تحولات لبنان و فلسطین

مدیرکل ارشاد خراسان رضوی جشن غدیر را بزرگ‌ترین جشن شیعیان دانست و گفت: ‌مهم‌ترین مسئله و اتفاق این است که فعالیت‌های مردم برای برگزاری جشن و شادی توسط دستگاه‌های دولتی و نهادهای مردمی پشتیبانی شوند.

مردم متولی‌اند؛ نهادها پشتیبان

به گزارش قدس خراسان، مشهد همواره به واسطه اتفاق‌های ریز و درشت، متهم شده بود به شهری که شاد نیست و مردمش شادی کردن را بلد نیستند اما رویدادهای اخیر؛ از جشن بزرگ خیابانی ولادت امام هشتم(ع) گرفته تا جشن بزرگ محفلی‌ها که به تازگی در ورزشگاه امام رضا(ع) برگزار شد، حاکی از آن بود که اتفاقاً مشهدی‌ها به شرط فراهم بودن بسترها، شادی مؤمنانه را خوب بلدند.

اما این میان، وظیفه دستگاه‌ها و نهادهای حکومتی نظیر اداره فرهنگ و ارشاد در الگوسازی شادی و نشاط مؤمنانه چیست؟ در این خصوص با مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی گفت‌وگو کردیم.

مدیرکل ارشاد خراسان رضوی اظهار کرد: مشهد در سال جدید توانسته است اتفاق‌های متفاوتی را در بحث ایام شادی و سرور رقم بزند. ما در کنار مناسبت‌های سوگواری و عزاداری، اعیاد ملی و مذهبی زیادی هم داریم. این اشک‌ها و لبخندها می‌تواند جامعه را به تعالی برساند به خصوص که این شادی و آن عزاداری هدفمند باشد.

محور اصلی جشن‌های غدیر و نیمه شعبان مردم هستند

محمد حسین‌زاده افزود: در چند سال اخیر در شب عید غدیر و نیمه شعبان در مشهد با پیش بینی‌ها، برنامه‌ریزی‌ها و حمایت بزرگان دینی شهر به ویژه آیت‌الله علم‌الهدی اتفاقات متفاوتی رقم خورد. این تلاش‌ها منجر به برگزاری رویداد متفاوتی در شب میلاد امام رضا(ع) شد که به نظرم به یادماندنی‌ترین جشن میلاد امام رضا(ع) در سال‌های اخیر بود. امیدوارم این اتفاق تبدیل به سنت حسنه‌ای شود و ما هر سال در شب میلاد امام هشتم(ع) یک جشن خیابانی متمرکز گسترده و پرشور داشته باشیم تا حتی افرادی که در نقاط دیگر کشور یا جهان امکان حضور در این جشن را ندارند با دیدن تصاویر آن دل‌هایشان به زیارت امام رضا(ع) پر بکشد.

وی در خصوص برنامه‌های پیش‌بینی شده برای عید غدیر بیان کرد: در عید غدیر و نیمه شعبان سیاست درستی که توسط تشکل‌ها، هیئت‌ها، مسجدی‌ها و پایگاه‌های بسیج در مشهد شکل گرفته این است که جشن باید در همه گستره شهر برگزار شود و تمام محلات ما پر از جشن و سرور شوند. این کار با محوریت اصلی مساجد و کانون‌های بسیج محلات انجام می‌شود و در واقع محور اصلی این جشن‌ها مردم هستند و نهادها نقش پشتیبان دارند.امسال برای شب عید غدیر هم همین اتفاق رقم خواهد خورد.

حسین‌زاده با اشاره به جشن عید قربان که در ورزشگاه امام رضا(ع) برگزار شد بیان کرد: این جشن نمونه متفاوتی از جشن‌های مردمی بود که با حضور فعالان قرآنی برنامه تلویزیونی محفل برگزار شد. این مراسم می‌تواند الگوی خوبی برای شادی تعالی‌بخش و به دور از حرام باشد. 

نقش مهم شادی متعالی در فرهنگ ایرانی

وی ادامه داد: قدما و ادبای ما در حوزه ادبیات وقتی حکمت‌های اخلاقی می‌نوشتند مایه‌ای از طنز در آن حکمت‌ها نهفته بود؛ از عبید زاکانی گرفته تا بعضی حکایت‌های گلستان سعدی. خنده‌ای که بدون حکمت و مصداق لهو و لعب باشد در فرهنگ ایرانی جایگاهی ندارد اما از آن طرف سرور و شادی پر از حکمت و اندرز در فرهنگ ما نقش ویژه‌ای دارد. 

