تحولات منطقه

طبق سنجش آخرین وضعیت سدهای استان، به جز سد دوستی که در حال حاضر ۲/۸۹ مترمکعب در ثانیه دبی دارد، سد تبارک، دیگر سد زنده استان است که ۰/۱۹ مترمکعب در ثانیه خروجی آب دارد و دیگر سدهای مهم، آبی برای تزریق به سیستم آب شهر یا آبادی‌های اطراف خود ندارند و مرده محسوب می‌شوند!

از مرگ سه سد تا به شماره افتادن نفس‌های دوستی!
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، تا به امروز و از ابتدای سال آبی، خراسان رضوی با افت ۴۵ درصدی در میزان بارندگی نسبت به میانگین بارش‌ها در سالیان گذشته روبه‌رو بوده است. این رقم برای مشهد منهای ۱۵ درصد را نشان می‌دهد.

این یعنی ادامه خشکسالی‌ها و کشدار شدن بحران کم‌آبی! با این روند و با وجود کم‌بارشی، منابع آب سطحی روز به روز کمتر و تأمین آب از این منابع سخت‌تر می‌شود. این موضوع برای شهرها و آبادی‌هایی که آب مورد نیاز سکنه خود را از آب‌های سطحی تأمین می‌کنند، حادتر می‌شود. 

خروجی صفر سه سد اطراف مشهد

تأمین آب مشهد به عنوان یکی از کلانشهرهای مهم کشور با جمعیتی افزون بر ۴ میلیون نفر وابستگی مستقیم به آب‌های سطحی از نوع سدها دارد. چهار سد آن هم به میزان قابل توجهی در تأمین آب شهر مشهد سهم دارند. سد دوستی بزرگ‌ترین و مهم‌ترین سد استان و شرق کشور، نخستین و اصلی‌ترین تأمین‌کننده آب مشهد در سالیان گذشته بوده که در شرایطی بیش از نیمی از آب مورد نیاز شهروندان مشهدی از این سد قابل تأمین بوده است. سه سد طرق، کارده و ارداک دیگر سدهایی هستند که هر کدام در سمتی از مشهد وظیفه تأمین قسمتی از آب مورد نیاز این شهر را عهده‌دار بودند. اینکه از کلمه «بودند» استفاده می‌شود، دقیقاً اصل مطلب نیز در حال حاضر همین است؛ چون با صفر شدن دبی آب از سه سد مزبور، عملاً آن‌ها از چرخه تأمین آب مشهد خارج شده‌اند!

طبق سنجش آخرین وضعیت سدهای استان، به جز سد دوستی که در حال حاضر ۲/۸۹ مترمکعب در ثانیه دبی دارد، سد تبارک، دیگر سد زنده استان است که ۰/۱۹ مترمکعب در ثانیه خروجی آب دارد و دیگر سدهای مهم، آبی برای تزریق به سیستم آب شهر یا آبادی‌های اطراف خود ندارند و مرده محسوب می‌شوند!

۶ درصد ذخیره آب سد دوستی

مدیر روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی با اشاره به شرایط بحرانی آب پشت سدهای استان به قدس می‌گوید: در حال حاضر موجودی آب پشت سد دوستی ۶درصد است که با اجرای پروژه بارج توانسته‌ایم از آب باقیمانده در این سد برداشت کنیم.

کاظم جم در ادامه می‌افزاید: شرایط در سدهای دیگر مثل ارداک، کارده و طرق که تأمین‌کننده قسمتی از آب شهر مشهد هستند، نیز اکنون به گونه‌ای است که دیگر نمی‌توان از اندک آب پشت این سه سد استفاده کرد. برای همین خروجی آن‌ها صفر شده است.

وی بیان می‌کند: سال گذشته در همین مقطع زمانی میزان ذخیره سد دوستی با ۱۷ درصد ذخیره ۱۹۹ میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب بود که این میزان در حال حاضر ۶درصد و به میزان ۶۵ میلیون و ۵۲۰ هزار مترمکعب است.

جم میزان ورودی سد دوستی از ابتدای سال آبی جدید را۰/۰۲میلیون مترمکعب اعلام می‌کند و می‌گوید: این میزان از ورودی یعنی تقریباً صفر. وقتی آبی به پشت سد اضافه نشود و فقط برداشت صورت بگیرد، هر روز از ذخیره سد کاسته می‌شود و این امر به خشک شدن آن می‌انجامد.

همه چیز در مورد سدهای طرق، کارده، ارداک و تبارک

مدیر روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی همچنین در خصوص شرایط سدهای ارداک، کارده و طرق اظهار می‌کند: سد طرق گنجایش ذخیره ۳۲ میلیون و ۸۰۰ هزار مترمکعب آب را دارد که از این میزان در حال حاضر ۳میلیون و ۴۷۰ هزار مترمکعب آب پشت این سد قرار گرفته است. سال گذشته در همین مقطع ۷ میلیون و ۸۵۰ هزار مترمکعب پشت سد طرق آب وجود داشت که به نصف کاهش یافته و این میزان قابل برداشت نبوده و خروجی این سد را صفر کرده است. ۰/۸۳ میلیون مترمکعب نیز میزان ورودی آب به سد طرق از ابتدای سال آبی جدید تا به امروز بوده که رقم قابل توجهی نیست. 

کاظم جم با بیان این مطلب که ظرفیت ذخیره سد کارده ۲۶میلیون مترمکعب است، می‌گوید: در حال حاضر ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار مترمکعب آب پشت این سد وجود دارد که معادل ۸درصد ظرفیت را شامل می‌شود. با وجود اینکه ۰/۹۱ میلیون مترمکعب ورودی از ابتدای سال آبی داشته؛ اما با افت قابل توجه آب پشت سد، میزان خروجی این سد نیز صفر است. داستان برای سد ارداک نیز به همین منوال است و با ۳۰ میلیون و ۳۰۰ هزار مترمکعب گنجایشی که دارد و ۱۲درصد حجم پرشدگی آن، با توجه به ورودی یک‌میلیون و ۷۰ هزار مترمکعبی که از ابتدای سال آبی داشته؛ اما خروجی سد ارداک مثل طرق و کارده صفر است. 

به جز دوستی، تنها سدی که در حال حاضر خروجی دارد، سد تبارک با میزان خروجی ۰/۱۹ مترمکعب در ثانیه است. این سد نیز اکنون ۲۳ درصد از ظرفیتش که ۶۰ میلیون مترمکعب بوده، پر است و نسبت به سال گذشته ذخیره پشت آن کاهش ۱۰درصدی را نشان می‌دهد.

خبرنگار: هاشم رسائی‌فر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.