تحولات منطقه

تولیت آستان قدس رضوی «ولایت فقیه» را خلاصه فقه سیاسی اسلام و عصاره تفسیر سیاسی امام خمینی(ره) از فقه دانست.

«ولایت فقیه» عصاره فقه سیاسی اسلام است/ ابعاد نظری و عملی زندگی آیت الله موسوی خلخالی برای روحانیت الگوست
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

به گزارش آستان نیوز: حجت الاسلام والمسلمین احمد مروی صبح امروز پنجشنبه 30 آذرماه در دومین همایش «فقیهِ فقهِ سیاسی» ویژه بزرگداشت مرحوم آیت‌الله «سید محمدمهدی موسوی خلخالی» که در مدرسه علمیه سلمانیه مشهد برگزار شد؛ آیت الله موسوی خلخالی را فقهی جامع در ساحت‌های مختلف دانست و اظهار کرد: مرحوم آیت الله موسوی خلخالی هم دوره بزرگانی همچون آیت الله سیستانی، آیت الله شهید محمدباقر صدر و مرحوم آیت الله میرزا علی فلسفی و سال‌ها در نجف اشرف جزو شاگردان خاص آیت‌الله خویی بودند.
وی افزود: آنچه مرحوم آیت الله موسوی خلخالی را از بعضی دیگران ممتاز می‌کند، این است که ایشان پروژه فکری خود را در بحث فقه مضاف و فقه سیاسی تعریف می‌کند؛ در گذشته عمدتا دامنه فقه پیرامون مباحث عبادات و معاملات و تجارت بود، اما آیت الله موسوی خلخالی با رویکرد فقه جواهری و اجتهاد متعارف به عرصه فقه سیاسی ورود کردند و کتاب بسیار عالمانه و ارزشمند «حاکمیت در اسلام یا ولایت فقیه» را به یادگار گذاشتند.
تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه باید در حوزه‌های علمیه برای انس طلاب با کتاب ارزشمند مرحوم موسوی خلخالی تدبیری اندیشیده شود، عنوان کرد: آیت الله موسوی خلخالی پس از پیروزی انقلاب در تدوین قانون اساسی کشور با ارائه جزوات فقیهانه و عالمانه خصوصا در بحث ولایت فقیه و مباحث فقهی، خبرگان قانون اساسی را کمک کردند.
وی آیت الله موسوی خلخالی را مصداق حدیث شریف «العالِمُ بِزَمانِهِ، لاتَهجُمُ علَیهِ اللَّوابِسُ؛ کسی که زمان خود را بشناسد، آماج اشتباهات قرار نگیرد.» دانست و گفت: فقه مضاف و فقه سیاسی از مباحثی است که باید هنوز در حوزه‌های علمیه به آن پرداخته شود و این امر نیازمند تلاش و اراده جدی علما، فقها و طلاب جوان و فاضل است.
حجت الاسلام والمسلمین مروی با اشاره به این سخن امام خمینی(ره) که «فقه، تئوری واقعی و کامل اداره انسان از گهواره تا گور است.» عنوان کرد: باید فقه را از انحصار مباحث شخصی و فردی خارج کرد و آن را در قله مدیریت جامعه در تمام ابعاد قرار داد و این همان هدفی است که امام راحل(ره) به دنبال آن بود؛ امام(ره) فقه را دانشی کارآمد در اداره جامعه و فرد می‌دانستند و این نگاه امام خمینی(ره) مسئولیتی سنگین بر دوش حوزه‌های علمیه و علما و فضلا قرار می‌دهد.
وی با بیان اینکه «ولایت فقیه»، عصاره تفسیر سیاسی امام خمینی(ره) از فقه است؛ گفت: ولایت فقیه خلاصه فقه سیاسی اسلام است و این مهم بسیار جای کار دارد، زیرا امروز «ولایت فقیه» همچنان مورد هدف دشمنان نظام اسلامی است.
تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه حوزه های علمیه باید شبهات دینی در مسائل مختلف را از منظر فقه و فقاهت پاسخ دهند، عنوان کرد: مقوله «ولایت فقیه» ریشه در فقه سنتی شیعه دارد و نگاه جامع و کامل «صاحب جواهر» نسبت به ولایت فقیه در کتاب‌های فقهی ایشان آشکار است.
وی در ادامه با اشاره به سلوک اجتماعی و تبلیغی مرحوم آیت الله موسوی خلخالی، خاطرنشان کرد: جایگاه علمی رفیع آیت الله موسوی خلخالی، سلوک اجتماعی، تبلغی و حضور ایشان در متن جامعه را تحت شعاع قرار نداد؛ این عالم برجسته کوله باری از دانش و علم بود که در نجف تحصیل کرد و دانش و علمش را در خدمت مردم قرار داد.
حجت الاسلام والمسلمین مروی گفت: دوره حیات با برکت آیت الله موسوی خلخالی ابتدا در بعد نظری و توجه به فقه مسئله محور که ناظر به چالش‌های روز جامعه است و دیگر در بعد علمی و سلوک اجتماعی و تبلیغی برای حوزه‌های علمیه و روحانیت الگو است.

منبع: آستان نیوز

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.