تحولات منطقه

کشف‌رود یکی از معضلات مهم و زیست‌محیطی مشهد است و برای رفع مشکلات آن وعده‌های محقق نشده بسیاری وجود دارد. جدیدترین و مهم‌ترین آن، افتتاح تصفیه‌خانه چرمشهر است که پنجمین وعده افتتاح یعنی افتتاح در آخر مهر ماه به سرانجام نرسید.

وعده‌های به گل نشسته در کشف‌رود
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، کشف‌رود یکی از معضلات مهم و زیست‌محیطی مشهد است و برای رفع مشکلات آن وعده‌های محقق نشده بسیاری وجود دارد. جدیدترین و مهم‌ترین آن، افتتاح تصفیه‌خانه چرمشهر است که پنجمین وعده افتتاح یعنی افتتاح در آخر مهر ماه به سرانجام نرسید.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست مشهد درباره آخرین وضعیت تصفیه‌خانه چرمشهر گفت: این تصفیه‌خانه در مراحل پایانی کار است و قرار بود اواخر مهر ماه افتتاح شود؛ ولی به این تاریخ نرسید. عمده‌ترین مشکلات، مباحث مالی است؛ اما به صورت کلی این پروژه پیشرفت خوبی داشته و حدود ۵ یا ۶ درصد کار باقی مانده است.

هادی موسی‌پور ادامه داد: در بازدید صورت گرفته در تاریخ ۹ آذر امسال، بیشتر عملیات اجرایی این تصفیه‌خانه مانند آماده‌سازی اتاق کلرزنی، بستر لجن خشک‌کن و بی‌هوازی انجام شده و موارد تکمیل نشده بخشی از قسمت هوادهی، خیابان‌کشی و آسفالت است.

وی افزود: جلسه طرح تحول کشف‌رود در تاریخ ۸ آذر در بخش معاونت عمرانی استانداری برگزار و در آن جلسه اعلام شد تا ۲۰ دی بخش‌های باقیمانده تصفیه‌خانه چرمشهر تکمیل و به بهره‌برداری خواهد رسید. همچنین در این جلسه درباره تصفیه‌خانه سپتاژ عنوان شد این تصفیه‌خانه تاکنون ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

تأمین مالی تکمیل تصفیه‌خانه سپتاژ

موسی‌پور ضمن اشاره به کند بودن اجرای این پروژه‌ها در این سال‌ها خاطرنشان کرد: تصفیه‌خانه‌های سپتاژ و چرمشهر یک پیمانکار دارد و بیشترین دلیل کند بودن این پروژه‌ها تأمین مالی است. برای تصفیه‌خانه سپتاژ سازمان محیط زیست کشور ۵۳ میلیارد تومان از صندوق ملی محیط زیست وام داد و سبب رفع مشکلات مالی آن شد و این مبلغ به مرور با ارائه کارکرد پروژه به بانک، پرداخت می‌شود. بر همین اساس، پایان شهریور ۱۴۰۳ موعد بهره‌برداری از این تصفیه‌خانه عنوان شده است. 

رئیس اداره حفاظت محیط زیست مشهد درباره توسعه تصفیه‌خانه پرکند عنوان کرد: این تصفیه‌خانه دارای دو طرح توسعه ۵۰ هزار مترمکعبی است که نخستین طرح بیشتر از ۹۵ درصد پیشرفت داشته و احتمالاً طرح ۵۰ هزار مترمکعب اول تا دهه فجر به بهره‌برداری برسد و طرح دوم در همین تصفیه‌خانه یک توسعه ۵۰ هزار مترمکعبی دیگر است که زمان بهره‌برداری از آن پایان ۱۴۰۳ اعلام شده و تصفیه‌خانه طبرسی شمالی حدود ۱۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که زمان بهره‌برداری از آن پایان سال ۱۴۰۴ است.

وی تکمیل تصفیه‌خانه‌ها را ضروری دانست و گفت:  اگر این سه تصفیه‌خانه به موقع اجرا شود، ظرفیت تصفیه‌خانه‌ها تقریباً دو برابر خواهد شد. در حال حاضر ظرفیت آن‌ها برای تصفیه فاضلاب بین ۱۹۰ تا ۲۰۰ هزار مترمکعب در روز است و میزان تولید فاضلاب روزانه حدود ۲۵۰ هزار مترمکعب برآورد می‌شود و باید اشاره کرد ۸۰ درصد فاضلاب شهر مشهد به طرح اگو وصل است. 

