تحولات منطقه

مدیرکل نوسازی مدارس خراسان رضوی می‌گوید: حدود ۲۰ درصد ساختمان‌های مدارس که معادل هزار و ۵۰۰ مدرسه است، با قوانین و مقررات روز فضاهای آموزشی مطابقت ندارند و لازم است با توجه به آیین نامه‌های موجود به روزرسانی شوند.

ساختمان هزار و ۵۰۰ مدرسه نیازمند بازسازی است
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، ۸ هزار و ۱۶۸ مدرسه دولتی و هزار و ۳۷۱ مدرسه غیردولتی در خراسان رضوی، خانه دوم بیش از یک‌میلیون دانش‌آموز است. این‌ها را بگذارید کنار ۲۱ حادثه و حریقی که در هشت ماهه نخست امسال در مدارس مشهد به وقوع پیوست و پای آتش‌نشان‌ها را به این مراکز آموزشی باز کرد.

رئیس اداره امور ایمنی ساختمان سازمان آتش‌نشانی مشهد می‌گوید: آموزش و پرورش فهرستی از مدارس غیرانتفاعی و غیردولتی را برای ما ارسال کرده که از موارد ایمنی آن‌ها بازدید داشتیم و در خصوص مدارس دولتی به ما درخواستی اعلام نشده ضمن اینکه بازدید از مدارس، مستلزم هماهنگی‌های زیادی با آموزش و پرورش است و مانند دیگر اماکن عمومی، شرایط بازدید سرزده وجود ندارد!

از حرف‌های این مسئول این طور می‌توان نتیجه گرفت که پای آتش‌نشان‌ها زمانی به مدارس دولتی باز می‌شود که حادثه‌ای رخ داده باشد و این عجیب است.
موضوع را از معاون عمرانی استانداری خراسان رضوی پیگیری می‌کنیم.

جواد خدایی می‌گوید: مسئول این موضوع، اداره کل نوسازی مدارس است که باید درباره ایمنی مدارس پاسخگو باشد.

 مدیر کل نوسازی مدارس خراسان رضوی اما در پاسخ به این پرسش که چرا فقط بررسی موارد ایمنی مدارس غیردولتی را در دستور کار دارید و چرا مدارس دولتی از این نظر رصد نمی‌شوند، می‌گوید: بررسی ایمنی در مدارس غیردولتی از گذشته به همین منوال بوده؛ چرا که ساختمان‌هایی با کاربری مسکونی به عنوان مدرسه غیردولتی مورد استفاده آموزشی قرار می‌گیرند و لازم است آتش‌نشانی مسائل ایمنی آن‌ها را بررسی کند.

جاسم حسین‌پور در مورد مدارس نوساز دولتی هم اظهار می‌کند: اداره کل نوسازی مدارس متولی ساخت مدارس است و خودمان قوانین و مقررات ملی و ضوابط مربوط به فضاهای آموزشی را رعایت می‌کنیم.

وی ادامه می‌دهد: سالانه دست‌کم هزار و ۵۰۰ کلاس درس می‌سازیم که در آن‌ها همه موارد و نکات ایمنی بر اساس آخرین ضوابط و مقررات ساخت فضاهای آموزشی رعایت می‌شود.

به گفته مدیر کل نوسازی مدارس خراسان رضوی، موارد ایمنی مدارسی که پیش از این ساخته شده و بیشتر از یک سال از ساخت آن‌ها می‌گذرد، مربوط به اداره کل آموزش و پرورش است.

حسین‌پور متذکر می‌شود: مدارسی را که می‌سازیم، تا یک سال پس از تحویل به آموزش و پرورش، ضمانت می‌کنیم و پس از یک سال، نگهداری و بهره‌برداری کاملاً در اختیار آموزش و پرورش است. در این یک سال اگر مدرسه به تعمیرات جزئی نیاز داشته باشد، با آموزش و پرورش است و اگر ایراد اساسی مانند نشست ساختمان یا تخریب 
بر اثر زلزله یا سیل رخ دهد، ما ورود پیدا می‌کنیم.

