تحولات لبنان و فلسطین

 جانشین مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی سیستان و بلوچستان گفت: رونق گردشگری، اشتغال و اقتصاد لوت نشینان از مسیر معرفی بیابان لوت محقق می‌شود.

رونق گردشگری سیستان و بلوچستان در گرو معرفی بیابان لوت

به گزارش قدس آنلاین، نشست هم‌اندیشی با فعالان حوزه گردشگری و تور گردانان سیستان و بلوچستان روز چهارشنبه به مناسبت هفتمین سالروز ثبت جهانی بیابان لوت در سالن کنفرانس ساختمان موزه منطقه‌ای جنوب شرق برگزار شد.

«کویر لوت» زیبای خفته و الماس کویرهای جهان
جانشین مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان در ابتدای این مراسم ضمن تسلیت ایام به مناسبت ماه محرم ماه حزن و اندوه و عزاداری سید و سالار شهیدان، اظهار کرد: یکی از ارکان میراث‌فرهنگی، میراث معنوی و ناملموس است که عملاً در فهرست آثار جهانی تعزیه‌ خوانی محرم به ثبت رسیده است.

مجید کلانوری افزود: میراث جهانی عنوان یک سری اجلاس‌ ها و مجمع‌ ها در یونسکو است که هدف آن حفظ مواریث تاریخی، طبیعی و فرهنگی بشر، فارغ از هرگونه دین، آیین، مذهب، قوم یا ملیت است که در واقع آنها را دستاوردهای بشری می‌شناسد از این‌ حیث آثاری که در این فهرست به ثبت می‌رسند از نوع شاخص‌ ترین‌ها هستند.

وی ادامه داد: آثار برای رسیدن به مرحله ثبت جهانی دارای طبقه‌بندی بوده و باید دارای یکی از ۱۰ رکن‌ های موردنظر یونسکو باشد که تاکنون اکثر آثار ایران فراتر از یک شاخصه را دارا بودند؛ که در کنار آثار طبیعی، آثار تاریخی هم به ثبت جهانی می‌رسند و چهار پارامتر ارزیابی وجود دارد که در بین آنها لوت به‌عنوان الماس کویرهای جهان شناخته می‌شود و دو شاخصه از چهار شاخصه یونسکو را به خود اختصاص داده است.

جانشین مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گفت: اکنون ۲۶ اثر تاریخی و فرهنگی در فهرست جهانی به ثبت رسیده است و ایران جایگاه نهم را به خود اختصاص داده، همچنین دو اثر طبیعی در فهرست آثار جهانی به ثبت رسیده که اولین اثر بیابان لوت و بعد از آن جنگل‌های هیرکانی است.

به گفته وی، آثار معنوی هم در فهرست آثار جهانی ثبت می‌شوند که در این زمینه نیز ایران توانسته ۲۱ اثر ناملموس یا میراث معنوی را به ثبت جهانی برساند که یکی از آنها تعزیه‌ خوانی محرم است.

جانشین مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان در بخش دیگر سخنان خود تأکید کرد: هر توریسمی که بخواهد وارد کشور شود در ابتدا فهرست آثار ثبت شده جهانی را بررسی می‌کند که بیابان لوت با توجه‌ به وسعت و شرایطی که دارد امروز به‌عنوان یکی از هدف‌های جامع گردشگری به شمار می‌رود.

گردشگری کلید رونق اقتصادی و اشتغال در بیابان لوت
مدیر پایگاه جهانی بیابان لوت نیز با بیان اینکه بیابان لوت یکی از دو اثر ثبت شده جهانی ایران است که در سال ۹۵ در فهرست آثار جهانی به ثبت رسید، گفت: این پهنه بیابانی ترکیبی از جاذبه‌های شگفت‌آور و بی‌نظیر مانند رود شور، ریگ‌های یلان، دره‌هایی با ساختار جذاب هندسی، تپه‌های متعدد و غیره است که همه این‌ها به ارزش این میراث افزوده است.

محمدعلی سرگزی اظهار کرد: محدوده عرصه و حریم بیابان لوت حدود ۴۰ هزار کیلومترمربع تعیین شده که در بین سه استان کرمان، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان قرار دارد، در این بین کرمان و خراسان جنوبی موفقیت‌های گردشگری بیشتری از این نعمت خدادادی داشتند؛ اما سیستان و بلوچستان در استفاده از این پتانسیل نسبت به دو استان دیگر مغفول مانده است.

وی ادامه داد: ریگ یلان یکی از قابلیت گردشگری در بیابان لوت است که بیشتر آن در سیستان و بلوچستان واقع شده؛ اما متأسفانه هنوز از این ظرفیت آن طور که باید استفاده نشده است، تلاش‌هایی صورت‌گرفته تا تورهایی در بیابان لوت برگزار شود با این‌ تفاسیر این قابلیت وجود دارد که در قالب تور به سمت بیابان گام برداریم.