کنترل خودروهای سپتاژ در هاله‌ای از ابهام

موسی‌پور ضمن اشاره به طرح‌های کنترل تانکرهای حمل فاضلاب در مشهد عنوان کرد: قرار بود ای‌وی‌ال تا پایان تیر ماه روی تانکرهای حمل فاضلاب نصب شود که درباره اتمام آن هنوز صحبتی نشده است. باید تأکید کرد بهترین کار در کنترل فاضلاب تانکری نصب ای‌وی‌ال است تا مبدأ و مقصد این تانکرها قابلیت رصد داشته باشند و اجرای این طرح جزو الزامات برای کنترل حمل و تخلیه فاضلاب توسط این تانکرهاست.

وی موضوعات کشف‌رود را متعدد دانست و گفت: کشف‌رود ابعاد زیادی دارد و نزدیک به ۱۰۰ درصد موضوعات این منطقه با راه‌اندازی و تکمیل تصفیه‌خانه‌ها حل خواهد شد. حجم فاضلابی که از بای‌پس تصفیه‌خانه‌ها ایجاد می‌شود، جزو عمده مشکلات کشف‌رود است.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست مشهد ادامه داد: دستگاه‌های مرتبط با موضوع کشف‌رود باید طبق تفاهم‌نامه مربوط به سال ۹۸ به وظایف خود عمل کنند و مبنای جلسات طرح تحول کشف‌رود همین تفاهم‌نامه است. طبق آن، کشف‌رود باید به طور کامل تحویل شهرداری بشود؛ ولی هنوز این اتفاق نیفتاده است. آب منطقه‌ای باید ۸۲کیلومتر یعنی حدود هزار و ۳۷۵ هکتار تحویل شهرداری می‌داد که از این مقدار ۱۱۰ هکتار در قالب ۴۰ نقطه به دلیل داشتن معارض به شهرداری تحویل نشده و بیشترین مشکلات در همین بخش‌هاست. 

وعده‌های قضایی برای کشف‌رود

اوایل مهر در گزارش «چرمشهر در ایستگاه پایانی؛ افتتاح یا برخورد قضایی!» منتشر شده در روزنامه قدس عنوان شده بود تصفیه‌خانه چرمشهر اگر تا پایان مهر ماه سال جاری به بهره‌برداری نرسد، مقصران به مراجع قضایی معرفی می‌شوند و فرزاد بهشتی، معاون دادستان عمومی و انقلاب مرکز خراسان رضوی در مصاحبه‌ای با قدس خراسان که در تاریخ ۴ بهمن ۱۴۰۱ منتشر شده بود، با جدیت به عنوان نماینده مدعی‌العموم اعلام کرد: در شهریور سال آینده اگر تصفیه‌خانه‌های چرمشهر و سپتاژ را نداشته باشیم، از باب تضییع حقوق بیت‌المال و ترک فعل، مدیران مربوطه را تحت تعقیب قرار می‌دهیم که تاکنون هیچ خبر یا گزارشی در این زمینه منتشر نشده است.

نکته قابل تأمل در بررسی‌های میدانی این است که بیشتر موتور تلمبه‌های انتقال فاضلاب به زمین‌های کشاورزی در نقاطی قرار دارند که به دلیل وجود معارض توسط آب منطقه‌ای به شهرداری واگذار نشده است. 

نکته دیگر، بیان این موضوع به نقل از منابع آگاه است که وقتی اقدامات ضربتی برای جمع‌آوری این موتور تلمبه‌ها توسط محیط زیست آغاز می‌شود، به یکباره تمامی موتور تلمبه‌ها از حاشیه کشف‌رود جمع‌آوری و به نقاط نامعلومی هدایت می‌شوند که نشان از اطلاع‌رسانی قبلی دارد و این پرسش را مطرح می‌کند منافع چه افراد یا گروهی در میان است که حتی این برخوردها را تحت تأثیر قرار می‌دهد؟

خبرنگار: طاهره فجر داودلی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.