به گزارش قدس آنلاین، هرچند عمرشان را در طبیعت خشن سپری میکنند اما روحشان به لطافت باران است و مهربانشان به وسعت دشت و دمن.
محیطبانان چه سعادتمند و خوشاقبالاند که روزی حلالشان را در دفاع از وحوشی ارتزاق میکنند که قدرت دفاع از خود را در برابر گلوله و تفنگ شکارچی و تور ماهیگیری صیادان ندارند.
محیطبانی را نباید به دیده شغل نگریست بلکه باید آن را هنری ناب دانست که هرکسی را امکان و توان انجامش نیست و فقط یک محیطبان عمق هنر و مسئولیت سنگینش را درک میکند.
آنها عشق را به معنای واقعی زندگی میکنند و زیباییهای حیات را با عمق وجود و چشم دل به نظاره نشستهاند.
محیطبان همان کسی است که جان شیرین خویش را آماج تیر شکارچیان سیاهدل و تیرهروز میکند و خود جانپناه و جان فدای وحوش بیدفاع میشود.
روز و شبش را در دامان طبیعت میگذراند و سراپا وجودش را وقف پاسداری و حراست از انفال زبانبستهای میکند که هدیههای معصومانه خداوند به طبیعت هستند.
حیوانات بهطور غریزی از آدمی فرار و برای دفاع از خود به آنها حمله میکنند اما بهکرات دیدهشده در عرصههایی که زیستگاه حیواناتی چون کل، قوچ، میش، آهو و حیواناتی دیگر هستند، ژانویگان از دیدن محیطبان (محیطبان دارای لباس فرم ثابت و مشخص است) دچار وحشت نشده، بلکه در فواصل نهچندان دور و با آرامش مشغول خوردن غذا یا استراحت میشوند و این همان امنیتی است که محیطبان به یک حیوان بیدفاع و مظلوم تزریق میکند.
محیطبانان و جنگلبانان بهراستیکه سرباز گمنام و بیادعای دفاع از انفال و آفریدههای خداوند هستند که شبانهروز خود را وقف پاسداری از این مخلوقات باشکوه کردهاند.
تنها راز ماندگاری در پیشه سخت محیطبانی عشق به حیاتوحش و طبیعت است
حسن قنبری نیا با ۳۰ سال سابقه خدمت در پیشه عشقآفرین محیطبانی در این خصوص، گفت: تنها علاقه و عشق به طبیعت و انفال باعث میشود یک محیطبان در کارش دوام بیاورد و عاشقانه آن را ادامه دهد.
وی باوجوداینکه بهمنماه سال جاری بعد از سالیان دراز خدمت به انفال و طبیعت استان، بهافتخار بازنشستگی نائل میشود، محیطبانی را باوجود اشراف به سختیها و کاستیهایی که این مسیر پرپیچوخم و سرشار از خطر و چالش دارد انتخاب کرده است.
این محیطبان ایلامی، اظهار کرد: با توجه به انسی که از همان کودکی با طبیعت داشتم، شغل محیطبانی را بعد از پایان تحصیلات و خدمت سربازی آگاهانه انتخاب کردم و سال ۷۴ در دوره ۹ ماهه محیط یاری شرکت کردم و با محیطبانی در شرایط سخت و نحوه برخورد با شکارچیان و متخلفان آشنا شدم و رسماً لباس مقدس محیطبانی را به تن کردم و در طی ۳۰ سال خدمت همچنان به این لباس وفادار ماندم و بعد از بازنشستگی هم در کسوت یک محیطبان افتخاری همچنان حافظ طبیعت و انفال خواهم ماند.
وی طبیعت را یک موهبت از جانب پروردگار برای استان ایلام دانست که محیطبانان با عشق و علاقه به آن میپردازند چراکه محیطبانی صرفاً یک شغل و محل درآمد نیست بلکه علاقه به طبیعت و انس به حیاتوحش در حرفه محیطبانی حرف اول را میزند.
قنبری نیا یکی از مهمترین راهها برای حفظ محیطزیست و طبیعت را فرهنگسازی زیستمحیطی در سنین پایه توسط آموزشوپرورش با چاپ کتب و جزوههای درسی ذکر کرد تا دانش آموزان از همان سنین کودکی و نوجوانی با مفاهیم زیستمحیطی و اهمیت طبیعت آشنا شوند و با آن انس بگیرند.
