علی لطیفی با حضور در برنامه صف اول شبکه خبر سیما، اظهار کرد: کتابهای آموزش دینی، کتابهای دین و زندگی و پیامهای آسمان ما بیش از ۱۰ سال است که در مدارس تدریس میشود.
وی با بیان اینکه زمانه تغییراتی کرده است، ادامه داد: دانش آموزان احساس نیازی در حوزه معارف دینی میکنند که شاید بشود گفت به صورت کلی در حوزه دینداری و سبک زندگی دینی در کتابها، به آن میزانی که انتظار میرفت، این نیاز را تامین نکردهایم. علیالقاعده برای این دوره جدید و در پاسخ به این نیاز جدید، باید طرحی نو دراندازیم.
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی، در بخش دیگر سخنان خود در پاسخ به سوالی درباره چرایی ضعف در آموزش زبان انگلیسی در مدارس توضیح داد: ما در اجرا ضعف داریم. مقرر شده است در بازه شش ماهه گزارشی درباره وضعیت کیفیت آموزش زبان در مدارس آماده شود تا بر پایه آن، مجموعهای از تصمیمات را اتخاذ کنیم. در این زمینه ضعف داریم و عمده آن به نحوه اجرا باز میگردد. رویکرد فعلی کتب زبان انگلیسی در مدارس رویکرد ارتباطی است که از طریق آن گامهای خوبی برداشته شده است.
لطیفی تاکید کرد: میتوان گفت از جمله مهمترین عوامل اجرای ضعیف آموزش زبان انگلیسی در مدارس حجم زمانی است که برای آموزش این زبان در مدارس اختصاص داده شده است و از سوی دیگر به اندازه کافی از دبیر باکیفیت نیز برخوردار نیستیم.
آموزش زبانهای جدید در مدارس سیاسی نیست
وی همچنین در پاسخ به چرایی تصویب آموزش زبانهای خارجی جدید اعم از چینی در مدارس و مختار بودن دانش آموزان در خصوص انتخاب بین زبان انگلیسی و سایر زبانها برای آموزش در مدرسه، تصریح کرد: در حال حاضر در برنامه درسی خیلی از کشورها در زمینه آموزش زبان، شاهد تنوع هستیم. دانش آموزان برخی کشورها از بین ۱۰ الی ۱۵ زبان مختلف میتوانند انتخاب کنند که کدام یک را در مدارس آموزش ببینند.
معاون وزیر آموزش و پرورش، تاکید کرد: بنابراین اصل اینکه ما این امکان را قانونی فراهم کنیم تا دانش آموزانی که می خواهند انگلیسی را انتخاب نکنند و به جای آن زبان دیگری را انتخاب کنند، یک فرصت قانونی و نقطه مثبتی است. برخی می گویند این اتفاقی سیاسی است درحالی که اصلا این اتفاق سیاسی نیست.
آماده اجرای آموزش «زبانهای خارجی جدید» نیستیم
لطیفی با بیان اینکه درباره آموزش زبانهای غیر از انگلیسی، باید برخی تمهیدات و طراحیها را در سطح تولید محتوا و برنامه ریزی داشته باشیم، ادامه داد: مسئولیت اجرا این مصوبه را بر عهده نداریم اما تولید محتوا و برنامه ریزی در این زمینه ماموریت سازمان است. سازمان برای زبان آلمانی و فرانسه هم این کار را انجام داده است و برای زبانهای جدید نیز برنامه ریزی خواهد داشت. البته برای زبانهای جدید به این شکل که خودمان تولید کننده باشیم پیش نخواهیم رفت بلکه استانداردهایی را عرضه میکنیم تا دیگر تولید کنندگان محتوا و کسانی که در زمینه آموزش زبان کار کردهاند، محتوا را تولید کنند.
وی در پاسخ به این انتقاد که به نظر نمیرسد آموزش زبانهای خارجه غیر از انگلیسی موفق پیش رود چراکه هماکنون در زمینه آموزش زبان انگلیسی نیز ضعف داریم، تاکید کرد: ماموریت سازمان تولید محتوا در زمینه آموزش زبانهای خارجه جدید و نه اجرای این مصوبه است. در حال حاضر صرفا چشم انداز و ذهنیت برای اجرای این امر داریم. از جمله مهم ترین پیشنهادها استفاده از ظرفیتهای آموزش غیر حضوری و تکمیل آن به کمک برخی از آموزشگاههای زبان است که این امر نیز نیازمند همت جدی در اجراست. به نظر من آموزش و پرورش در وضعیت فعلی برای اجرا این مصوبه به صورت کامل آماده نیست.
