سرویس پیامکی سامانه همتا در هفتههای اخیر مجدداً با اختلال شدید مواجه شده است، اتفاقی که در سال گذشته نیز در یک مقطع زمانی رخ داد اما پس از گذشت مدتی، مسئولان وزارت صمت از حل و فصل این موضوع خبر داده بودند؛ برخی اخبار حاکی از آن است ریشه اصلی بروز این مشکلات، اختلافات مالی بین وزارت صمت و اپراتورهای تلفنهمراه است که گویا مسئولان مربوطه در وزارت صمت و وزارت ارتباطات در حال حاضر عزم جدی برای برطرف کردن این اختلافات ندارند.
اختلال در سرویس پیامکی سامانه همتا میتواند موجب ضرر و زیان خریداران موبایل شود؛ چرا که ممکن است افراد بدون آنکه متوجه شوند اقدام به خریداری گوشیهای قاچاق کرده و به دلیل عدم ارسال پیامک هشداری توسط سامانه همتا، شبکه ارتباطی آنها پس از یک ماه قطع خواهد شد.
ایجاد اختلال در فرآیند خرید و فروش موبایل
البته مشکل قطعی پیامکهای همتا تنها موجب سردرگمی و ضرر و زیان خریداران موبایل نبوده و موجب اخلال در فرایند خریدوفروش موبایل در بازار نیز شده است. بسیاری از کسبه و اصناف بازار موبایل به علت قطعی سامانه امکان تغییر مالکیت گوشیهای تلفن همراه را نداشته و بهعبارتدیگر امکان فروش محصولات خود را ندارند. از طرفی برخی سودجویان از این وضعیت نابسامان استفاده کرده و گوشیهای قاچاق خود را با قیمت گوشیهای قانونی و رجیستر شده در بازار عرضه میکنند.
یکی از فروشندگان موبایل درباره تأثیر این اختلال بر فروش واحدهای صنفی میگوید: خریدوفروش انجام میشود؛ ولی فرآیند فروش بسیار زمانبر شده و از هر ۱۰۰ خرید یکی پیام رجیستری دریافت میکند. حتی برخی مشتریان پس از چند رو به علت قطع آنتن خواستار پسدادن گوشیهای خریداری شده خود هستند.
پیشازاین، سید حسین سادات حسینی رئیس اتحادیه دستگاههای مخابراتی تهران گفته بود که اختلال و قطعی در پیامک های ارسالی سامانه همتا بهصورت مداوم تکرار میشود. به گفته این مقام صنفی برای ورود به سامانه همتا نیاز به دریافت پیامک کد فعالسازی و تأیید احراز هویت است؛ ولی در حال حاضر به دلیل عدم ارسال پیامکهای سامانه همتا به خریداران، کد فعالسازی به افراد ارسال نمیشود؛ به همین خاطر خدمترسانی ما به مردم دررابطهبا سامانه همتا متوقف شده است.
وی با اشاره به اینکه اتحادیه صنف دستگاههای مخابراتی ارتباطی و لوازم جانبی مرجع رسیدگی به خدمات تلفن همراه و مشکلات همتا است، میگوید: در حال حاضر ما روزانه حدود ۵۰ تا ۱۰۰ نفر مراجعهکننده (بهصورت حضوری یا تلفنی) بابت مسائلی از قبیل فعالسازی و رجیستری تلفن همراه خریداری شده یا انتقال مالکیت گوشیهای دستدوم داریم؛ زیرا ارسال کد فعالسازی از سامانه همتا متوقف شده است.
ضرر و زیان مالی مردم در پی قطعشدن پیامکهای همتا
بهطورکلی زمانی که افراد بهصورت قانونی (چه از بازار موبایل چه مسافری با پرداخت رجیستری) گوشی خریداری میکنند و سیمکارت خود را در داخل تلفن همراه قرار میدهد، از سامانه همتا پیامکی دریافت میکنند که دستگاه قانونی بوده؛ اما فعال نشده است؛ پس از آن، فرد ۱۰ روز مهلت دارد تا نسبت به فعالسازی کد دستگاه اقدام کند.
بنابراین، در صورت عدم ارسال پیامک های سامانه همتا، افرادی که تلفن همراه را خریداری کردهاند، دچار ضرر و زیان میشود؛ زیرا با اتمام بازه زمانی ۱۰ روزه، تلفن همراه آنها قطع خواهد شد و با مراجعه افراد به گارانتی هم مسئله آنها حل نمیشود و تنها وزارت صمت بهعنوان متولی سامانه همتا باید نسبت به پیگیری این موضوع اقدام کند.