مدیر پایگاه جهانی بیابان لوت بیان کرد: برای دسترسی به ریگ یلان باید از نصرت‌آباد به سمت جاده چاه رحمان و آبخوران اقدام کرد، برای عبور و رسیدن به این محدوده حتماً باید با تجهیزات مناسب، همراه محلی‌ها و افراد بومی که با منطقه آشنایی دارند اقدام کرد، چرا که اگر کسی راه را در بیابان گم کند امکان گرفتار شدن در بیابان و طوفان‌های آن را دارد از این‌ جهت برای رفتن به کویر حتماً باید از ظرفیت بلدهای محلی، دهیاران بهره برد و رعایت نکات ایمنی را در صدر اقدامات قرار داد.

وی در بخش دیگر سخنان خود اظهار کرد: هدف اصلی گردشگری در بیابان لوت این است که جوامع محلی از مواهب اقتصادی این ظرفیت برخوردار شوند، در این زمینه قرار است مهرماه جاری جلسه‌ای برای دهیاران، مسئولان محلی و بلدهای محلی پیرامون چگونگی نحوه برخورد با گردشگر برگزار شود.

سرگزی با اشاره به اینکه حیات گیاهی و جانوری بیابان لوت ارزشمند و از جاذبه‌های شگفت‌انگیز برخوردار است، افزود: تورهای تخصصی رصد ستاره، تورهای آفرود، ماسه درمانی، تورهایی با ابزارهای پرواز مدرن همچون پاراگلایدر، پارا موتور و... از جمله پتانسیل‌ ها و ظرفیت‌های گردشگری در بیابان لوت است.

مدیر پایگاه جهانی بیابان لوت خاطرنشان کرد: قریب به ۲۰ آبادی و روستا در این محدوده قرار دارد که اگر گردشگری در این منطقه شکل گیرد به اقتصاد اهالی این مناطق هم کمک شایانی می‌شود.

تاخت‌وتاز آفرود بر زیست کویر جهانی لوت
رئیس گروه توسعه گردشگری و بازاریابی میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان هم اظهار کرد: این بیابان به‌عنوان اثر طبیعی ثبت جهانی شده است و اعتقاد داریم ظرفیت‌های بسیار خوبی در کویر لوت وجود دارد که می‌تواند موجب رونق گردشگری بیابانی و بیابان‌گردی شود.

وحیده رخشانی گفت: بیابان لوت یکی از اثرهای طبیعی کشورمان است که دارای شاخصه‌ های خوبی بوده و سیستان و بلوچستان به‌عنوان یکی از مصادیق گردشگری بیابانی کشور و دنیا می‌تواند معرفی شود و ظرفیت‌های این صنعت را در استان توسعه دهد.

وی با بیان اینکه روستای چاه حسین علی یکی از قابلیت‌های مناطق اطراف بیابان لوت به شمار می‌رود و دارای جاده دسترسی مطلوب است، افزود: اداره کل میراث‌فرهنگی در این منطقه اقدام به احداث مجتمع‌ هایی کرده است که در حال حاضر دو الی سه اقامتگاه آن فعال بوده، این منطقه دارای مردمان گردشگرپذیر و راهنمایان و بلد های بسیار قوی محلی است که به جرات می‌توان گفت پذیرای تورهای ورودی با ارائه بهترین خدمات خواهند بود.

این مسئول ادامه داد: اگر جامعه گردشگری فعال در این حوزه با همکاری انجمن دفاتر خدمات مسافرتی استان اقدام به برگزاری تور آشناسازی کنند میراث‌فرهنگی هم در این عرصه یاری‌ رسان خواهد بود تا گردشگری در بیابان لوت فعال شود و رونق گیرد.

وی از روستای آبخوران در نزدیکی لوت که دارای فضا و نخلستان‌های بسیار خوبی و همچنین بلدهای محلی است به‌عنوان یک ظرفیت یادکرد و گفت: جوامع محلی باید از ظرفیت گردشگری در بیابان لوت و جاذبه‌های آن بهره‌مند شوند.

رخشانی با اشاره به فعالیت آفرودها در کویر لوت استان کرمان، تأکید کرد: آفرودها علی‌رغم جایگاهی که در بیابان لوت پیدا کرده‌اند بیشترین صدمات را به لوت وارد کرده‌اند، آفرود هایی که از استان تهران وارد شده و سود آنها بیش از آن چیزی است که جامعه محلی بتواند از این ظرفیت و پتانسیل نفع ببرد.

وی در تکمیل مطلب فوق تصریح کرد: کمترین آسیب به بیابان لوت از استان سیستان و بلوچستان وارد شده به‌
این‌ علت که از گردشگری آن استفاده نکرده‌ایم، باید صنعت اشتغال و گردشگری در بیابان لوت رونق گیرد و از سوی دیگر آموزش‌ها ارتقا یابد تا کمترین آسیب به بیابان لوت وارد شود.

رئیس گروه توسعه گردشگری و بازاریابی میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان خاطرنشان کرد: معاونت گردشگری میراث‌فرهنگی در راستای رونق گردشگری بیابان لوت برای برگزاری دوره‌های آموزشی و هم‌اندیشی یا برگزاری تورهای آشناسازی اعلام آمادگی می‌کند، همچنین پس از اینکه مطالعات گردشگری بیابان لوت انجام و پهنای گردشگری مشخص شود زمینهایی به سرمایه گذاران واگذار و تسهیلاتی برای پروژه‌های سرمایه‌گذاری اعطا می‌شود تا شاهد رونق صنعت گردشگری در بیابان لوت باشیم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.