وی می‌گوید: ممکن است ما الان یک مدرسه نوساز با همه امکانات ایمنی مثل کپسول آتش‌نشانی و سایر موارد را تحویل آموزش و پرورش بدهیم؛ اما به علت نگهداری نکردن صحیح، پس از چهار یا پنج سال از رده خارج شود. نگهداری و رصد این موارد با آموزش و پرورش است البته اگر آموزش و پرورش بخواهد، می‌تواند با گرفتن مصوبه و اعتبار مورد نیاز از طریق آتش‌نشانی یا نوسازی مدارس این موارد را انجام دهد.

معاون فنی و نظارت سازمان نوسازی مدارس کشور تابستان امسال گفت: حدود ۱۹ درصد از مدارس کشور نیازمند مقاوم‌سازی و یا تخریب و بازسازی‌اند که از این ۱۹ درصد، حدود ۱۳درصد نیازمند مقاوم‌سازی و حدود ۵/۶ درصد نیازمند تخریب و بازسازی هستند.

مجید عبداللهی در ادامه این خبر ۱۴ استان را در اولویت مقاوم‌سازی و یا تخریب و بازسازی مدارس اعلام کرد؛ ولی خراسان رضوی هم مانند دیگر استان‌های نیمه شرقی کشور در این فهرست قرار نداشت. این در حالی است که سازه ۲۰ درصد مدارس قدیمی خراسان رضوی مطابق ضوابط و آیین‌نامه‌ها و استانداردهای روز مراکز آموزشی ساخته نشده است.

مدیر کل نوسازی مدارس خراسان رضوی در پاسخ به این پرسش که چه کسی باید به وضعیت ایمنی مدارس دولتی قدیمی‌ساز رسیدگی کند، می‌گوید: اگر مدرسه استحکام نداشته باشد، جزو مدارس فرسوده تلقی می‌شود. تا به حال طرحی به نام تخریب و بازسازی داشتیم که هنوز هم استمرار دارد؛ اما در حال حاضر اعتباراتش کمتر شده است. با اجرای این طرح تعداد زیادی از مدارس استان را تخریب و بازسازی کردیم و به احتمال زیاد در برنامه هفتم هم احیا می‌شود. ظاهراً اعتبار خوبی برای آن مصوب شده که اگر تخصیص پیدا کند، این کار انجام می‌شود.

حسین‌پور اذعان می‌کند: حدود ۲۰ درصد ساختمان‌های مدارس که معادل هزار و ۵۰۰ مدرسه است، با قوانین و مقررات روز فضاهای آموزشی مطابقت ندارند و لازم است با توجه به آیین‌نامه‌های موجود به روزرسانی شوند.

وی خاطرنشان می‌کند: در خصوص مدارس غیردولتی هم دستورالعملی هر چند سال یک بار از سوی وزارتخانه اعلام می‌شود که بر اساس آن اداره نوسازی مدارس و آموزش و پرورش برای تأیید املاکی که از طرف مؤسسان مدارس غیردولتی پیشنهاد می‌شوند، بررسی‌های لازم را انجام می‌دهند.

مقاوم‌سازی مدارس در درجه نخست برای تأمین امنیت جانی دانش‌آموزان انجام می‌شود؛ اما گاهی شاهد هستیم بسیاری از ساختمان‌های مسکونی با قدمت بالای ۳۰ تا ۴۰ سال تغییر کاربری می‌دهند و به‌ عنوان مدرسه اجاره می‌شوند و دانش‌آموزان در آن تحصیل می‌کنند. بر این اساس مکان فیزیکی آموزش در کنار امکانات نرم‌افزاری، تأثیر بسیاری در پیشبرد امر آموزش دارد. از این رو ضرورت نوسازی و مقاوم‌سازی این مکان‌ها باید به طور جدی در دستور کار  نهادهای مسئول قرار بگیرد تا دانش‌آموزان بدون هیچ‌گونه دلواپسی به فعالیت‌های درسی در مدارس بپردازند.

خبرنگار: معصومه مؤمنیان  

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.