به گزارش قدس آنلاین، تیک تاک در حال حاضر یکی از رسانههای اجتماعی پرطرفدار در دنیاست و تاکنون به تقابل با انحصارگرایی آمریکا در این حوزه و تجارت الکترونیک پرداخته است.
همین موضوع موجب شده دولت آمریکا نیز به بهانه مسائل امنیتی، استفاده از این پلتفرم چینی را در کشور خود ممنوع اعلام کند. اما از سوی دیگر، همکاری با تیک تاک به عنوان یک پلتفرم شرقی میتواند برای ایران فرصتها و مزایای بسیاری را از جنبه سیاسی و اقتصادی فراهم آورد.
نوذر شفیعی کارشناس مسائل سیاسی در گفتوگو با قدس درباره فرصتها و مزایای استراتژیک همکاری با شرکت چینی تیک تاک، تصریح کرد: وقتی کشوری قدرت پیدا میکند، توان آن در حوزههای فنی، اقتصادی، فناوری و سیاسی بالا میرود و ابعاد قدرت آن متنوع میشود. قطعاً تنوع در قدرت برای قرار گرفتن هر کشوری در موقعیت هژمون و برتر ضروری است. بدین ترتیب گسترش قلمرو شرکتهای ارتباطاتی و اطلاعاتی چین به منزله گسترش دامنه قدرت این کشور محسوب میشود. در دنیای امروز و در جهان عصر اطلاعات، فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی نقش بسیار برجستهای ایفا میکنند و دارای کارکردهای گوناگونی همچون نقل و انتقال پول، امور تجاری یا تأثیرگذاری بر افکار عمومی هستند.
شفیعی ادامه داد: تا چندی پیش کشورهای غربی به ویژه آمریکا به دلیل رشد دانش تجارت الکترونیک از آن به عنوان ابزار قدرت بهره میبردند. از سویی شاهد بودید کشورهای غربی از دانش حوزه فناوری در راستای جهتدهی و دستکاری افکار عمومی و سرازیر ساختن جریان اطلاعات به صورت یکسویه از کشورهای غربی به جهان سوم استفاده میکردند. بدین ترتیب امروزه چین و آمریکا در حال رقابت در حوزه فناوریهای الکترونیکی و تجارت الکترونیک هستند. حال آنکه بدون شک گسترش فناوریهای چینی به معنی کم اثر شدن فناوریهای آمریکایی است.
این کارشناس بینالملل افزود: از منظر ایدئولوژی و نوع نگاه به نظم بینالمللی، چین با کشورهایی که با رویکردهای آن همسویی دارد، همکاریهای مؤثرتری برقرار میکند. بنابراین ایران و چین باتوجه به نگاه تجدیدنظرطلبانهای که به نظم لیبرال آمریکایی دارند، میتوانند در عرصه اطلاعاتی و ارتباطاتی با هم همکاری کنند. این همکاری بدین صورت خواهد بود که پالایش و اصلاح اطلاعاتی در جوامع چین و ایران مبادله و پیگیری میشود. با این اقدام بهجای اینکه اطلاعات در جای دیگری ساخته و به جامعه تحمیل شود، دو کشور میتوانند تولید محتوای مستقلانه داشته باشند. البته توسعه روابط در حوزه الکترونیک و فناوری کارکردهای دیگری هم دارد که در ذیل همین مقوله تعریف میشود. بنابراین از منظر راهبردی، توسعه همکاری ایران و چین میتواند عملاً بخشی از قدرت غرب که با فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی مرتبط است را کماثر و کمرنگ کند.
نظر شما