وی که در طول ۳۰ سال خدمت خود سابقه خدمت در اراضی تحت مدیریت محیطزیست در شهرستانهای ایلام، مهران، آبدانان و ملکشاهی را دارد تاکنون ۲ بار بهعنوان محیطبان نمونه کشوری انتخابشده است.
هنر یک محیطبان باید جذب شکارچی و صیاد باشد
هستند جوانانی که عشق به طبیعت آنها را به سمتوسوی محیطبانی فراخوانده و با روشهای مختلف سعی در حفظ طبیعت دارند و مهدی مامی یکی از افرادی است که باوجود سابقه کوتاه هفتساله در محیطبانی اما از طریق دوربین و ثبت تصاویر ماندگار از حیاتوحش و طبیعت سعی در محافظت از محیطزیست دارد.
وی در این زمینه گفت: در مدت هفت سال خدمت در لباس سبز محیطبانی با کمک دوربین عکاسی و فیلمبرداری توانستهام تصاویر نابی از طبیعت استان و زیستگاههای حیاتوحش ثبت و ضبط کنم و برای انس و شوق بیشتر مردم به انفال این تصاویر را در بستر فضای مجازی انتشار میدهم و با این اقدام بسیاری از مردم بهجای تفنگ یا هر ابزار شکار و صید یا تبر و تیشه هنگام حضور در طبیعت دوربین به دست اقدام به ثبت تصاویر طبیعت میکنند.
مامی بابیان اینکه از همان دوران کودکی علاقه زیادی به طبیعت داشته است، ادامه داد: باید آگاهی مردم بهویژه نسل جوان و نوجوان نسبت به طبیعت و محیطزیست بیشتر شود که ثبت و انتشار تصاویر انفال تا حدود زیادی این علاقهمندی به طبیعت را در بین مردم تقویت میکند.
وی یادآور شد: ارتباط مستمر محیطبانان با جوامع محلی ازجمله روستاییان و عشایر در افزایش آشنایی و فرهنگسازی زیستمحیطی بین این اقشار تأثیرگذار خواهد بود و همچنین برخورد اول محیطبان با شکارچی یا صیاد متخلف نیز بسیار مهم است و یک محیطبان باید هنرمندانه و زیرکانه در همان برخورد اول باید از بروز تنش و درگیری جلوگیری کند و رفتار دوستانه و محبتآمیز محیطبان با شکارچی و صیاد در برخورد اول هم موجب جذب این افراد به محیطبانان و ترغیب آنها به عدم شکار و صید مجدد میشود و از بروز احتمالی تنش و درگیری بین طرفین هم جلوگیری میکند.
مامی ادامه داد: محیطبانی سرشار از رویدادهای ناب است یکی از نابترین لحظات که برای هرکسی رخ نمیدهد، اما پیشآمده حیواناتی که به علت بیماری یا آسیب و زخمی شدن را تیمار و بعد از بهبودی کامل در طبیعت رهاسازی میکنم یا نوزادان وحوش و پرندگانی که مادرشان را به دلایلی ازجمله شکار توسط شکارچیان ازدستدادهاند و آنها را بعد از بزرگ شدن در طبیعت رها میکنم و نکته جالبتوجه اینکه در هنگام رصد و پایش مناطق این حیوانات که روزگاری تیماردارشان بودهام من را شناخته و به سویم آمدهاند و این لحظات بهیادماندنیترین خاطرات را برای من بهعنوان یک محیطبان ثبت میکند.
محیطبانانی چون مامی باوجود سابقه کم و قنبری نیا با کوله باری از تجربه در محیطبانی، در کنار پایش و رصد عرصهها با اقدامات فرهنگی، ترویجی و آموزشی تاکنون توانستهاند در مدت فعالیت خود تعداد زیادی از شکارچیان و صیادان را برای اجتناب از تعرض به طبیعت ترغیب و تشویق کنند و درراه موفقیتهایی نیز کسب کردهاند.
