به گزارش قدس آنلاین، چند وقتی است که مصرف زیاد آب در شبانه روز در میان سلبریتی ها به یک مُد بدل شده، به طوری که چهره های مشهوری مثل جنیفر آنیستون و گوئینت پالترو می گویند که تا سه لیتر آب در روز می نوشند. اما برای همه چنین مقدار مصرف آبی امکان پذیر نیست. «فلورانس پیو» اخیراً در اظهار نظر جالبی اعلام کرده که آب را «برای نوشیدن خیلی کسل کننده» می داند! او می گوید علاوه بر نداشتن طعم و مزه، مصرف زیاد آب باعث به هم خوردن برنامه های فرد برای رساندن چند باره خود به سرویس بهداشتی می شود. او می گوید تلاش می کند به جای مصرف آب، آب پرتقال، عصاره گل سنجد و چای مصرف کند.
اما متخصصان در این باره چه نظری دارند؟ چه مقدار آب باید در روز بنوشیم و آیا تامین آب بدن از نوشیدنی های دیگر به همان اندازه مفید است؟
کریس ریچیسون پزشک عمومی مستقر در چستر انگلستان می گوید دستورالعمل های وزارت بهداشت بریتانیا نوشیدن حدود شش تا هشت لیوان آب در روز را پیشنهاد می کند که تقریباً دو لیتر آب می شود. او میگوید: «اگرچه این راهنمایی کلی است، اما تحقیقات و شواهد عینی کمی در مورد میزان بهینه آب برای نوشیدن وجود دارد. سطوح حساسیت افراد به کم آبی بدن متفاوت است، بنابراین ممکن است از فردی به فرد دیگر متغیر باشد.
هنگامی که علائم کم آبی رخ می دهد، تشخیص آنها دشوار است و به راحتی با چیز دیگری می توان آن را اشتباه گرفت. ریچیسون میگوید: «عدم نوشیدن کافی میتواند خطر ابتلا به عفونتهای دستگاه ادراری و سردرد، همراه با خستگی، گیجی، دفع ادرار تیرهتر، پوست خشک ترکخورده و حرکات نامنظم روده را افزایش دهد.» همچنین می تواند منجر به فشار خون پایین یا افت فشار خون شود، وضعیتی که در آن ایستادن می تواند باعث سرگیجه و زمین خوردن ناگهانی گردد. در عین حال، نوشیدن آب بیشتر می تواند به پیشگیری از بیماری هایی مانند میگرن، سردردهای مکرر و سنگ کلیه کمک کند.
در حالی که آب ساده سالم ترین منبع هیدراتاسیون است، ریچیسون می گوید هر نوشیدنی غیر الکلی در این امر می تواند نقش داشته باشد. هنگامی که در سال ۲۰۱۶، محققان دانشگاه استرلینگ سطوح هیدراتاسیون را در دانشجویان به مدت چهار ساعت پس از مصرف مایعات مختلف زیر نظر گرفتند، دریافتند که یک لیتر قهوه فوری به اندازه همان مقدار مصرف آب است و البته سطح هیدراتاسیون حتی پس از نوشیدن شیر بالاتر از همه باقی ماند.
البته به نظر می رسد این ایده خوبی نیست که بسیاری از جایگزین های آب را به طور منظم بنوشید. ریچیسون می گوید: «چای و قهوه ادرارآور هستند، به این معنی که باعث می شوند بیشتر به توالت بروید. نوشیدنیهای گازدار، اب کدو حلوایی و آبمیوهها نیز می توانند به شما آبرسانی میکنند، اما ما افراد را از نوشیدن بیش از حد چنین مایعاتی به دلیل محتوای قند بالا که میتواند در درازمدت منجر به سایر مشکلات سلامتی منجر شود، منع میکنیم.»
به گفته نیشتا پاتل، متخصص طب و متخصص تغذیه بالینی، کافئین موجود در چای و قهوه می تواند عوارض جانبی دیگری ایجاد کند. این عوارض عبارتند از افزایش ضربان قلب و تپش قلب، اضطراب، بی قراری، بی خوابی، مشکلات گوارشی مانند تهوع و اسهال، اختلالات خواب، فشار خون بالا و حتی اعتیاد به کافئین! او میگوید: توصیه میشود مصرف کافئین را به حدود ۴۰۰ میلیگرم در روز محدود کنیم که معادل تقریباً چهار تا پنج فنجان قهوه یا هشت تا ۱۰ فنجان چای است.
وقتی صحبت از شکر به میان می آید، سازمان های بهداشت توصیه می کنند که بیش از ۳۰ گرم قند در روز مصرف نکنید که شامل قندهای اضافه شده توسط تولید کنندگان مواد غذایی و همچنین قندهای طبیعی در آب میوه، عسل و شربت ها می شود. پاتل می گوید که برخی از نوشابه های گازدار یا نوشابه های انرژی زا حاوی مقدار قندی کافی که فقط در یک وعده مصرف روزانه آن ها، این میزان حداکثر قند را به بدن می رسانند. نوشیدنی های رژیمی نیز وضعیت بهتری ندارند. آنها بر میکروبیوم روده تأثیر می گذارند و مانند سایر غذاهای فوق فرآوری شده با بیماری های دیگری از جمله کاهش حافظه و مشکلات کبدی مرتبط هستند.
