نقی شعبانیان، معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور درباره آخرین برنامهریزیهای انجامشده برای برداشت درختان شکسته، افتاده، خشک و پوسیده جنگلهای هیرکانی، احتمال صدور مجوز بهرهبرداری از این درختان توسط سازمان منابع طبیعی و نگرانیهای مطرحشده پیرامون احتمال باز شدن پای پیمانکاران چوبی به جنگلهای شمال در صورت صدور این مجوز، توضیح داد: در حال حاضر هرگونه بهرهبرداری از درختان سرپا در تمام عرصههای جنگلی کشور از جمله جنگلهای هیرکانی ممنوع است، اما درباره درختان شکسته و افتاده از گذشته براساس قانون به سازمان منابع طبیعی اجازه داده شده است که مطابق اصول علمی و کارشناسی برای برداشت بخشی از این درختان برنامهریزی کند.
شعبانیان با تاکید بر این که هیچکس حق ندارد بدون مجوز سازمان منابع طبیعی، درختان شکسته، افتاده، پوسیده و ریشهکن را برداشت و از جنگلها خارج کند، گفت: برداشت درختان شکسته و افتاده از جنگلها دستورالعمل خاص خود را دارد که براساس آن، ابتدا سازمان منابع طبیعی باید طبق اصول علمی باید تشخیص بدهد که در یک عرصه جنگلی خاص نیاز به برداشت این درختان وجود دارد. سپس درختانی که قرار است از جنگل خارج شوند، باید با نظارت کارشناسان سازمان منابع طبیعی نشانهگذاری شوند و بدون مجوز این سازمان، هیچکس حق ندارد اقدامی برای نشانهگذاری یا برداشت درختان شکسته و افتاده انجام دهد.
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی با بیان این که سیاست کلی این سازمان، صدور مجوز برای برداشت درختان شکسته و افتاده از جنگلهای کشور نیست، عنوان کرد: ما معتقدیم که درختان شکسته، افتاده، خشک و پوسیده حتی حتی میتوانند ارزش اکولوژیکی بیشتری از درختان سرپا داشته باشند؛ چراکه اولاً وجود این درختان میتواند موجب غنی شدن خاک یک عرصه جنگلی شود و ثانیا این درختان در چرخه حیات باکتریها، حیوانات و به طور کلی تنوع زیستی جنگل نقش دارند. با این حال، در بعضی موارد ممکن است کارشناسان براساس اصول علمی به این نتیجه برسند که بهتر است در برخی نقاط جنگلها درختان شکسته و افتاده برداشت شود.
این مقام مسئول در سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ادامه داد: برخی درختان شکسته و افتاده در حاشیه جادههای جنگلی قرار گرفتهاند و عملا مزاحم جاده و خطرساز هستند، همچنین وجود درختان افتاده و پوسیدهای که در کنار چشمهها و آبراههها قرار گرفتهاند، به دلیل رفتوآمد زیاد و اتراق گردشگران در این عرصهها، میتواند احتمال وقوع حریق را بالا ببرد. همچنین ممکن است برای اجرای طرحهای مدیریت پایدار نیاز باشد که برخی جادههای جنگلی تعمیر شوند که برای این منظور گاهی نیاز است که درختان شکسته و افتاده موجود در حاشیه این جادهها برداشته شوند.
وی در ادامه تاکید کرد: در چنین مواردی، ممکن است کارشناسان سازمان منابع طبیعی تشخیص دهند که بهتر است در برخی نقاط در عرصههای جنگلی، درختان شکسته و افتاده برداشت شوند، اما سیاست اصلی سازمان منابع طبیعی، صدور مجوز برای بهرهبرداری چوبی از جنگلها حتی با برداشت درختان شکسته و افتاده نیست و در دوره کنونی مدیریت سازمان نیز به هیچ وجه به عرصههای جنگلی به عنوان منبع تامین چوب نگاه نمیکنیم و همچنان با هرگونه بهرهبرداری تجاری از جنگلهای کشور مخالفیم.
نظر شما