۱۳ دی ۱۴۰۲ - ۲۰:۰۷
کد خبر: 952674

تأکید رهبری بر هیأت ماندن هیأت، خط قرمز است

علی‌اصغر ژولیده، مداح اهل بیت(ع)

رهبر معظم انقلاب در دیدار امروز،  «بار جهاد تبیین را بر دوش مداحان » دانستند که برای این مسئله دو علت عمده می توان متصور بود...

علت اول اینکه یکی از پرمخاطب‌ترین و پرشورترین مجامع ما هیأت‌ها هستند که نوجوان‌ها و جوان‌ها در آن نقش آفرینی می‌کنند و دور هم جمع می‌شوند و نمونه‌ای مثل هیأت شاید نداشته باشیم، اگر نگوییم بی‌نظیر قطعاً کم نظیر است؛ علت دوم آنکه مقام معظم رهبری خود تأکید دارند خیلی وقت‌ها یک منبر و یک مداح کار صدها سخنرانی را انجام می‌دهد. مداحی با صیقل دادن روح و ترکیب هنر و محتوا، اقدامی متمایز است. این دو علت باعث شده جهاد تبیین یکی از وظایف مداحان باشد به ویژه آنکه یکی از رسالت‌های مهم مداحان در طول تاریخ مقابله با شبهه افکنی‌های دشمن است، شبهاتی که می‌کوشد نسل جوان را تحت تأثیر قرار دهد و اهداف جنگ نرم را محقق کند؛ این است که مداحی و هیأت ظرفیت بالایی برای جهاد تبیین می‌یابد و می‌تواند جوانان را مصون و واکسینه کند.

با همه این تفاسیر از اهمیت نفس این دیدار نیز نباید غافل بود. راهبری هایی که رهبر معظم انقلاب همه ساله در دیدار با مداحان و ذاکران اهل بیت(ع) دارند، به دلیل فعالیت اثرگذار مداحان در میان مردم است لذا اگر این راهبری و هدایت در این سال‌ها انجام نمی‌شد، بارها این مسیر از ریل خارج می‌شد و طوری دیگر پیش می‌رفت و شبهات باعث می‌شد راه گم بشود؛ البته هنوز هم شبهه افکنی و آسیب وجود دارد اما اگر سخنان حضرت آقا و بیان نافذ و بصیرت ‌ایشان نبود، با شکست مجامع هیئتی و مداحان در اثرگذاری مواجه می‌شدیم لذا اثرگذاری صحبت‌های رهبری معظم و هدایتگری ‌ایشان در یافتن مسیر و طی صحیح آن غیرقابل کتمان است.

از دیگر مسائلی که طی دو سه سال اخیر حضرت آقا بیان کردند این بود که «هیأت، هیأت بماند». این مسأله بسیار مهمی است که مبادا ما کاری کنیم یا رفتاری داشته باشیم یا اینکه نهالی را بکاریم که بعد آسیب‌های آن بسیار بدتر باشد. هیأت، هیأت بماند یعنی اینکه فضای هیأت را تغییر ندهیم، ذائقه نوجوانان و جوانان را دستکاری نکنیم؛ هیأت، هیأت بماند یعنی اینکه مداح باید مداح بماند، نوکر باید نوکر بماند، سینه‌زَن باید سینه‌زَن بماند، گریه‌کُن باید گریه‌کُن بماند، چراغ هیأت سر جایش باشد، نوحه سر جایش باشد.

این سخنان باعث شد اگرچه برخی ذائقه‌ها در حال تغییر بود و بعضی از دوستان شاید به غفلت در حال تغییر بودند و گاه مداحی با آلات موسیقی همراه می‌شد اما پس از تأکیدات رهبری همه این‌ها راه خود را پیدا کردند البته رهبری نسبت به سرودمداحی‌هایی مثل سلام فرمانده نظر مساعد و تحسین دارند. اما گاه این دو بحث با یکدیگر خلط می‌شود در حالی که فضا و محتوای هیأت باید سر جایش باشد و بحث سرودمداحی هم که به عنوان یک فعالیت رسانه‌ای، اثر خاص خود را دارد و باید سر جایش باشد و نباید با هیأت ترکیب شود و آن را خدشه‌دار کند.

«هیأت نباید سکولار باشد» نیز از دیگر راهبردهای تعیین شده برای هیئت ها به شمار می رود. با این همه آنچه مهم است، این است که مداح، صحبت های رهبر معظم انقلاب را فصل الخطاب قرار دهد چرا که مداحان هر جا صحبت‌ها و راهنمایی‌های رهبری  فصل الخطاب‌شان بوده، موفق عمل کرده‌اند. موضوع بعدی به روز بودن مداحی است، مداح باید به‌روز و نسبت به مسائل سیاسی و فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی مطلع باشد و با صحبت‌های آقا آن را تحلیل کند و جلو ببرد. موضوع بعدی به نظر من بصیرت افزایی است که این را هم بارها رهبری فرمودند: بصیرت را باید از خدا بخواهیم و یکی از راه‌های آن داشتن اخلاص و توسل است و اینکه خاضعانه درِ خانه اهل بیت(ع) را بزنیم و این را بخواهیم و اجازه ندهیم که شبهه‌ها خدای ناکرده روی خودمان اثر بگذارد. هر جا احساس کردیم خدای ناکرده داریم جایی کج می‌رویم سریع به راهبری‌ها و نکاتی که اهل بیت(ع) فرمودند و در احادیث هست و رهبری معظم نسبت به آن‌ها تأکید دارند، برویم و مراقب باشیم چون بسیار بوده‌اند کسانی که با غفلت سر از بیراهه‌ها درآورده‌اند!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.