تحولات منطقه

۶ آذر ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۱
کد خبر: ۹۳۹۷۴۲

سویق یکی از مواد غذایی انرژی‌زا است که از حبوباتی مانند عدس، گندم، برنج، جو و بسیاری دیگر از میوه ها بدست می‌آید که خواص غذایی و دارویی بسیاری دارد و در طب قدیم ایران و طب اسلامی، برای رفع درد و درمان بیماری‌ها مصرف آن بسیار توصیه شده است.

سویق چیست و چه کاربرد و خواصی دارد؟
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

خدابخش حکیمی-خبرنگار تحریریه جوان قدس: سویق یا (صویق)یک پودر تهیه شده از غلات یا حبوبات است که تفت داده می‌شود.سویق خواص فراوانی برای سلامتی دارد و برای برخی از مشکلات و بیماری‌ها می‌توان از آن استفاده کرد.

کاربرد سویق چیست؟

این خوراکی، ماده‌ای است که می‌توان از آن برای رشد بهتر کودکان و تقویت زنان باردار استفاده کرد. این خوراکی به وزن گیری جنین در سه ماه آخر بارداری بسیار کمک می‌کند. البته افراد عادی نیز که قوای جسمانی خود را از دست داده اند، می‌توانند از این خوراکی مفید استفاده کنند.

این ماده یکی از خوراکی‌های است که استفاده از آن در ماه رمضان نیز مرسوم بوده است. این خوراکی مفید از چند نوع ماده غذایی شامل حبوبات،دانه‌ها و بسیاری از میوه‌ها تهیه می‌شود.بسیاری از افراد که به لاغری مفرط دچار هستند معمولا برای افزایش وزن به قرص های افزایش وزن رو می‌آورند،جالب است که بدانید از این خوراکی برای وزن گرفتن و تقویت قوای بدن نیز می‌توانید استفاده کنید.

تفاوت سویق با قاووت

قاووت، قاویت، قوتو، قووَت، قوَد، قُویت، قُبیت یا قُوت از تنقلات مناطق مختلف ایران و دیگر کشورهای غرب آسیا است. این پودر خوراکی که در واقع باید آن را نوعی شیرینی به حساب آورد، با ترکیب مواد مختلف مثل(قند،شکر و هل)در انواع مختلفی تولید می‌شود و طعم‌های متفاوتی دارد. اما سویق‌ها مواد اضافی ندارند.قاووت ها اکثرا تفت داده نمی‌شود اما سویق‌ها تفت داده‌ می‌شو.قاووت را به عنوان صبحانه،میان وعده یا وعده پایانی شب می‌توان میل نمود اما برخی سویق‌ها را تنها برای درمان  می‌توان استفاده کرد.

خواص عمومی سویق

همانطور که گفتیم این خوراکی سنتی انواع مختلفی داشته و هر کدام به دلیل داشتن ویژگی‌های منحصر به فرد برای امری خاص مورد استفاده قرار می‌گیرند. اما خواص عمومی آن به شرح زیر است:

  • چاق کننده و استخوان ساز
  • مصرف آن توسط خانم‌های باردار از به دنیا آمدن فرزند معلول جلوگیری می‌کند.
  • درمان دیابت
  • مفید برای کودکان
  • اگر بعد از تفت دادن کمی روغن زیتون به آن اضافه شود (بدون تفت دادن) سبب افزایش جماع ، نازک و زیبا شدن پوست صورت می‌شود.
  • این خوراکی اگر با خرما، شیر وعسل مصرف شود مقوی‌تر است.
  • بعد از خوردن کله پاچه، این خوراکی یک هضم کننده عالی است.
  • کسانی که پاهای ضعیفی دارند و راه رفتن برایشان مشکل شده، همچنین افرادی که به پاهای قوی نیاز دارند مانند فوتبالیست ها می‌توانند از این خوراکی استفاده کنند.
  • این ماده برای درمان شکستگی استخوان و پوکی استخوان مفید است.

خواص سویق در روایات اسلامی

از آنجایی که ما برای بسیاری از فعالیت‌های روزمره به روایات و متون اسلامی توسل می‌جوییم، بد نیست بدانید که مصرف این خوراکی مفید در روایات اسلامی نیز توصیه شده است. اکثر این روایات در کتاب دانش نامه احادیث پزشکی به چاپ رسیده اند. (ج ۲، احادیث ۱۸۲۵ تا ۱۸۴۶)

در این روایات استفاده از سویق گندم، جو، عدس، برنج و سیب توصیه شده است.در حدیثی منسوب به امام صادق آمده است: سویق خالی یا با روغن زیتون، گوشت را می‌رویاند و استخوان را محکم می‌سازد و به همین دلیل به کودکان خردسال هم سویق داده شود. همچنین خوردن چهل‌ روزه آن بازوان را پرتوان می ‌کند (دانش ‌نامه احادیث پزشکی، ج ۲، احادیث ۱۸۲۶ تا ۱۸۳۰).

علامه طباطبایی می‌گوید در روایات هر جا کلمه سویق بدون قید مشاهده شد، منظور سویق گندم است نه هر سویقی.

در حدیثی دیگر از امام صادق (ع) می‌خوانیم: برای مسمومیت، دارویی سودمندتر از سویق سیب سراغ ندارم. (دانش‌ نامه احادیث پزشکی، ج ۲، ح ۱۸۴۰ به نقل از: الکافی، ج ۶، ص ۳۵۶، ح ۷)

سویق دارو است نه غذا

سویق‌ها دارو هستند نه غذا! این یعنی نباید به صورت دائمی مصرف شوند. سویق برای تقویت بدن استفاده می‌شود. این ماده برای کودکان در سن رشد بسیار مناسب است. همچنین برای وزن گیری جنین در سه ماه آخر بارداری بسیار مفید است. البته مصرف سویق باید کنترل شده باشد و مصرف زیاد آن می‌تواند سبب اضافه وزن مادر و جنین شود.

