دکتر ابوالفضل اقبالی پژوهشگر مطالعات جنسیت و خانواده در یادداشتی با عنوان «الگوی سومِ زیستن؛طرح انقلاب اسلامی برای زندگی چیست؟» در صفحه مجازیاش نوشت:
ما وقتی از الگوی سوم حرف میزنیم اشاره به طرح اسلام برای زندگی انسان(اعم از زن و مرد) داریم که با ظهور انقلاب اسلامی و در ادبیات رهبران آن منقّح و صورتبندی شده است. انسانها در طول تاریخ تا همین امروز سه سبک یا شیوه حیات را تجربه کردهاند و خارج از این دستهبندی سهگانه، الگوی زیستن دیگری وجود ندارد. دسته اول شامل تمام افرادیست که خارج از زمره ایمان قرار داشته و به میل و هوای خود زیست کردهاند. دسته دوم مومنانی هستند که ایمان آنها صرفا محدود به دایره زندگی شخصی و خصوصی خود بوده و به تعبیر من منفعلانه ایمان ورزیدهاند. دسته سوم اما مومنانِ مجاهد هستند که علاوه بر زیست شخصی، برای بسط ایمان به جهان اجتماعیِ پیرامون خود تلاش کرده و هزینه میدهند.
الگوی سوم که انقلاب اسلامی داعیهدار آن است همین ایمان فعال و مجاهدانه است که ریشه در آیات متکثر قرآن و و روایات بسیار دارد. إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِینَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ لَمْ یَرْتَابُوا وَجَاهَدُوا بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنْفُسِهِمْ فِی سَبِیلِ اللَّهِ أُولَئِکَ هُمُ الصَّادِقُونَ. و ما عمیقاً معتقدیم که عاقبت بخیری یعنی بودن و ماندن در همین شیوه زیستنِ مجاهدانه. فَضَّلَ اللَّهُ الْمُجَاهِدِینَ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنْفُسِهِمْ عَلَی الْقَاعِدِینَ دَرَجَةً وَکُلًّا وَعَدَ اللَّهُ الْحُسْنَی وَفَضَّلَ اللَّهُ الْمُجَاهِدِینَ عَلَی الْقَاعِدِینَ أَجْرًا عَظِیمًا.
در طرح انقلاب اسلامی از انسان، هیچ تفاوتی به اعتبار جنسیت وجود ندارد و تنها عنصر «جهاد» است که مرز میان الگوی سوم با سایر الگوهای زندگی را مشخص میکند. در نگاه انقلاب اسلامی، هم مرد و هم زن مخاطب این آیه هستند که میفرماید: قُلْ إِنَّمَا أَعِظُکُمْ بِوَاحِدَةٍ أَنْ تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنَی وَفُرَادَی... اگرچه کیفیت قیام و جهاد و چگونگی تحقق آن نه تنها با لحاظ جنسیت، بلکه با لحاظ ویژگیها و ظرفیتهای فردی افراد نیز متفاوت خواهد بود. لذا الگوی سوم مرد با الگوی سوم زن در مقام تحقق دارای تفاوتهای روشنی خواهند بود.
حال باید پرسید که این جهاد چگونه محقق میگردد؟ آیا شاخصههایی دارد که مرزهای آن را با دو الگوی دیگر متمایز کند؟ به عبارت واضحتر برچه اساسی میتوان الگوی سوم یا سبک زندگی مجاهدانه را از ایمان منفعلانه یا هوای نفس تشخیص داد؟ پاسخ این سوال در توضیح یک مفهوم نهفته است: *«تکلیفِ اجتماعی»*. هوای نفس که تکلیف نمیشناسد. ایمانِ منفعل نیز تکلیف را در مقیاس فردی تعریف میکند. پس هویت الگوی سوم به همین تکلیف اجتماعی در ذیل ولایت الهی قابل تعریف است.
نظر شما