به گزارش قدس خراسان، غلامرضا قنبری در نشست خبری هفته جهاد کشاورزی که صبح امروز برگزار شد، اظهار کرد: خراسان رضوی در تامین بخش اعظم از نیازهای اساسی خودکفا شده و از پشتیبانان اصلی تولید و امنیت غذایی کشور است و بخشی از نیازهای سایر استان ها توسط این استان تامین می شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی افزود: علاوه بر اینکه محصولات پروتئینی استان به قابلیت ها و ظرفیت های فوق العاده ای رسیده، امروز تعدادی از محصولات استان نه تنها در سطح کشور بلکه در سطح دنیا به عنوان مزیت های نسبی کشور ایران قلمداد می شود و نقش فوق العاده ای در ارز آوری و ایجاد مرجعیت اقتصادی برای کشور دارد.
گیاهان دارویی مزیت اصلی کشاورزی استان
وی مزیت اصلی خراسان رضوی را گیاهان دارویی دانست و افزود: ٧۵درصد از زعفران کل کشور در خراسان رضوی تولید می شود و تولید زیره سبز از دیگر مزیت های استان است و در سال گذشته ۴٣درصد افزایش تولید گیاهان دارویی داشته ایم.
قنبری خاطر نشان کرد: در تولید گلابی، آلبالو ، گوشت قرمز و جو رتبه اول کشور را داریم و در تولید محصولاتی مثل پسته، خربزه، آلو، تخم مرغ، توت درختی و زرشک رتبه دوم کشور از آن ماست.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی به وسعت سطح زیر کشت پسته در استان اشاره کرد و گفت: وسعت سطح کشت پسته خراسان رضوی بعد کرمان است و به واسطه سیل و سرمای سال گذشته در کرمان رتبه اول تولید پسته کشور برای اولین بار به خراسان رضوی با تولید ۶۵ هزار تن پسته، تعلق گرفت.
تامین محصولات پروتئینی کشور
وی به تامین محصولات پروتئینی سایر استان ها توسط خراسان رضوی اشاره کرد و ادامه داد: به طور ویژه ٢۵تا٣٠درصد ظرفیت مازاد سرانه مصرف گوشت قرمز، تخم مرغ و گوشت سفید استان به بقیه استان ها صادر می شود و سال گذشته به طور متوسط ۱۵۰۰تا ۲۰۰۰ راس دام سبک به سایر استان ها صادرات کردیم و میزان تولید شیر یک میلیون و ٢٢هزار ۵٩۶تن در سال است که رتبه سوم کشور را در این زمینه داریم.
راندمان کم در تولید محصولات کشاورزی
قنبری رتبه سوم تولید چغندر قند، انگور، گیلاس، شیر، محصولات صنعتی و گندم آبی را متعلق به خراسان رضوی دانست و تاکید کرد: یکی از دغدغه های که در بخش کشاورزی امروز بیشتر خودش را نشان می دهد و مسئولان به آن می پردازند نبود راندمان و بهره وری متناسب با سطح زیرکشت محصولات کشاورزی است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: متوسط تولید در خیلی از محصولات به دلیل کاهش بهره وری در بخش کشاورزی و کم بودن ضریب نفوذ دانش در مزارع متاسفانه در مقایسه با رکوردهای تولید کم است و به عنوان مثال گندم در استان خراسان رضوی ۳تن ۷۵۰ کیلو به طور متوسط تولید می شود، در صورتی که رکورد تولید در استان ١۴تن در هکتار است که میانگین تولید با رکورد تولید فاصله زیادی دارد.
وی افزود: فاصله بین راندمان تولید و رکوردهای بسیاری از محصولات کشاورزی زیاد است و ما باید برنامه ای ویژه ای در خصوص بهره وری و افزایش ضریب نفوذ دانش در مزارع داشته باشیم و ما راهی به جز تولید محصولات دانش بنیان نداریم.
ضایعات بالا در تولید محصولات کشاورزی
قنبری خاطر نشان کرد: متاسفانه بین ٢۵تا ٣٠درصد از محصولات کشاوزی استان ضایعات کشاورزی محسوب می شود، کشور ما ٣درصد ضایعات کشاورزی دنیا را تولید می کند که در این زمینه تولید در صدر هستیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی رکن اصلی کاهش تلفات کشاورزی را جهاد تبیین دانست و عنوان کرد: حوزه آموزش و ترویج در بخش کشاورزی و رسانه در سطح جامعه باید مطالبه گر و پیگیری این موضوع شود.