در رابطه با خواص دارویی سویق در کتاب دانش نامه احادیث پزشکی می خوانیم:از دو نوع سویق گندم و جو که بگذریم، دیگر انواع سویق، به عنوان غذا مصرف نمی‌‏‌شوند و تنها مصرف دارویی دارند؛ آن گونه که کُنار، سیب و انار ترش، برای مهار کردن شکم و حرارت دادن بیشتر به آن، به کار می‌‏روند. یا از سویقِ خرنوب و سنجد، برای مهار کردن طبع، استفاده می ‌شود. (دانش ‌نامه احادیث پزشکی، ج ۲، ص ۳۷۴)

بعضی از خواص سویق‌ها :

خواص سویق برنج

  • مفید برای درد شکم 
  • درمان اسهال
  • درمان تهوع 
  • بهترین چاق کننده
  • درمان خونریزی روده (در صورت مصرف با پیه گاو)

خواص سویق عدس

  • رفع تشنگی 
  • تقویت معده 
  • درمان مشکلات صفرا
  • بهبود شکم درد
  • آرامش دهنده هیجان خون 
  • خاموش کننده حرارت بدن
  • کاهش دهنده خون عادت ماهیانه زنان 
  • کاهش کلسترول خون

از سویق عدس می‌توانید در خورشت‌ها استفاده نمایید و از مزایای آن بهره‌مند شوید.

خواص سویق سنجد 

  • درمان نرمی استخوان و پوکی استخوان و تقویت و استحکام استخوان بندی در کودکان و بزرگسالان
  • خارج کردن رطوبت ازبدن 
  • درمان یرقان
  • از بین برنده التهاب مفاصل و دردهای آرتروز
  • تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود سرماخوردگی
  • مقوی و موثر در رشد 
  • افزایش دهنده شیر مادر

خواص سویق سیب 

  • درمان تب
  • درمان خون بینی و خونریزی بدن
  • پاکسازی سموم بدن 
  • درمان مارگزیدگی و عقرب گزیدگی

طرز تهیه سویق کامل

این سویق از ترکیب سویق‌های گندم، عدس، سبوس گندم، جو، نخود، جوانه گندم به دست می‌آید.

خواص سویق مخلوط کامل

  • مهار طبع
  • از بین برنده دلشوره
  • خشک کردن رطوبت معده
  • تقویت قوای جنسی
  • درمان کم خونی
  • تقویت زنان باردار
  • درمان لاغری و ضعف بدن
  • درمان مشکلات پوکی استخوان
  • خواب آور
  • درمان اسهال
  • درمان دردهای مفصل

طرز تهیه سویق کودک

سویق کودک از مخلوط انواع سویق مانند سویق برنج، گندم، جو، سنجد، عدس تهیه می‌شود. برای ریزتر و نرم تر شدن ذرات سویق آن را با شیر ترکیب و کمی شکر نی شکر به آن اضافه می‌کنند.

خواص سویق کودک 

  • رشد بهتر کودک
  • حفظ سلامتی و تقویت بدن کودک
  • ترکیب مقداری از آن با شیر جایگزین بسیار مناسبی برای شیر خشک و سرلاک 
  • کمک به وزن گیری کودک 
  • کمک به استخوان سازی کودک 

برای راحت تر خوردن این سویق توسط کودکان آن را با عصاره مجاز و مورد تایید میوه‌ها ترکیب می‌کنند.

مناسب مصرف سویق برای کودکان نصف قاشق غذاخوری سویق با شیر است. دقت کنید که سویق نباید به اندازه سرلاک برای کودکان استفاده شود. 

می‌توان سویق را با خرما، شیر و یا عسل مخلوط کرد و ناشتا به کودک داد.

چند نکته مهم در رابطه با این خوراکی سنتی

انواع این ماده خوراکی مفید ارزان و در دسترس هستند و بهترین داروی طبیعی برای تقویت قوای بدن هستند.

هر کدام از انواع این خوراکی خواص منحصر به فرد خود را دارند.

سویق برای جبران کمبود ویتامین‌های بدن مفید است.

این خوراکی را نباید با آب ترکیب کرد، تنها مایع مجاز، شیر است.

ماده مذکور را می‌توانید در فریزر نیز نگهداری کنید.

در تفت دادن آردها از هیچ روغنی استفاده نکنید؛ اگر قصد مصرف این خوارکی با روغن زیتون را دارید بهتر است بعد از تفت دادن و خروج از ظرف، روی آن روغن زیتون بریزید و مصرف کنید.

نکاتی درباره مصرف سویق 

  • مصرف سویق برای تقویت زنان باردار و وزن گیری جنین در سه ماه پایانی بارداری موثر است اما استفاده بی رویه و کنترل نشده از سویق می تواند باعث اضافه وزن بیش از حد مادر، جنین در بارداری شود.
  • اکثر سویق ها به جز سویق گندم و جو نقش دارو دارند و نباید استفاده از آن‌ها را تبدیل به عادت غذایی کرد.
  • بیشتر از دو یا سه قاشق سویق روزانه مصرف نکنید.
  • مردان بهتر است سویق را با خرما، شیر و عسل مصرف کنند. مصرف سویق همراه با آب و شکر در مردان موجب تضیعف قوای جنسی می‌گردد.
  • در صورت داشتن بیماری خاصی  قبل از مصرف سویق با پزشک خود مشورت کنید.
  • با توجه به مزاج خود از سویق‌های مناسب و مورد نیاز استفاده کنید.
  • سویق همراه خرما و شیر وعده سحری مناسبی در ماه رمضان است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.