مدیرکل ارشاد خراسان رضوی جشن غدیر را بزرگ‌ترین جشن شیعیان دانست و افزود: ‌مهم‌ترین مسئله و اتفاق این است که فعالیت‌های مردم برای برگزاری جشن و شادی توسط دستگاه‌های دولتی و نهادهای مردمی پشتیبانی شوند. من این جشن را از آن جشن‌هایی می‌دانم که آرم هیچ نهاد و ارگانی نباید ذیل آن بیاید بلکه باید اسم تشکل‌ها، هیئت‌ها، کانون‌ها و پایگاه‌های بسیج در میان باشد که مردمی هستند.

وی افزود: حتی فراتر از آن، جشن عید غدیر از جنس جشن و شادی تک‌تک محبان امیرالمؤمنین(ع) است. هر خانواده بسته به توان خود که می‌تواند یک بسته شکلات و شیرینی باشد تا بین همسایه‌ها توزیع کند در این جشن سهیم است یا کسی که توانایی بیشتری دارد و می‌تواند این جشن را در ابعاد بزرگ‌تری برگزار کند.

مهم‌ترین نقش ارشاد، حمایت‌گری و پشتیبانی از فعالیت‌های مردمی است

حسین‌زاده ادامه داد: جریان دستگاه‌ها و سازمان‌ها باید این مشارکت‌های مردمی را تقویت کنند. کما اینکه تاکنون تلاش‌هایی صورت گرفته تا اقلام مربوط به جشن اعم از شیرینی، ریسه‌ها و چراغانی‌ها با قیمت ارزان‌تر و با تخفیف در اختیار مردمی قرار بگیرد که می‌خواهند در این جشن مشارکت کنند.

وی درخصوص آذین‌بندی شهر در اعیاد مختلف عنوان کرد: آذین‌بندی شهر یک امر سهل و ممتنع است؛ سهل از این جهت که با چراغانی یک خیابان آذین‌بندی اتفاق افتاده و نورپردازی زیبا در روح و روان مردم اثر می‌گذارد. اما اینکه این آذین‌بندی‌ها هدفمند باشد نکته مهمی است که فکر می‌کنم ما در مشهد هنوز به مدل نرسیده‌ایم. البته در مراسم عزاداری به خصوص در دهه اول محرم مردم به این مدل رسیده‌اند. اگر به محروم‌ترین نقاط شهر در دهه اول محرم سر بزنید، خواهید دید مردم حداقل یک پرچم مشکی از سردر خانه‌های خود آویزان کرده‌اند یعنی خودشان را موظف دانسته‌اند که در عزای اهل بیت(ع) مشارکت کنند. این مسئله در بحث اعیاد در حال تکمیل است اما هنوز به پای محرم نرسیده است.

حسین‌زاده افزود: در حال حاضر نیز سال به سال نقش‌آفرینی مردم در برگزاری اعیاد جدی‌تر شده است. آنچه ماندگاری بیشتری دارد، این است که دستگاه‌های مختلف مردمی‌تر شدن این آذین‌بندی‌ها را تقویت کنند. این انگیزه مردمی خیلی بالاتر از آن است که یک دستگاه دولتی بخواهد کار کند.

وی در پایان درخصوص برنامه‌های اداره ارشاد خراسان رضوی در جشن غدیر بیان کرد: امسال فعالیت اجرایی مستقلی نخواهیم داشت، بلکه تلاش می‌کنیم زمینه حضور هنرمندان و علاقه‌مندان امیرالمؤمنین(ع) را تسهیل کنیم تا نقش‌ پررنگ‌تری داشته باشند.

حضور پررنگ مردم در برگزاری جشن‌ها و اعیاد ملی و مذهبی، به پرشورتر شدن آن‌ها کمک می‌کند. اما آنچه می‌تواند انگیزه مردم را بیشتر کند، تسهیل‌گری و فراهم آوردن بسترها توسط نهادهای متولی است.

خبرنگار: معصومـه مـؤمنیـان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.