وی به برنامه ها و سیاست های ناهمگون و نبود چشم انداز مشخص در بخش کشاوری اشاره کرد و گفت: کشاورز و دامدار چون آینده مشخص و روشنی نمی بینید بعضی وقت ها به دلیل افزایش تولید مجبور به صادرات هستیم و بعضی اوقات با کمبود محصول مواجه ایم.
قنبری مهمترین برنامه دولت سیزدهم و وزارت جهاد کشاورزی ارائه الگوی کشت دانست و توضیح داد: در استان ارائه الگوی کشت پاییزه را شروع کرده ایم و با کمترین انحراف در حال پیشروی هستیم و ارائه الگوی کشت بهاره به کشاورزان هم در دست اجراست و محور اصلی الگوی کشت چه بکاریم، چقدر بکاریم، کجا بکاریم و چه محصولاتی کشت نکنیم، است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی تاکید کرد: تحقق الگوی کشت به واسطه ضمانت هایی اجرایی زمان زیادی می برد و همه سازمان ها باید برای اجرای آن پای کار بیایند و جهاد کشاورزی به تنهایی نمی تواند از عهده آن برآید.
ضرورت تکمیل زنجیره تولید
وی به ضرورت تکمیل زنجیره تولید محصولات کشاورزی اشاره کرد و خاطرنشان کرد: نفوذ دانش و افزایش راندمان در تکمیل زنجیره تولید مهم است و بدون شک اگر کاهش قیمت تمام شده در تولید، حذف یا سامان دهی واسطه گری و ارتقای بهره وری در تولید را داشته باشیم و محصول سالم تولید کنیم تا بتوانیم صادرات داشته باشیم قطعا باید به فکر ایجاد زنجیره تولید باشیم.
قنبری از مصرف بالای آب در بخش کشاورزی یاد کرد و افزود: بیشترین مصرف آب در بخش کشاورزی است اما مدیریت این بخش به تنهایی در دست وزارت کشاورزی نیست و باید در حوزه کشاورزی، زراعت، باغبانی و صنایع وابسته الگوی مصرف آب داشته باشیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی خاطر نشان کرد: در سال گذشته ۶هزار هکتار از اراضی استان تحت پوشش سامانه نوین آبیاری قرار گرفت و رتبه اول کشور را کسب کردیم و در این زمینه ۵۰۰رشته قنات در سطح استان احیا شد. اگر بخواهیم در عرصه بازرگانی جایگاهی داشته باشیم باید تلاش کنیم هزینه تمام شده محصول پایین بیاید و باید در سلامت محصول، رعایت استاندارهای ملی و جهانی اهتمام داشته باشیم که امروز در این حوزه رقابت شکنندهای داریم.
بالا بودن هزینه تمام شده گوشت
وی به بیشترین هزینه تولید گوشت را هزینه نهاده های دامی عنوان کرد و گفت: ٧٠درصد هزینه تولید دام، طیور و آبزیان خوراک است و ٨٠درصد نهاده های دامی از جمله ذرت و جو از خارج از کشور تامین می شود که قیمت تمام شده را بالا می برد. کاهش قیمت تمام شده سخت است و تنها راه حل ارتقا بهروری و استفاده از محصولات دانش بنیان است.
قنبری عنوان کرد: اگر در ارتباط مزیت های کشاورزی استان زنجیره تولید را تکمیل کنیم ارز آوری خوبی داریم. تفاوت مزیت در بخش کشاورزی با مزیت حوزه های مختلف مانند نفت و گاز این است اگر به این مزیت نپردازیم بقیه کشورها به آن ورود می کنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در پایان به خسارت های وارده به کشاورزی استان یاد کرد و گفت: سرمای زمستان گذشته، خشکسالی و سایر اتفاقات طبیعی بالغ بر ۳۰هزار میلیارد تومان خسارت وارد کرد.
خبرنگار: طاهره فجرداوودلی
نظر شما