این روزها خوشبینی نسبت به برقراری صلح دائمی میان عربستان سعودی و همسایه جنوبی اش یمن و در نهایت اعلام رسمی پایان یک جنگ نه ساله افزایش یافته است. این مسئله را از فحوای کلام رئیس پارلمان عربی به وضوح می توان یافت. «عادل بن عبدالرحمن العسومی» ضمن استقبال از تلاش عمان، از برقراری صلح فراگیر و عادلانه در یمن استقبال کرده و ابراز امیدواری کرد که همه امور به سمتی پیش برود که یمنیها بتوانند به جنگ در کشورشان پس از سالها رنج پایان دهند.
همزمان «حزام الاسد» عضو دفتر سیاسی جنبش «انصارالله» یمن با بیان اینکه «مذاکرات صلح با سعودی آخرین دوری است که در ریاض برگزار میشود»، اعلام کرد که گفت و گوها «در فضایی مثبت» پیش میرود. عربستان روز پنجشنبه اعلام کرد که از هیات انصارالله برای سفر به ریاض و تکمیل مذاکرات در خصوص دستیابی به آتش بس فراگیر در یمن دعوت کرده است.
قدرت موشکی تعیین کننده مقاومت
اما مصطفی مصلح زاده سفیر پیشین ایران در اردن در گفتوگو با قدس درباره برگزاری آخرین دور مذاکرات صنعا با ریاض، گفت: عربستان از سال ۲۰۱۵ تا اواخر سال گذشته میلادی حملات شدیدی بر علیه یمن در طی هشت سال انجام داد اما تلاش های طرفین به ویژه انصارالله برای رسیدن به تشکیل دولت ملی، توسعه نهادهای آن و نیز تسهیل ارسال کمکهای بشردوستانه به تمامی یمنیها انجام می گیرد.
وی به رغم ابراز خوشبینی ها با بیان اینکه رفتار سعودی در طی چند دوره از مذاکرات نشان داده که این کشور به دنبال صلح دائمی و آرامش در یمن نمی باشد افزود: سه مسئله به این واقعیت تاکید دارد. نخست اینکه سعودی در طول هشت سال جنگ علیه صنعا زیر ساخت های همسایه جنوبی از جمله مدارس، بیمارستان ها و مراکز تجاری را مورد هدف قرار داد و این اقدام در راستیای تضعیف همسایه جنوبی بود. نکته دوم تحریم های ظالمانه ای است که توسط ائتلاف متجاوز علیه مردم یمن اعمال شد، محاصره ای که به بسته شدن تمامی خطوط هوایی، زمینی و دریایی منجر شد. سوم تسلط غیر مستقیم عربستان بر بانک مرکزی یمن است بطوریکه هر گونه تبادل تجاری و اقتصادی و حتی پرداخت حقوق پرسنل دولتی و نظامی یمن از طریق بانک مرکزی در دولت جنوبی و تحت کنترل ریاض در شهر عدن باید صورت بگیرد. به نظر سعودی ترجیه می دهد که این برگ های برنده را به تصور خود از دست ندهد.
دیپلمات پیشین کشورمان به قدرت موشکی انصارالله در برابر عربستان در طول جنگ هشت ساله پرداخت و اظهار داشت: شاید یکی از دلایلی که امروز ریاض را به پای میز مذاکره در برابر صنعا قرار داده قدرت موشکی انصارالله باشدو این نشان از قدرت نظامی این گروه در برابر ریاض و ابوظبی در طول این جنگ بوده است.
خواسته های طرفین چیست؟
مصطفی مصلح زاده به دوره های گذشته مذاکرات سعودی، یمنی در شهر مسقط عمان اشاره نمود و گفت: در دوره گذشته عدم توازنی از سوی ریاض به وجود آمد بطوریکه این کشور تنها اعلام کرد حملات هوایی خود را نسبت به یمن انجام نخواهد داد و در مقابل نیز از انصارالله خواسته بود که حملات موشکی و پهپادی خود را به عربستان توقیف کند. مصلح زاده تصریح کرد: امروز در حال حاضر حملات هوایی متوقف شده اما هنوز محاصره و تحریم های ریاض نسبت به مردم یمن باقی مانده و از طرف دیگر پول ملی این کشور در اختیار سعودی ها قرار دارد. باید در این دوره از مذاکرات که با حضور هیات جنبش انصارالله یمن و مقامات سعودی در ریاض برگزار شده دو مورد باقی مانده بر طرف شود و گرنه این مذاکرات بصورت صلح نامنظم و شکننده خواهد بود.
لزوم خروج اشغالگران از یمن
سفیر پیشین ایران در اردن همچنین در پاسخ به این که آیا بر اساس توافق احتمالی نیروهای نظامی امارات و عربستان خاک یمن را ترک خواهند کرد، اظهار کرد: اماراتیها امروز در برخی از جزایر مهم دریمن حضور دارند و شاید قصد داشته باشند حضور نظامی خود را حفظ کنند. البته انصارالله اعلام کرده که حضور نظامی نیروهای بیگانه در هیچ نقطه از یمن قابل قبول نیست و این نیروها باید هر چه زودتر یمن را ترک کنند.
مصلح زاده به سفر اخیر سفیر عربستان به صنعا پرداخت و اظهار داشت: محمد آل جابر در یمن در سفر خود خواستار پایان جنگ در یمن شده بود ، اما این موضوع در پیشرفت روند مذاکرات کاملا تا امروز مبهم بوده است. صلح کامل در یمن زمانی اتفاق می افتند که مردم این کشور به تمام خواسته های خود دست یابند چراکه صلحی که امروز ریاض از آن سخن می گوید تنها توافق عدم حمله هوایی است و این صلح ناقص به نفع سعودی می باشد. باید عربستان حملات هوایی، تحریم و محاصره و امکان قدرت مستقل پولی را به انصاترلله بدهد بطوریکه طبق یک قرارداد مشخص اختیاراتی که بانک مرکزی یمن در عدم با صنعا تقسیم شود و اختیاراتی مثل دولت جنوب در یمن داشته باشد
نظر شما