تحولات لبنان و فلسطین

مدیر عامل شرکت دانش‌بنیان آرد قدس رضوی گفت: در شرکت آرد رضوی روزانه حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ تن گندم خرد و ۱۸ نوع آرد تولید می‌شود. به صورت کلی سه گروه محصول داریم؛ یکی آرد نول که بین ۱۸ تا ۳۵ درصد سبوس‌گیری می‌شود و به آن آرد قنادی می‌گویند.

از تولید ۱۸ نوع آرد تا رسیدن به نان کامل

به گزارش قدس خراسان، «محصولات غذایی بدون گلوتن از نیازهای ضروری بیماران مبتلا به اُتیسم و سلیاک است که واحد تحقیق و توسعه شرکت آرد رضوی با تهیه فرمول آرد بدون گلوتن، پودر کیک و مخلوط نیمه‌آماده نان بدون گلوتن را به مرحله تجاری‌سازی رسانده است».

مدیر عامل شرکت دانش‌بنیان آرد قدس رضوی با بیان این موضوع ادامه داد: این‌گونه کارها برای بخش خصوصی سود ندارد؛ چون درصد این بیماران به یک درصد جمعیت هم نمی‌رسد و هر چند این وظیفه دولت است برای این افراد که بخشی از جامعه هستند، این نیاز را تأمین کند؛ اما این شرکت در بحث مسئولیت اجتماعی اقدام به تولید آرد بدون گلوتن مورد استفاده در صنایع غذایی این بیماران کرده است. 

محمدرضا رجبی‌مقدم تصریح کرد: این آرد آماده تولید است و اگر چرخه پخت آن هم ایجاد شود، می‌توانیم به بیماران سلیاکی نان‌رسانی کنیم و این امر نیاز به حمایت سازمان‌های متولی از جمله دانشگاه علوم پزشکی دارد.

تولید روزانه ۲۰۰ تن گندم خرد 

وی تحقیق و توسعه را برای واحدهای تولید ضروری دانست و عنوان کرد: در بحث تولید آرد واحد تحقیق و توسعه بسیار اهمیت دارد؛ چون به واسطه این کار می‌توان تنوع محصول داشت و کیفیت را بالا برد. در آینده شرکتی می‌تواند دوام بیاورد که کیفیت محصول داشته باشد. بر همین اساس واحد تحقیق و توسعه آرد رضوی در سال گذشته مستقل شد و این واحد به لحاظ اهمیت توانست عضو هیئت مدیره تحقیق و توسعه استان شود. 

مدیر عامل شرکت دانش‌بنیان آرد قدس رضوی افزود: در شرکت آرد رضوی روزانه حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ تن گندم خرد و ۱۸ نوع آرد تولید می‌شود. به صورت کلی سه گروه محصول داریم؛ یکی آرد نول که بین ۱۸ تا ۳۵ درصد سبوس‌گیری می‌شود و به آن آرد قنادی می‌گویند. دومین گروه از محصولات شرکت آرد رضوی، آرد خبازی است که بین ۷ تا ۱۸ درصد برای نان‌های لواش، تافتون و سنگک سبوس‌گیری می‌شود و تولید دو نوع سبوس انسانی و حیوانی از دیگر محصولات ماست و در مجموع ۱۸نوع آرد در کارخانه تولید می‌کنیم.

تحقیق در کیفیت آرد و نان

رجبی‌مقدم به تولیدات دانش‌محور این شرکت اشاره کرد و گفت: یکی از محورهای ما که مورد تأکید تولیت آستان قدس رضوی هم قرار دارد، پرداختن به مسئولیت‌های اجتماعی در کنار تولیدات دانش‌بنیان است. 

وی ادامه داد: متأسفانه مصرف نان سفید بخشی از فرهنگ مصرف در کشور ما شده و مردم فکر می‌کنند هرچه نان سفیدتر باشد، بهتر است؛ اما این نان‌ها ارزش غذایی کمی دارند و به طور معمول گران‌ترین آردی است که برای قنادی استفاده می‌شود؛ اما به لحاظ ارزش غذایی بی‌ارزش‌ترین است. یکی از کارهایی که در راستای مسئولیت اجتماعی شروع کرده‌ایم، انجام کارهای تحقیقاتی روی کیفیت آرد و نان است.

