تحولات منطقه

با گذشت دو ماه از آغاز جنگ غزه، چین همچنان به تلاش هایش برای پایان جنگ و صلح واقعی ادامه می‌دهد به طوری که پکن در آخرین تلاشش از تریبون سازمان ملل، حمایت اعضای شورای امنیت برای اتخاذ تصمیمی درست در جهت نجات جان مردم غزه را خواستار شد.

نبرد حماس و اسرائیل؛ صلح‌طلبی چین و جنگ‌افروزی آمریکا
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

در حالی که با گذشت ۲ ماه از جنگ اسرائیل و فلسطین، بسیاری از کشورهای غربی بر خلاف اعتراضات شدید شهروندانشان در مورد جنایات اسرائیل در غزه سکوت کرده اند چین از کشورهایی است که همچنان به تلاش هایش برای پایان جنگ و صلح واقعی ادامه می‌دهد به طوری که پکن در آخرین تلاشش از تریبون سازمان ملل، خواستار حمایت اعضای شورای امنیت برای اتخاذ تصمیمی درست در جهت نجات جان مردم غزه شد.

چین از همان آغاز جنگ فلسطین و اسرائیل، سه مساله شامل «اقدام فوری برای دستیابی به آتش بس»، «حفاظت از جان غیرنظامیان» و «جلوگیری از فجایع انسانی بزرگتر» را خواستار شده بود که در قطعنامه اخیر هم آنها را لحاظ کرده بود.

پکن معتقد است در حالی که درگیری در غزه شدت یافته و جان بیش از ۱۷ هزار غیرنظامی بیگناه را گرفته و باعث ایجاد یک وضعیت بشری وخیم در غزه شده است، هر گونه موضع‌گیری علیه صلح توجیه ناپذیر و غیرمسئولانه محسوب می‌شود در همین چارچوب پکن ضمن مشارکت در پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی امارات متحده عربی که روز جمعه گذشته به رای گذاشته شد از این پیش نویس حمایت کرده و خواستار صلح شد.

برخلاف دیدگاه پکن، آمریکا در میانه درخواست‌های جهانی برای صلح، با وتو کردن پیش نویس قطعنامه آتش‌بس بشردوستانه فوری در نوار غزه، خود را مقابل جامعه بین‌المللی قرار داد. در نشست روز جمعه شورای امنیت سازمان ملل، آمریکا به عنوان تنها مخالف قطعنامه پیشنهادی امارات متحده عربی، این قطعنامه را وتو کرد.

در واقع آمریکا به عنوان عضو دائم شورای امنیت تاکنون دو بار قطعنامه‌های مربوط به مساله فلسطین و اسرائیل را وتو کرده است، ۲۷ اکتبر (۵ آبان) هم مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه‌ای درباره فلسطین واسرائیل به تصویب رساند که خواستار «آتش بس انسانی فوری، با دوام و پایدار» بود و خواهان دسترسی بشردوستانه فوری به غزه شده بود که با رأی موافق ۱۲۰ کشور مواجه شد اما آمریکا به این قطعنامه نیز رأی منفی داد.

ژانگ جون نماینده دائم چین در سازمان ملل به دنبال وتوی قطعنامه روز جمعه شورای امنیت توسط آمریکا گفت: چشم پوشی از جنگ در غزه با ادعای توجه کردن به زندگی انسان‌ها و نیازهای بشردوستانه آنها در غزه متناقض است.

وی اضافه کرد: در حالیکه (آمریکا) بر ادامه جنگ چشم خود را بسته است، صحبت کردن درباره حفاظت از زنان و کودکان و حقوق بشر ریاکارانه است. همه این‌ها ما را بار دیگر به استاندارد دوگانه می‌رساند.

این دیپلمات چینی همچنین از اسرائیل خواست به درخواست جامعه بین‌المللی توجه کند و «مجازات دسته جمعی مردم غزه» را متوقف نماید.

