تحولات منطقه

مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت:در سال گذشته از طریق گمرکات خراسان رضوی ١۶میلیون دلار صادرات صنایع دستی داشته ایم و پیش بینی می کنیم این مقدار در سال جاری به ١٨میلیون دلار برسد.

صادرات ١۶میلیارد دلاری صنایع دستی از گمرکات خراسان رضوی
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، همزمان با فرا رسیدن ٢٠خرداد، روز جهانی صنایع دستی سید جواد موسوی در نشست خبری صبح امروز به همین مناسبت عنوان کرد: در سال گذشته برای  بیش از٣هزار نفر در زمینه صنایع دستی ایجاد اشتغال شده و در تسهیل گری مشاغل خانگی صنایع دستی استان خراسان رضوی رتبه اول را داشته است.

وی افزود: هزار و ۶۵٢ نفر از هنرمندان استان بیمه تامین اجتماعی دارند و ٢هزار و ٨٨٩ صدور مجوز  کارگاهی و انفرادی و ٣هزار و ۶۵١مورد تمدید مجوز کارگاهی و انفرادی طی سال گذشته اتفاق افتاده است. 

موسوی تصریح کرد: در سال گذشته از طریق گمرکات خراسان رضوی ١۶میلیون دلار صادرات صنایع دستی داشته ایم و پیش بینی می کنیم این مقدار در سال جاری به ١٨میلیون دلار برسد.

مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی درباره حمایت از تجاری سازی صنایع دستی گفت: در حوزه بازاریابی و تجاری سازی جلسات خوبی در معاونت اقتصادی استانداری داشته ایم و در راستای حمایت از صنعتگران صنایع دستی مکاتباتی انجام داده ایم و در نتیجه آن برای ورود کالای خارجی صنایع دستی ممنوعیت ایجاد شده است. 

وی ادامه داد: انگشتر، فرش، تابلو فرش، گلیم، سنگ هرکاره، سنگ قیمتی و نیمه قیمتی، مبلمان معرق و منبت، گره چینی، پرچم های مذهبی، محصولات دستبافت و احجام سفال و سرامیک از جمله اقلام صادراتی از استان در سال گذشته بوده است. 

موسوی به تنوع ٩٢رشته صنایع دستی در استان اشاره کرد و ادامه داد:  رشته‌هایی در صنایع‌دستی وجود دارد که حتی توسط مردم استان نیز شناخته شده نیست، عنوان مثال در حوزه ساخت و تهیه اسباب تعزیه که یک مراسم آیینی ملی در کشور است و در فهرست آثار ناملموس نیز به ثبت رسیده، تنها کارگاه مستقر در ایران هم‌اکنون در شهر مقدس مشهد فعال است و محصولات آن به سرتاسر کشور و هر جا که هنر تعزیه در دستور کار قرار دارد، صادر می‌شود.

برگزاری همایش تخصصی سنگ هرکاره در ٢٢خرداد ماه

در ادامه این نشست خبری معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: یکی از عمده فعالیت های این معاونت در حوزه ترویج و آموزش در زندان ها بوده است. بخشی از نارسایی های اجتماعی به دلیل بیکاری و عدم مهارت است، با همکاری سازمان زندان ها و بنیاد تعاون سازمان زندان ها اقدامات ارزشمندی در آموزش و ترویج صنایع دستی انجام  داده ایم.

رضا ابراهیم نیا با توضیح فرآیند آموزش در زندان ها اظهار کرد: بخش عمده ای از علاقمندان در زندان ها مهارت یادمی گیرند و در کارگاه های تولیدی زندان ها مشغول یه فعالیت می شوند تا بعد از آزاد شدن مشغول به کار شوند. 

وی افزود: برگزاری همایش تخصصی سنگ هرکاره در ٢٢خرداد ماه از دیگر برنامه های جاری است تا از تنها سنگ خاص شهرستان مشهد که در جای دیگری از کشور وجود ندارد با  همکاری فعالان و کارآفرینان این حوزه در قالب برگزاری کارگاه های تخصصی و ارائه راهکارهای کاربردی برای صادرات، برندسازی آموزش هایی داشته باشیم. 

