تحولات منطقه

۱۵ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۹:۴۵
کد خبر: ۸۷۹۸۹۹

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان گناباد گفت: اثر فرهنگی تاریخی موسوم به «چهارتاقی» روستای قوژد گناباد مرمت جامع می‌شود. 

چهار تاقی قوژد گناباد مرمت می‌شود 
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

به گزارش قدس خراسان به نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی، حمیدرضا محمودی قوژدی اظهار کرد: این اثر فرهنگی تاریخی  متعلق به دور قاجاریه که در فهرست آثار ملی ایران به شماره ۱۲۹۲۳ مورخ ۱۹ مرداد ماه سال ۱۳۸۴ به ثبت رسیده است با همکاری و مشارکت شورای اسلامی و دهیاری روستای قوژد مرمت خواهد شد.  

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی شهرستان گناباد ادامه داد: چهارتاقی قوژد یکی از معدود چهارتاقی‌های باقی‌مانده در شهرستان هم‌چون چهار تاقی‌های دلویی است که به عنوان معماری آرامگاهی در قبرستان‌های قدیمی احداث می‌شده است. 

وی افزود: این نوع معماری تداوم معماری آتشکده‌های دوره ساسانی و اشکانی به لحاظ پلان است که تا دوره معاصر در این منطقه ادامه یافته است. 

محمودی قوژدی تصریح کرد: بشن با پلان مربع که با پوشش کلمبو و آجر چینی عرق‌چین نمونه رایج چهارتاقی‌هاست، عناصر معماری چهارتاقی قوژد را تشکیل می‌دهد. 

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان گناباد با بیان این‌که آسیب‌های ساختاری ناشی از عملکرد عوامل طبیعی در طول سالیان و نیز عدم رسیدگی باعث تشدید فرسودگی کالبدی این اثر شده است، افزود: پوشش آجری به علت لهیدگی و فرسودگی ملات‌های بین آجرها با عارضه ترک‌های شعاعی و ریزش آجرها در مرکز پوشش نیازمند اقدامات استحکام بخشی در راستای درمان جامع از طریق دوخت دور ترک‌ها، بندکشی بین آجرهای پوشش با مصالح همگن است. 

وی افزود: طاق‌های درگاه‌های بنا نیز به علت آسیب‌ ملات‌های گچی دچار ریزش شده که باید بر اساس شواهد معماری موجود مرمت و بازسازی شود. 

محمودی قوژدی گفت: نقاط تحتانی دیوارها نیز دچار آسیب‌های ناشی از رطوبت‌های صعودی حاصل از نزولات جوی که منجر به فرسودگی و ریزش مواد و مصالح شده است، با مصالح ایدری آجر مرمت خواهد شد. 

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان گناباد ادامه داد: مبانی مداخله در این بنا با رعایت اصالت، یکپارچگی و برگشت پذیری به صورت مرمت جامع انجام خواهد شد. 

وی گفت: با توجه به برآوردهای اولیه هزینه مرمت این اثر حدود ۱۰۰۰ میلیون ریال است که با مشارکت شورای اسلامی و دهیاری روستا در راستای احیای اثر انجام‌می‌شود. 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.