به گزارش قدس خراسان، «خشکسالی» واژه جدیدی برای ما که در کشوری خشک و نیمهخشک زندگی میکنیم، نیست به ویژه در سالهای اخیر که آمار و ارقام کمبارشیها تمام رکوردهای گذشته را پشت سر گذاشته است.
اختلاف آماری به حدی زیاد بوده و به چشم میآید که به اعتقاد کارشناسان، سالهای آبی ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ از جمله خشکترین سالها در تقویم مرکز اقلیمشناسی ایران و استان به حساب میآیند. از این رو نگرانیهای زیادی وجود دارد که با تداوم این کمبارشیها شرایط برای تأمین آب به کجا خواهد کشید. از آغاز سال آبی ۱۴۰۲ نیز چند روزی میگذرد؛ سالی که بنا به پیشبینیها میتواند نگرانیها را کاهش دهد. طبق اطلاعات سامانههای هواشناسی، با تأثیرپذیری که کشور از دگرگونی پدیدههای مرسوم آبوهوایی خواهد داشت، پدیده النینو میتواند دستکم برای یک سال از میزان تشنگی و خشکسالی غالب بر ایران و خراسان بکاهد. نوید بارشهایی در حد نرمال و حتی فراتر از نرمال در پاییز و زمستان پیش رو میتواند خبر خوشحالکنندهای هم برای مردم باشد هم برای مسئولانی که تأمین آب در سالهای اخیر امان آنها را بریده است.
آغاز بارشها از نیمه آبان
معاون پیشبینی اداره کل هواشناسی خراسان رضوی در خصوص پیشبینیهای انجام شده از میزان بارشهای محتمل در شروع سال آبی جدید میگوید: طبق آنچه از پیشبینیهای فصلی مرکز ملی اقلیمشناسی برمیآید انتظار داریم با فعال شدن پدیده النینو در منطقه استوایی و اقیانوس آرام شرایط تغییر کند و بارشهای خوبی را در پاییز و زمستان پیش رو در کشور و استان شاهد باشیم.
یحیی قائنیپور ادامه داد: انتظار ما این است که نیمه دوم آبان افزایش حجم قابل توجهی نسبت به یکی دو سال اخیر داشته و بارشها در حد نرمال میانگین ثبت شده دورههای مختلف در خراسان رضوی باشند. البته در نیمه دوم آذر ماه حجم بارشها بیشتر هم خواهد شد . طبق پیشبینیها و در صورت تحقق، بارشهایی فراتر از نرمال نیز اتفاق خواهد افتاد.
احتمال وقوع بارشهایی فراتر از ۵۰ سال گذشته
وی درباره میزان بارشها در زمستان تصریح کرد: طبق نقشههای پیشیابی، بارشهای خوبی را تا آخر سال ۱۴۰۲ شاهد خواهیم بود که این نشاندهنده تداوم بارشهای قابل توجه در زمستان و تا پایان سال است. در همین راستا پیشبینی میشود بارشها بهتر از دوره آماری ۵۰ سال ثبت شده مشهد و استان باشد.
قائنیپور در پاسخ به این پرسش که آیا بارش برف نیز جزو بارشهای پیشبینی شده است، گفت: طبق اطلاعاتی که در دست داریم، آنچه پیشبینیها نشان میدهد، افزایش نیم تا یک درجهای دما را در پاییز و زمستان نسبت به میانگین دورهای خواهیم داشت که با وجود این انتظار بارش برف زیادی نخواهیم داشت هرچند با نفوذ جریانهای سرد سیبری که استان ما نیز همیشه متأثر از آن بوده، احتمال ثبت دمای منفی وجود دارد و هم شرایط برای بارش برف فراهم خواهد شد و البته همه اینها به مهیا بودن شرایط و تحقق پیشبینیها بستگی دارد.
بیتأثیری در کاهش خشکسالی!
وی در واکنش به این موضوع که بارشهای پیشبینی شده آیا میتواند تأثیری در روند خشکسالی و برطرف شدن آن داشته باشد، اظهار کرد: به طور یقین نه؛ چرا که خشکسالیها آنقدر زیاد و طولانی بوده که این بارشها نمیتوانند تأثیری در میزان آب سفرههای زیرزمینی داشته باشند. میتوان امیدوار بود که با جاری شدن روانابها و سیلابهای احتمالی شاید بتوان آب بیشتری پشت سدهای استان ذخیره کرد.
معاون پیشبینی اداره کل هواشناسی خراسان رضوی همچنین در پاسخ به این پرسش که پدیده النینو تا چه مدت برای استان اتفاق خواهد افتاد و اینکه آیا بارشها در بهار سال ۱۴۰۳ نیز فراتر از سالهای گذشته خواهد بود، بیان کرد: معمولاً النینو فازی دو ساله دارد و امکان اینکه بیشتر از دو سال نیز تداوم داشته باشد، وجود دارد؛ اما در حال حاضر پیشبینیهای ما برای یک سال است که بهار سال ۱۴۰۳ نیز متأثر از آن خواهد بود و باید منتظر بارشهای خوب بهاری نیز باشیم.
خبرنگار: هاشم رسائیفر
نظر شما