تحولات منطقه

به‌تازگی مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز اعلام کرده بود تمدید قرارداد صادرات گاز به عراق در حال نهایی‌سازی است و قصد داریم سازوکار تسویه را تغییر دهیم تا پول‌های ما بلوکه نشود.

بررسی کارشناسی قدس از تهدیدها و فرصت‌های تبدیل شدن ایران به هاب انرژی و گاز منطقه
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، از طرفی ترکیه هم مایل به تمدید قرارداد خرید گاز از ایران است و در دیگر سو با تسویه بدهی ترکمنستان در سه قسط، حجم سوآپ گاز از این کشور را از روزانه ۵/۴ به ۸ میلیون مترمکعب رساندیم و با توجه به اینکه تست واردات ۱۰ میلیون مترمکعب گاز ترکمنستان نیز با موفقیت انجام شده تا این گاز وارد کشور شود و در گام‌ بعدی و همزمان با بهره‌برداری از پروژه‌های توسعه میادین گازی ترکمنستان قصد داریم میزان واردات را افزایش دهیم.

در کنار این موارد، روس‌ها نیز به ما پیشنهاد تبدیل شدن به هاب گازی و انرژی را داده‌اند. ایران با دارا بودن مرزهای خشکی و دریایی قابل توجه و همسایگی با ۱۵ کشور(خشکی و دریایی)، از شرایط ویژه‌ای برخوردار است. این شرایط ویژه سبب شده ما امکان تبدیل شدن به هاب گازی منطقه را داشته باشیم.

البته مدت‌هاست درباره تبدیل شدن به هاب انرژی خبرهایی مطرح می‌شود، اما هنوز شاهد یک اقدام اساسی در این زمینه نیستیم.
کارشناسان موافق این سیاست معتقدند هاب گازی می‌تواند برای ایران فرصت باشد تا هم از ترانزیت انرژی درآمد کسب کند و هم از طریق سوآپ گازی. همچنین اجرای آن برای ما منافع سیاسی هم به‌دنبال دارد و می‌تواند در کوتاه‌مدت نیازهای ما را برطرف کند. به‌صورت کلی چنانچه بتوانیم با قطر، ترکمنستان و روسیه کنسرسیوم تشکیل دهیم، می‌توانیم انحصار ترکیه، آذربایجان و کشورهای دیگر را از بین ببریم و رقابت ایجاد کنیم که این رقابت می‌تواند به نفع ایران باشد. 

به‌گفته کارشناسان امروز قطر برنامه بلندمدت برای پروژه‌های تولید گاز در دستور کار دارد و سعی می‌کند از طریق صادرات گاز یک امپراتوری و غول درآمدی ایجاد کند و ایران در این اوضاع باید بتواند از مسیر دیپلماسی، تحریم‌ها را حذف کند، زیرا در حال حاضر به‌دلیل قوانین دست و پاگیر تحریم، حتی کشورهای دوست هم نمی‌توانند به ما ارائه خدمت کنند.

شرایط تبدیل شدن به هاب گازی را داریم
حسن مرادی، کارشناس اقتصاد انرژی در گفت‌وگو با خبرنگار قدس، موقعیت جمهوری اسلامی را موقعیتی ممتاز دانست و اظهار کرد: ایران علاوه بر داشتن دومین ذخایر گازی دنیا، در بین کشورهایی قرار گرفته که مصرف بسیار بالایی دارند، همچنین همسایه کشوری به نام روسیه هستیم که تنها از طریق ایران می‌تواند به مسیرهای خلیج فارس دسترسی یابد که این امتیازی برای ایران محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه با داشتن مجتمع پارس جنوبی که جزو بزرگ‌ترین سیستم‌های استحصال گاز است، ایران هم خود توان تولید و صادرات را دارد و هم می‌تواند نقش ترانزیت انرژی را ایفا کند، تصریح کرد: تمایل روسیه برای تبدیل ایران به‌هاب گازی، برطرف شدن اختلاف پرداخت مالی به ترکمنستان و علاقه این کشور به حفظ این ارتباط موجب می‌شود ما شرایط تبدیل شدن به هاب گازی را داشته باشیم؛ تنها باید دولت تدبیر کند.