صاحبان قلم، هنر و تریبون مهمترین نقش را در اشاعه فرهنگ زیستمحیطی جامعه دارند
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان ایلام هم گفت: عرصههای تحت مدیریت استان نیازمند تعداد زیادی محیطبان است و طبق استانداردهای جهانی هر هزار هکتار باید یک محیطبان داشته باشد اما در استان ایلام باوجود عرصههای پهناور طبیعی این استانداردها هنوز محقق نشده است هرچند در سال جاری زمینه جذب و استخدام ۱۰ محیطبان فراهمشده است.
علیرضا محمدی افزود: اما بااینوجود بسیاری از جوامع محلی چون روستاییان و عشایر یا انجمنهای مردمنهاد زیستمحیطی همواره همراه و همپای محیطزیست و یاور محیطبانان هستند و این اقشار نقش بسزایی در حفظ و نگهداشت طبیعت و حفاظت از انفال دارند.
وی یادآور شد: اما در این میان نقش رسانهها، ائمه جمعه و جماعت، نویسندگان و هنرمندان در فرهنگسازی و آموزش مردم برای حفظ و حراست از طبیعت و حیاتوحش بیشتر، مؤثرتر و بازدارنده است.
محمدی ادامه داد: یکی از مهمترین طرحها برای آموزش کودکان و نوجوانان سامانه کودک زیست و پروژه فرهنگی آموزشی یک ساعت با محیطبان است که در مهدهای کودک و مدارس برگزار میشود و بچهها از همان دوران طفولیت با محیطزیست و لزوم حفاظت از طبیعت و حیاتوحش آشنا میشوند و رفتار زیستمحیطی در وجود و ضمیر ناخودآگاه این بچهها نهادینه میشود.
محیطبان مرد روزهای خوف و خطر
به گزارش قدس آنلاین، محیطبانان باوجود سختی کار اما از مزایا و حقوق زیادی برخوردار نیستند و بهطور رسمی هنوز در تقویم ملی جای یک روزبه اسم محیطبان خالی است درحالیکه خود سازمان محیطزیست بهطور خودجوش زادروز میلاد امام رضا (ع) ضامن آهو را به نام محیطبان نامگذاری کرده اما این عنوان رسماً وارد تقویم نشده است.
بودهاند و هستند افرادی که با سودای محیطبان شدن وارد این عرصه خوف و خطر میشوند اما سختیهای کار آنها را از میانه راه به عقب میراند و عطای محیطبان شدن را به لقایش میبخشند.
چراکه سختیها و چالشهای محیطبانی و جنگلبانی فقط با عشق و عطوفت به طبیعت و انفال، این هدایای گرانقدر الهی امکانپذیر است و مردان این وادی همگان از جنس لطیف مهربانی اما مردان روزگار سختی هستند و هرکسی را یارای پای گذاشتن به عرصه محیطبانی و جنگلبانی نیست.
اینان سرمای طاقتفرسای زمستان و گرمای سوزان تابستان را در آغوش طبیعت خشن سپری میکنند تا مبادا خار و خسان طمع ورز گزندی به طبیعت بزنند و آشیان حیوانی زبانبسته و بیدفاع را ویران و انفال را طعمه حرص و آز خود کنند.
استان ایلام در حال حاضر دارای ۱۴۳ هزار هکتار مناطق تحت مدیریت شامل کبیر کوه، دینار کوه، مانشت و قلارنگ، کولگ و ۲ اثر طبیعی ملی غار خفاش و چشمههای آبگرم و قیر و تنگ رازیانه است.
از گستره ۲ میلیون هکتاری استان ایلام یکمیلیون و ۷۰۰ هزار هکتار آن را اراضی طبیعی تشکیل داده است.
سازمان محیطزیست کشور ۱۵۰ نفر شهید محیطبان را تقدیم کرده است و در استان ایلام نیز ۲ تن از محیطبانان در اواخر دهه ۶۰ هنگام مأموریت گشت و کنترل منطقه حفاظتشده کولگ به علت برخورد با مینهای بهجای مانده از جنگ تحمیلی به درجه رفیع شهادت رسیدند و یکی دیگر از محیطبانان استان نیز در درگیری شکارچیان با وی بهافتخار جانبازی نائل شد.
نظر شما