طرح تولید بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و قانون ترک تشریفات مناقصه، نتایج مثبتی فراوانی برای کشور داشته است. به نحوی که زمینه برای بازارسازی برای دانشبنیانها فراهم شده است و تولیدات بار اول به سازمانها و شرکتهای دولتی عرضه شده است.
به زعم بسیاری، در غیاب طرحهای حمایتی مانند قانون ترک تشریفات مناقصه و تولیدات بار اول، دانشبنیانها نمی توانستند در لیست ارائه دهندگان خدمات و کالاها به شرکتهای دولتی حضور پیدا کنند.
کارشناسان اعتقاد دارند، رشد اقتصادی کشور، خنثی سازی تحریمها و رفع نیازهای داخلی به اقلام راهبردی در گروی حمایت از دانشبنیانها و تولیدات بار اول است. اما شرطش این است که با سودجویان مقابله کنیم و بستری به وجود بیاوریم که دانشبنیانهای واقعی از تسهیلات پیش بینی شده بهره مند شوند.
نظرات دکتر مرتضی افقه، عضو هیئت علمی اقتصاد دانشگاه اهواز را در خصوص لزوم حمایت از دانشبنیانها و تولیدات بار اول در کشور جویا شدیم که حاصلش را در ادامه میخوانید.
افقه با اشاره به این موضوع که طرح تولیدات بار اول و قانون ترک تشریفات مناقصه مزیتهای زیادی برای کشور دارد، تصریح کرد: باید در نهایت به سمتی برویم که محصولات حاصل فکر و اندیشه را صادر کنیم. صدور خدمات فنی و مهندسی که در صنعت نفت و گاز رقم خورد، اتفاق مثبتی است که بر اثر اعتماد به توان داخلی و دانشبنیانی به دست آمد.
عضو هیئت علمی اقتصاد دانشگاه اهواز خاطرنشان کرد: خام فروشی و صادرات نفت و گاز سیاست درستی برای دسترسی به درآمدهای بیشتر نیست. باید از طریق اجرای طرحهای حمایتی به استفاده حداکثری از توان دانشبنیانی کشور بپردازیم و زمینه را برای خنثی سازی تحریمهای اقتصادی، افزایش درآمدهای ارزی کشور و صادرات اندیشه محور فراهم کنیم.
وی ادامه داد: استقلال سیاسی و اقتصادی کشور در گروی افزایش تولیدات بار اول و دانشبنیانی در کشور و صادرات این محصولات است. با ادامه حمایتهایی همچون قانون ترک تشریفات مناقصه و طرح تولید بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و از بین بردن فضای سوءاستفاده از این حمایتها میتوانیم بستر مناسبی برای رشد دانشبنیانها و اقتصاد ملی فراهم کنیم.
عضو هیئت علمی اقتصاد دانشگاه اهواز توضیح داد: میتوان گفت برای اولین بار در قالب قانون ترک تشریفات مناقصه و طرح تولید بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری حمایتهای جدی از دانشبنیانها به عمل آمده است و در راستای افزایش استفاده از تولیدات بار اول و دانشبنیانی و کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی گام برداشته ایم.
افقه در خصوص قرارداد اخیر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با رئیس شرکت ملی نفت در راستای تولید اقلام راهبردی و صرفه جویی ارزی 500 میلیارد تومانی در کشور تصریح کرد: این طور قراردادها نوعی بازارسازی برای دانشبنیانهاست که اغلب نوپا هستند. حمایت از دانشبنیانها نیازمند پشتیبانی حاکمیتی است و این قراردادها میتوانند کمک کننده باشند. این حمایتها با تغییر وزرا و مدیران نباید متزلزل شوند.
وی ادامه داد: ایجاد اطمینان در دانشبنیانها که حمایتها ادامه دار است و با تغییر وزار و مدیران خدشه ای در آنها وارد نمی شود، باعث ایجاد اعتماد و انگیزه در جوانان میشود و به نفع اقتصاد ملی است.
این استاد اقتصاد دانشگاه گفت: اینکه با اجرای قانون ترک تشریفات مناقصه و طرح تولید بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری توانسته ایم زمینه عقد 92 قرارداد بین شرکتهای دانشبنیان و سازمانها و شرکتهای دولتی را فراهم کنیم، اتفاق مثبتی است.
وی ادامه داد: صرفه جویی 68 هزار میلیارد تومانی از طریق استفاده از تولیدات بار اول نیز نشان دهنده ظرفیت بالای دانشبنیانی در کشور است که باید از آن به درستی استفاده کنیم.
افقه گفت: یکی از محورهای کلیدی در زمینه تحقق دانشبنیان شدن صنایع بزرگ کشور حرکت به سمت همکاری با شرکتهای دانشبنیان است. حمایتهایی مبتنی بر اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه و همچنین تولید بار اول میتواند فضای صنعتی کشور را به سمت توسعه بیشتر و صادرات بیشتر و همچنین ارزآوری بیشتر هدایت کند و این موضوع در تحقق مسیر تحولات صنعتی بسیار کاربردی است و باید در صنایع دیگر نیز تکرار شود.
نظر شما