این کارشناس اقتصاد انرژی ضمن اشاره به‌اینکه هم واردات گاز به‌کشور و در نهایت فروش آن توسط ایران و هم ترانزیت انرژی برای کشورمان سودمند است، خاطرنشان کرد: اما به‌طور کلی باید دید شرایط مشتریان ما به‌چه شکل است.

مرادی با اشاره به اینکه ایران شرایط تبدیل شدن به هاب گازی را دارد، اما باید دید عزم مسئولان در این زمینه چه میزان است، خاطرنشان کرد: چنانچه مسئولان عزمی نداشته باشند فاجعه‌آمیز و نابخشودنی است آن‌هم در حوزه‌ای که می‌تواند ارزآوری بالایی داشته باشد.

وی تصریح کرد: ایران دارای یک گستره جغرافیایی یک میلیون و ۶۴۸ هزار کیلومترمربعی است که همین گستره، ما را قادر ساخته به ۱۵ کشور همسایه دسترسی داشته باشیم و بتوانیم با آنان تعاملات انرژی برقرار کنیم که برقراری و حفظ این تعامل به‌نوع همکاری و مدل دیپلماسی اقتصادی ما بستگی دارد.

نباید انرژی را به صورت خام صادر کرد
اما مهدی نعمتی، مدیرعامل شرکت توسعه نفت و گاز رضوی نظری متفاوت در این زمینه دارد و معتقد است ما نباید انرژی را به صورت خام صادر کنیم.

وی می‌گوید: ایران، قطر، ترکمنستان و روسیه جزو کشورهایی هستند که بیشترین ذخایر گازی دنیا را دارند و ایران به لحاظ ذخایر هیدروکربنی اثبات شده و قابل برداشت روی زمین، رتبه نخست دنیا را داراست.

مدیرعامل شرکت توسعه نفت و گاز رضوی ابراز کرد: معتقد صادرات انرژی به‌شکل کنونی نیستم، بلکه اعتقاد دارم بایستی واردات گاز را در اولویت قرار دهیم و با مصرف آن در صنعت، گاز را تبدیل به کالا و در نهایت محصول نهایی را صادر کنیم.

نعمتی با تأکید بر اینکه ایران باید مواد خام را وارد کشور کند، ابراز کرد: گاز را می‌توان به دو صورت مورد استفاده قرار داد؛ هم می‌توانیم آن را بسوزانیم و هم می‌توانیم این انرژی را در نیروگاه تبدیل به برق و یا در پتروشیمی‌ها تبدیل به زنجیره اولوفین کنیم، بنابراین گاز تنها برای سوختن نیست.

وی ضمن اشاره به اینکه بسیاری از صنایع در کشور ما بر پایه گاز هستند، ابراز کرد: باید از حالت خام‌سوزی و خام‌فروشی خارج و به فکر زنجیره ارزش و اشتغال جوانان باشیم که این دو در نتیجه تبدیل انرژی به محصول محقق می‌شوند.

مدیرعامل شرکت توسعه نفت و گاز رضوی ضمن تأکید بر اینکه خام‌فروشی، خام‌اندیشی را به‌دنبال دارد، گفت: در صنعت پتروشیمی هر ساله به‌ازای تولید هر یک میلیون تن محصول پتروشیمی، می‌توانیم برای ۱۷۰ هزار نفر شغل ایجاد کنیم که این آمار نشان از ظرفیت بالای این صنعت در اشتغال‌زایی دارد.

نعمتی خاطرنشان کرد: توسعه از مسیر خام‌فروشی میسر نمی‌شود، بلکه معتقدم باید آن میزان از انرژی را که متعهد به صادرات شدیم صادر و مابقی را در حوزه ساخت محصول و ایجاد اشتغال هزینه کنیم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.