آموزش زبان آلمانی و فرانسه که هنوز محقق نشده!
کتاب آموزش زبان آلمانی توسط آموزش و پرورش تولید شده اما امکانات تدریس در مدارس نداریم
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی، یادآور شد: علیرغم تولید محتوای زبان آلمانی و فرانسه در سازمان، شاید موانعی در این چند سال وجود داشته که باعث شده اجرای زبان آلمانی و فرانسه نیز رخ ندهد. در حال حاضر ما کتاب آموزش آلمانی پایه هفتم را در سازمان داریم. کتاب خوبی هم تولید شده است یعنی اساتید دانشگاهی فعال در زمینه آموزش زبان آلمانی در این کتاب سرمایه گذاری کردهاند اما چون امکانات اجرا (تدریس) در مدارس فراهم نبوده این اتفاق رخ نداده است.
برای آموزش زبانهای خارجی جدید با مطلوب فاصله داریم
معاون وزیر آموزش و پرورش عنوان کرد: آموزش و پرورش در زمینه تمهید شرایط برای اجرای مناسب این مصوبه (آموزش زبانهای خارجی جدید مثل چینی در مدارس) با وضعیت مطلوب فاصله دارد. سال گذشته تعاملاتی با معاونت متوسطه و سازمان مدارس غیر دولتی داشتیم و اعلام کردیم که حاضریم برای آموزش دبیرانی که میخواهند این دروس آلمانی و فرانسه را تدریس کنند، کمک کنیم اما موانعی پیش آمد و این اتفاق نیافتاد.
کمبود کتاب درسی نداریم و بعضا بیش از نیاز کتاب درسی چاپ کردیم
لطیفی در بخش دیگر سخنان خود درباره آخرین وضعیت ثبت سفارش کتب درسی بیان کرد: از لحاظ کمبود کتاب مشکلی نداریم. کتابها به تعداد کافی چاپ شدهاند و حتی بر اساس برآوردها ما هر سال کمی بیشتر از نیاز، کتاب درسی چاپ میکنیم.
سامانه ثبت سفارش کتب درسی تا ابتدای سال تحصیلی باز است اما زودتر ثبت سفارش کنید!
وی با اشاره به اینکه دانش آموزان باید ابتدا ثبت نام خود را در مدارس قطعی کرده و سپس ثبت سفارش کتاب را انجام دهند، خاطر نشان کرد: ما سامانه ثبت سفارش کتب درسی را تا ابتدای سال تحصیلی باز نگه می داریم اما خواهش داریم خانوادهها هرچه زودتر سفارش کتب درسی را ثبت و نهایی کنند. ما کتب درسی را به مدارس ارسال میکنیم و مدارس به دانش آموزان توزیع میکنند. از این رو پیش نیاز ثبت سفارش کتب درسی، ثبت نام قطعی دانش آموز در مدرسه است.
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی، روند ثبت سفارش کتب درسی را مثبت دانست و افزود: ثبت سفارش کتب درسی لزوما از سوی مدرسه انجام نمیشود و خانوادهها میتوانند خودشان وارد سامانه ثبت سفارش کتب درسی شوند و کتاب سفارش دهند.
معاون وزیر آموزش و پرورش درباره تامین کاغذ کتبهای امسال افزود: کتابهای درسی امسال که دانش آموزان از مهر ۱۴۰۲ در مدرسه میبینند، با حدود ۷۰ درصد کاغذ و ۱۰۰ درصد مقوای جلدِ تولید داخل عرضه شده است. این میزان توزیع کتب با کاغذ داخل برای اولین بار است که محقق میشود. برای کتب سال بعد که الان کاغذ آن را خریداری میکنیم نیز شرکتهای داخلی تولید کاغذ تعهد دادهاند که ۱۰۰ درصد نیاز ما را تامین کنند. بنابراین سال بعد کلیه کتب درسی با کاغذ ایرانی تامین میشود و این در حالی است که سالهای قبل برای واردات کاغذ مشکلاتی داشتیم، اما اکنون ما در تامین کاغذ خودکفا میشویم.
نظر شما