آبمیوههای تازه حاوی مواد مغذی بیشتری نسبت به نوشابههای گازدار هستند، اما پاتل هشدار میدهد که آن ها نیز میتوانند به راحتی از میزان قند توصیه شده روزانه عبور کنند. به طور متوسط، یک وعده (۲۲۵ میلی گرم) آب پرتقال تازه فشرده شده حاوی ۲۰ تا ۲۵ گرم شکر است. مصرف بیش از حد شکر، حتی از منابع طبیعی، همچنان می تواند اثرات منفی بر سلامتی داشته باشد و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و چاقی را افزایش دهد. اما آب ما را با کالری صفر آبرسانی می کند.»
اما اگر مانند آقای پیو، نوشیدن آب را «خیلی خسته کننده» یا بی مزه می دانید، تالیا پلگرینی، درمانگر تغذیه توصیه می کند که یک میوه مثل خیار را به یک پارچ آب اضافه کنید و آن را در یخچال بگذارید. او می گوید: «این کار می تواند به اندازه کافی طعم و مزه را برای برخی افراد بیفزاید. همچنین می توانید دمنوش های گیاهی و آب میوه های تازه رقیق شده را امتحان کنید. اگر واقعا نمی توانید طعم آب را تحمل کنید، آب کدو حلوایی استفاده کنید که با وجود اینکه قند زیادی دارد اما برای شما بهتر از بدون مایعات بودن است.»
یک رژیم غذایی با گیاهان فراوان نیز می تواند کمک کننده باشد، زیرا آب اضافی را از میوه ها و سبزیجات دریافت خواهید کرد. او می گوید: «برخی مواد مانند کرفس، کاهو، گوجه فرنگی و هندوانه بیش از ۹۰ درصد آب هستند. همچنین می توانید خوردن هلو، آناناس، پرتقال و گلابی فراوان را امتحان کنید.»
در مورد افرادی که به دلیل ترس از نیاز به توالت بیش از حد از نوشیدن آب اجتناب می کنند، چه راهکاری وجود دارد؟ «ویرپال ساندهو» که یک داروساز بالینی پیشرفته برای جراحی های خاص است، در این باره می گوید که این امر به ویژه در زنان باردار و افراد مسن رایج است، که ممکن است مشکلات بیشتری در کنترل مثانه خود داشته باشند. او میگوید: «بیشتر مردم قبل از مسافرت، بیرون رفتن یا رفتن به رختخواب نباید زیاد مایعات مصرف کنند. راه حل دیگر نیز این است که وقتی در دسترس خود سرویس بهداشتی دارید بیشتر مایعات مصرف کنید. و البته تمرینات کف لگن وجود دارد که این افراد می توانند برای بهبود کنترل مثانه خود انجام دهند.
ریچیسون اضافه می کند که برای افراد مسن تر، محدود کردن مایعات می تواند منجر به استفاده بیشتر از توالت شود. او میگوید: «این کار مثانه را حساستر میکند، بنابراین در واقع باید بیشتر به توالت بروند. بسیاری از مردم، به ویژه در ماه های تابستان، میزان نیاز به نوشیدن را دست کم می گیرند.»
ساندو اشاره می کند که آب برای سلامت انسان ضروری است. بیش از دو سوم بدن انسان سالم را آب تشکیل می دهد. مفاصل و چشم ها را روان می کند، به هضم غذا کمک کرده، مواد زائد و سموم را دفع می کند و پوست را سالم نگه می دارد. البته نوشیدن بیش از حد آب نیز ممکن است مشکلاتی به وجود بیاورد. ریچیسون میگوید: «در نتیجه برخی تبلیغات که اغلب از سوی افراد مشهور در مورد نوشیدن بیشتر آب صورت می گیرد، ما گاهی اوقات افرادی را میبینیم که به دلیل نوشیدن زیاد آب بد حال میشوند. هیدراتاسیون بیش از حد می تواند منجر به وضعیتی به نام هیپوناترمی شود، به این معنی که سطح نمک بدن شما بیش از حد رقیق می شود. این می تواند باعث سردرد، سرگیجه و در موارد شدید، بیهوشی شود. اگر می خواهید مصرف آب خود را افزایش دهید، توصیه می کنم این کار را به تدریج انجام دهید و در طول روز کم اما متناوب بنوشید.»
اینکه مصرف بیش از حد آب دقیقاً چقر محسوب می شود بستگی به خود فرد و سرعت نوشیدن آب توسط او دارد. ریچیسون میگوید: «به همین دلیل است که ما همیشه مصرف آب کم در وعده های زیاد را توصیه میکنیم. کلیهها میتوانند ۲۰ تا ۲۸ لیتر آب در روز را جواب بدهند، اما در پوشش مصرف بیش از یک لیتر در هر ساعت دچار مشکل می شوند، بنابراین نکته مهم این است که مصرف خود را در طول روز پخش کنید. برای بیشتر افراد، مگر اینکه ورزش کنند، در آب و هوای گرم زندگی کنند یا در شرایط ناخوشایند زندگی کنند، حدود ۱.۵ تا سه لیتر آب در روز همیشه مقداری کافی محسوب می شود.»
منبع: گاردین
مترجم: امیرمحمد سلطانپور
نظر شما