مدیر عامل شرکت دانش‌بنیان آرد قدس رضوی خاطرنشان کرد: از آنجایی که در آستان قدس رضوی چرخه کامل تولید گندم، آرد و نان وجود دارد، شرکت بذر و نهال رضوی گونه‌های مختلف گندم را از سراسر کشور جمع‌آوری کرده و قرار است واحد تحقیق و توسعه ما روی ۲۰۰ نمونه گندم جمع‌آوری شده کار کند تا بتوانیم بهترین گونه را به لحاظ ارزش غذایی و تناژ برداشت شناسایی کنیم.

رجبی‌مقدم به تولید آرد کامل در این کارخانه اشاره کرد و ادامه داد: در حال حاضر آرد کامل تولید و برای تهیه نان کامل آرد رایگان را در اختیار هشت نانوایی به صورت آزمایشی قرار دادیم که تنها یک نانوایی توانست نان کامل تولید کند. 

نبود فرهنگ مصرف نان کامل در جامعه

وی در توضیح دلایل استقبال نکردن مردم از نان کامل عنوان کرد: دلایل مختلفی در این امر دخیل هستند؛ اما مهم‌ترین آن دو عامل است؛ باور غلط مردم و سختی پخت نان با آرد کامل. ظاهر نان پخته شده با آرد کامل گندم، تیره است و مردم ظاهر این نان را دوست ندارند. از طرف دیگر فرایند تخمیر در تهیه نان کامل مهم است و بسیاری از نانوایی‌ها این فرایند را رعایت نمی‌کنند که باید در رسانه‌ها فرهنگ‌سازی شود و مردم انتخاب کنند چه نانی را تهیه خواهند کرد.

مدیر عامل شرکت آرد رضوی به مزایای نان کامل اشاره کرد و گفت: نان کامل قابلیت نگهداری تا بیشتر از یک هفته را دارد؛ اما نان‌های تولید شده بسیاری از نانوایی‌ها ماندگاری بسیار کمی دارند. در قدیم در فرایند تولید نان، خمیر به خوبی تخمیر می‌شد؛ اما در حال حاضر تمام این اتفاق در چند دقیقه انجام می‌شود و دولت باید از ارائه آرد کامل به نانوایی‌ها و پخت نان کامل حمایت کند؛ چون در سلامت تأثیر مستقیم دارد.

وی به خلأ کار فرهنگی در تبیین حرمت نان اشاره کرد و ادامه داد: در کشور تنوع آب و هوایی خیلی زیادی داریم و کیفیت محصولات کشاورزی از جمله گندم هم متفاوت است و این سبب می‌شود پخت نان سخت‌تر شود، به طور مثال نان سنگک را با آرد ضعیف نمی‌توان پخت. در کشورهای دیگر گندم از نظر کیفیت درجه‌بندی می‌شود؛ اما در کشور ما هر گندمی با هر کیفیتی یکسان قیمت‌گذاری می‌شود.

وجود ۳۲ کارخانه تولید آرد در کشور 

رجبی‌مقدم، صنعت آرد را صنعتی قابل رقابت دانست و عنوان کرد: ۳۲ کارخانه در استان وجود دارد که ۱۶مورد آن فقط در مشهد است و بیشتر کارخانه‌ها با ظرفیت ۳۰ درصد در حال تولید هستند و علتش این است که تعداد مجوزهای کارخانه‌های تولید آرد استان‌، بیشتر از  مصرف آرد در استان است. وی افزود: مصرف آرد استان ۷۵۰هزار تن در سال و ظرفیت کارخانه‌های آرد استان ۲میلیون و ۶۵۰هزار تن در سال است. 

مدیر عامل شرکت آرد رضوی در پایان خاطرنشان کرد: ۹۵ درصد تولیدات کارخانه آرد رضوی در استان خراسان رضوی مصرف می‌شود و حدود ۵/۱۷درصد آرد را برای نان مشهدی‌ها تأمین می‌کنیم که با توجه به تمام‌اتوماتیک بودن، تنوع محصولات، کیفیت و چرخه کامل تولید تا مصرف آرد رضوی، ظرفیت تولید این کارخانه ۷۵ درصد است.

خبرنگار: طاهره فجرداودلی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.