کارشناسان معتقدند در رویدادهای بین المللی، چین از عدالت بین المللی حمایت می کند در حالی که ایالات متحده فقط به منافع خود اهمیت می دهد در همین راستا، شی جین پینگ، رئیس جمهور چین در سومین گردهمایی «کمربند و جاده» و بار دیگر بر راه حل دو کشوری تاکید کرد و ایجاد یک کریدور بشردوستانه را برای رساندن کمک به نوار غزه خواستار شد.

وانگ یی، وزیر امور خارجه چین از این هم فراتر رفت و بمباران غیرنظامیان غزه توسط اسرائیل را اقداماتی خواند که «از محدوده دفاع از خود فراتر رفته است». علاوه بر این برخلاف آمریکا، پکن از محکوم کردن حماس اجتناب کرده است.

حمایت های چین از فلسطین ریشه تاریخی دارد. چین یکی از نخستین کشورهایی بود که دولت فلسطین و سازمان آزادی‌بخش فلسطین «ساف» را به رسمیت شناخت و همواره از رویکرد طرف فلسطینی برای دستیابی به عضویت در سازمان ملل حمایت کرده است. این کشور در سال ۲۰۱۲ به نفع گنجاندن فلسطین در سازمان ملل نیز رای مثبت داد.

تمرکز چین بر برقراری روابط مطلوب با بازیگران توسعه‌یافته سبب شد تا پکن از سال ۱۹۹۲ روابط دیپلماتیک خود با رژیم اسرائیل را آغاز کند. در حال حاضر چین، سومین شریک تجاری بزرگ اسرائیل است و تجارت دوجانبه میان آن‌ها در سال گذشته میلادی (۲۰۲۲) به ۲۳ میلیارد دلار رسید.

چین در سال‌های گذشته همواره حامی ایجاد کشور مستقل فلسطین بر اساس مرزهای ۱۹۶۷ به پایتختی قدس شرقی بوده و اظهارنظرهای دولت چین در دو هفته اخیر، تاییدی بر این روند است.

شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین در دیدار اخیرش با همتایان خود در گروه بریکس نیز گفت: برای ترویج عدالت و صلح در نوار غزه باید تلاش کرد و در عین‌حال از جامعه بین‌الملل خواست تا با اقدامات عملی از سرایت درگیری به غرب آسیا جلوگیری کنند.

از دیدگاه رهبر چین و بسیاری از مسئولان این کشور، موضوع فلسطین یک مساله اساسی و محوری در خاورمیانه است و به نفع جامعه جهانی است که راه حلی مطلوب برای حل مساله و همزیستی مسالمت آمیز طرفین پیدا کند.

بر این اساس می توان دریافت که چین برای همکاری با جامعه جهانی جهت پیشبرد مذاکرات صلح فلسطین و اسرائیل و تلاش برای برقراری صلحی پایدار، عادلانه و جامع در خاورمیانه آماده است و این پیامی است که در طول سال های گذشته از پکن صادر شده است.

تلاش های صلح طلبانه چین در مورد پایان جنگ در غزه، نشان می دهد که پکن همواره به اصل «ایجاد جامعه بشری با سرنوشت مشترک» معتقد و مایل است جهان نیز در این چارچوب حرکت کند. از سوی دیگر رییس جمهور این کشور به عنوان یک رهبر جهانی به دنبال ایفای نقش بین المللی پکن در معادلات جهانی است.

در نهایت انتظار می رود چین که به تازگی ریاست دوره‌ای شورای امنیت سازمان ملل را برعهده گرفته است اقدامات بیشتر و موثرتری برای جلوگیری از جنایات صهیونیست‌ها علیه مردم غزه انجام دهد. آمریکا هم باید وظیفه خود را بر عهده بگیرد و به دیگر اعضای شورای امنیت بپیوندد تا تمام تلاش‌ها در جهت هدف مشترک آرام کردن درگیری در غزه به منظور ایجاد امید برای بقای مردم فلسطین و امید خاورمیانه به صلح به ثمر نشیند.

منبع: خبرگزاری ایرنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.