وزارت صمت: همتا درآمد ندارد اما ۱۰۰ میلیارد تومان به اپراتورها بدهکار است
به گزارش مهر، پیشازاین و در تابستان سال گذشته نیز در یک مقطع زمانی یکماهه، پیامکهای ارسالی از سوی سامانه همتا قطع شده بود که این موضوع ضرر و زیان برخی خریداران را به دنبال داشت و موجب بروز اختلافات شدید میان فروشندگان و خریداران تلفن همراه برای مرجوع کردن تلفن همراه شده بود.
در همان زمان نیز گزارشهایی از اختلال گسترده در پیامک رجیستری موبایل منتشر و علت آن اختلافات مالی اپراتورها با دستگاههای دولتی عنوان شده بود. موضوعی که حمید محلهای، مدیرکل دفتر خدمات فنی، مهندسی و نگهداری وزارت صمت، نیز آن را تأیید کرده بود.
این مقام مسئول با اشاره به قانون تعیین تعرفههای خدمات مرکز توسعه تجارت الکترونیکی گفته که برای خدمات سامانه همتا در سال ۱۳۹۸، کمیسیون تنظیم مقررات وزارت ارتباطات، تعرفه تصویب شده بود و تا فروردین ۱۴۰۰ این مصوبه به قوت خود باقی بود و تعرفه خدمات رجیستری تلفن همراه را مشخص میکرد؛ اما مسئولان وقت وزارت ارتباطات با این استدلال که این هزینه را باید دولت بدهد، این تصمیم را لغو کردند و در بودجه ۱۴۰۰ دیده شد، اما بودجه موردنظر هم پرداخت نشد؛ بنابراین مشکل این است که در حال حاضر نه بودجه تعیین شده و نه مصوبهای در کمیسیون در دسترس است.
مشکل عدم ارسال پیامکها در سال گذشته مرتفع شد، اما در هفتههای اخیر، مجدداً پیامکهای همتا برای برخی از خریداران موبایل ارسال نمیشود، حمید محلهای، مدیرکل دفتر خدمات فنی، مهندسی و نگهداری وزارت صمت گفت: متأسفانه هزینه لازم برای ارسال پیامکهای سامانه همتا به اپراتورهای موبایل پرداخت نشده است.
وی با بیان اینکه مسئولیت پرداخت این هزینه بر اساس قانون بر عهده سامانه همتا است، گفت: این سامانه زیر نظر وزارت صمت فعالیت میکند؛ اما به دلیل اینکه درآمد مشخص و تعیین شدهای ندارند نمیتواند هزینه پیامکهای ارسالی توسط سامانه را پرداخت کند. در شش سال گذشته اپراتورها حدود ۱۰۰ میلیارد تومان از سامانه همتا طلبکار هستند.
همراه اول: مشخص نیست با کدام سازمان و دستگاهی طرف هستیم!
این گزارش حاکی است مصطفی درجزی، مدیرکل کسبوکار سازمانی همراه اول نیز در مصاحبه با خبرنگار اقتصادی، در خصوص اختلالات پیامک سامانه همتا گفته بود: پیامکهای سامانه همتا برای مشترکان همراه اول وصل است؛ اما از سال ۱۳۹۶ تا به امروز حتی یک ریال از طرف سامانه همتا به همراه اول پرداخت نشده و این سامانه بدهی سنگینی به شرکت همراه اول دارد؛ خواسته همراه اول از مسئولان این است که مشخص شود سامانه همتا زیر نظر کدام سازمان یا دستگاه دولتی است و این شرکت مطالبات مالی، اختلالات احتمالی سامانه و بهروزرسانیهای موردنیاز را چگونه و از کدام دستگاه باید پیگیری کند.
البته علیرغم ادعای مسئولان شرکت ارتباطات سیار ایران (همراه اول)، اما بررسیها نشان میدهد که سرویسهای پیامکی این سامانه برای سیمکارتهای همراه اول، در طول شبانهروز تنها ۲ تا ۳ ساعت برقرار است و در باقی زمانها، پاسخی از سمت همتا برای سیمکارتهای همراه اول ارسال نمیشود.
با این حال پیگیریهای حاکی از آن است که مسئولان وزارت ارتباطات و وزارت صمت در حال ارجاع این مسئله به یکدیگر هستند و هیچکدام پاسخگوی مشکلات ایجاد شده برای سامانه همتا نیستند؛ در طرف مقابل اما گویا اپراتورها برای تحت فشار قرار دادن مسئولان، با ایجاد اختلال در خدمت اپراتوری سامانه، مردم و فعالان بازار موبایل را به دردسر انداختهاند!
نظر شما