ابراهیم نیا خاطر نشان کرد: افتتاح خانه صنایع دستی، بازدید از مرکز صنایع دستی معلولان شهید بهشتی، نمایشگاه صنایع دستی زندان در باغ نادری و رونمایی از فاز نخست پایگاه اطلاعات مکانی صنایع دستی از دیگر برنامه های آتی در زمینه روز جهانی صنایع دستی در استان و مشهد است. 

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی عنوان کرد: همایش فیروزه در شهرستان فیروزه، همایش عقیق در شهرستان تربت‌حیدریه و همایش سفال و سرامیک در منطقه «مَند» شهرستان گناباد از دیگر برنامه های آینده است تا با ادامه این روند به‌صورت منطقه محور به تفکیک اقلیم و جغرافیای استان، هنرهای دستی هر خطه احیا، حفظ و ثبت شوند.

وی به نبود بازار تخصصی صنایع‌دستی در مشهدالرضا(ع) اشاره کرد و گفت: متأسفانه تاکنون فضایی که در آن رشته‌های متعدد و  محصولات به‌صورت نمایشگاهی عرضه شود و حتی به فروش برسد، همچنان در مشهد وجود ندارد.بازار امام رضا(ع) متمرکز بر حوزه سنگ‌تراشی و نقره‌کاری توانسته تا حدودی این خلأ را جبران کند، اما همچنان این ظرفیت وجود دارد که شهرداری به میدان بیاید و فضای مشخصی را در شهر آماده کند که نمایشگاه دائمی و تخصصی صنایع‌دستی خراسان را در شهر مقدس و زائرپذیر مشهد داشته  باشیم.

معاون صنایع‌دستی اداره کل میراث فرهنگی استان در ادامه عنوان کرد: از سال ۲۰۱۶ مشهدالرضا (ع) به‌عنوان شهر جهانی گوهرسنگ‌ها انتخاب شده اما علیرغم مکاتبات و پیگیری‌های گسترده، همچنان یک معبر شهری به نام گوهرسنگ ها وجود ندارد.

ایجاد اشتغال برای ۶۰۰ نفر

ابراهیم نیا با  گلایه از سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: مدت‌هاست که قلیان فروشی‌های سطح شهر به نام فروشگاه‌های صنایع‌دستی شناخته می‌شوند و در  اتحادیه‌ای به همین نام در سازمان صمت فعالیت دارند. 

وی ادامه داد: در این مراکز ، صنایع‌دستی هیچ جایگاهی ندارد و بر همین اساس، بهتر است به همت اصحاب رسانه، مطالبه جمعی صورت بگیرد تا  نام والا و ارزشمند صنایع‌دستی که از مصادیق فرهنگ اسلامی ایرانی است، با نام فروشگاه‌های قلیان و مواد دخانی عجین نشود. 

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی عنوان کرد: در سال گذشته ٢٧میلیارد ریال  پرداخت تسهیلات تبصره ١٨داشته ایم که در کشور رتبه اول را در بین استان ها داریم. پرداخت تسهیلات مشاغل خانگی ٢١٠میلیارد ریال بوده که برای ١٨٠ اشتغال ایجاد شده از محل تسهیلات تبصره ١٨ بوده است. 

وی افزود: از محل اعتبارات مشاغل خانگی استانداری تعهد پرداخت معاونت صنایع دستی استان ٢١٠میلیارد ریال بوده که برای ۶٠٠نفر اشتغال ایجاد شده است. 

ابراهیم نیا بر ضرورت نام‌گذاری شهرستان‌های استان به نام هنرهای تخصصی و صنایع‌دستی تاکید کرد و در خاتمه گفت: در تلاش هستیم تا روستای «آق داش» شهرستان کلات در رشته گلیم‌بافی، روستای «پشته» شهرستان تایباد و روستای «بزک» شهرستان تربت‌جام را در رشته فرت بافی، روستاهای «لائین» و «زاوین» کلات در رشته‌های نواربافی و ابریشم‌بافی، روستای «بسک» شهرستان تربت‌حیدریه در رشته ابریشم‌کشی،در کنار شهرهای «فیروزه» در هنر فیروزه‌تراشی به ثبت ملی برسد و این مسیر را تا رسیدن به شهر جهانی مانند مشهد شهر جهانی  گوهرسنگ ها  ادامه بدهیم.

خبرنگار: طاهره فجرداوودلی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.