به گزارش قدس خراسان، برای شیرخشک ارز ترجیحی تخصیص مییابد به همین دلیل قیمت شیرخشکی که به دست مصرفکننده میرسد بسیار پایینتر از قیمت واقعی است، موضوعی که تولیدکنندگان آن را باعث و بانی سوءاستفاده و قاچاق این محصول میدانند و معتقدند اگر دولت قصد کمک به خانوادهها را دارد میتواند این یارانه را به آنها بدهد.
اما قصه شیرخشک در مشهد غریبتر از این حرفهاست، آن قدر غریب که هر روز پیامهای مردمی زیادی از خانوادههای مستأصل به تحریریه قدس خراسان میرسد و البته حضور میدانی خبرنگار ما نیز این کمبود شدید را تأیید میکند.
علت قطعی کمبود شیرخشک برای دادستانی محرز نشده است
موضوعی که حدود یک ماه پیش پای جانشین معاون دادستان مرکز استان در پیگیری حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم را هم به موضوع باز کرد اما پس از گذشت حدود یک ماه مسئله همچنان به قوت خود باقی است.
قاضی امید ابراهیمزاده در پاسخ به خبرنگار ما مبنی بر نتیجه بررسیهای دادستانی در خصوص علت کمبود شیرخشک میگوید: هنوز به نتیجه قطعی در این مورد نرسیدهایم. برای اظهار نظر قطعی باید اطلاعات را تکمیل کنیم البته دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم در این خصوص تحقیقاتی را در دست انجام دارد.
وی در پیگیری حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم اظهار میکند: علاوه بر این تا جایی که مطلع هستم دانشگاه علوم پزشکی مشهد برای اقدامهای مدیریتی و نظارتی دیگر مانند توزیع منطقه به منطقه براساس تعداد شیرخواران هر منطقه که آمار آن توسط خانههای بهداشت قابل احصاست، در حال برنامهریزی است.
ابراهیمزاده یکی از دلایل توزیع کند شیرخشک در بازار را دستورالعمل وزارت بهداشت در خصوص بارکدهای برچسبی برای ثبت در سامانه تیتک عنوان میکند و ادامه میدهد: شیرخشک موجود است اما از زمانی که کارخانه ملزم به این کار شد با توجه به اینکه تجهیزات مکانیزه نداشت مجبور شد کار را توسط کارگران به صورت دستی به انجام برساند و به همین علت کار کند و زمانبر شد. پیش از این داروخانهها بهانهشان این بود که دستگاههایشان قادر به خواندن برچسبها نیست اما اکنون با وجود این برچسبها کار برایشان تسهیل شده است.
قاچاق یکی دیگر از عوامل دخیل در کمبود شدید شیرخشک است که جانشین معاون دادستان مرکز استان در پیگیری حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم به آن اشاره و بیان میکند: در زنجیره تأمین شیرخشک که از کارخانه آغاز و سپس به شرکتهای پخش، داروخانهها و در نهایت به مصرفکننده میرسد، یک مشکلی وجود دارد که هنوز برای ما کاملاً محرز نشده است.
نگران دپوی شیرخشک در منازل هستیم!
سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم در این باره به خبرنگار قدس خراسان میگوید: از حدود سه روز پیش نامهای به داروخانهها ابلاغ شده مبنی بر اینکه تحویل شیرخشک باید در سامانه تیتک وزارت بهداشت ثبت و بر اساس آن مدیریت شود.
دکتر علی روحبخش با بیان اینکه ورودی شیرخشک نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش داشته است، بیان میکند: کارخانههای تولیدی زیر نظر مستقیم سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت است و آنها برنامهریزی و سهمیهبندی را انجام میدهند و ما نمیدانیم سهم شهر مشهد از کل شیرخشکی که در کشور توزیع میشود چه مقدار است!
وی در حالی با اطمینان از عدم صادرات شیرخشک در شرایط کمبود میگوید که یک ماه پیش وقتی جانشین معاون دادستان مرکز استان از انبار و بخش ذخیره تولیدات شیرخشک کارخانه پودر شیر مشهد (تولیدکننده شیرخشکهای برند آپتامیل و بب لاک) بازدید کرد با قوطیهایی مواجه شد که مدیرعامل کارخانه آنها را صادراتی اعلام کرد و در پاسخ به پرسش قاضی ابراهیمزاده درباره اینکه این صادرات سبب کاهش عرضه میشود، توضیح داد: تولیدات شیرخشک صادراتی از مواد خریداری شده با ارز آزاد است بنابراین قیمت آن بر اساس ارز آزاد محاسبه میشود!
سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد یکی از علل کمبود شدید شیرخشک را خریداری و دپوی شیرخشک توسط مصرفکنندگان عنوان میکند و میگوید: وقتی یک نفر برای خرید شیرخشک به داروخانه میرود وقتی ببیند شیرخشک موجود است علاوه بر اینکه خودش خرید میکند اعضای مختلف خانواده را نیز برای خرید میفرستد! ما نگران دپوی شیرخشک در منازل هستیم.
البته دکتر روحبخش نسبت به اثربخشی اجرای طرح تیتک و تحویل شیرخشک بر اساس کد ملی شیرخواران هم چندان اطمینان ندارد و میگوید باید ببینیم این طرح چقدر عملیاتی میشود و داروخانهها چه میزان همکاری خواهند داشت.
موضوع را از معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استانداری خراسان رضوی هم پیگیری میکنیم.
حجتالاسلام حجت گنابادینژاد ضمن اینکه برای پیگیری کمبود شیرخشک قول مساعد میدهد، میگوید: بر اساس پاسخ مدیرکل بازرسی استانداری با پیگیریهای جدی معاونت غذا و دارو تا روز پنجشنبه مشکل کمبود شیرخشک مرتفع خواهد شد.
مرور اظهارات مطرح شده در این گزارش، همچنان حکایت از ناهماهنگی در چرخه تولید، توزیع و مصرف دارد، موضوعی که تاوان آن را شیرخواران میدهند و صدای گریههایشان به جایی نمیرسد!
خبرنگار: معصومه مؤمنیان
نظر شما