به گزارش قدس آنلاین، عیسی شاهی زارع، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی استان اردبیل با اشاره به مشکلات سیبزمینی اردبیل از جمله دپوی این محصول در انبارها و عدم صادرات مناسب، اظهار کرد: در استانهای دیگر بنابر دلایل مختلف، قیمت تمام شده محصول سیبزمینی از استان اردبیل پایینتر است؛ ضریب نفود مکانیزاسیون در مزارع استانهای دیگر که باعث کاهش هزینه کارگری میشود، قیمت تمامشده این محصول را کاهش میدهد که با توجه به این موضوع، قیمت تمام شده در استانهای دیگر ۷ هزار تومان و در استان اردبیل حدود ۱۰ هزار تومان است.
وی با اشاره به اینکه امسال در کل کشور ۵۰۰ هزار تن سیبزمینی مازاد مصرف تولیده شده است، افزود: با توجه به حاشیه سودی که در استانهای دیگر برای این محصول ایجاد شده است، بازرگانان سیبزمینی را در استان اردبیل سورت کرده و به کشورهای دیگر صادر میکنند.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اردبیل ادامه داد: سورت سیبزمینی سایر استانها در اردبیل و صادرات این محصول، در اصل قضیه مشکلی برای سیبزمینیکاران اردبیل ایجاد نمیکند چرا که سیبزمینی از هر استان و به هر طریقی صادر شود، باعث کاهش مازاد تولید این محصول شده و بازار سیبزمینی به آرامش میرسد؛ حساسیت خاصی روی این موضوع نداریم و ابزار کنترلی نیز برای این مسئله وجود ندارد؛ البته اولویت ما صادرات مطلوب سیبزمینی استان اردبیل است.
نگهداری ۹۰ درصد سیبزمینی در انبارهای سنتی اردبیل
شاهی زارع تصریح کرد: اگر وضعیت صادرات سیبزمینی تغییری نکند، با توجه به تغییر شرایط آب و هوایی در نگهداری این محصول به مشکل برمیخوریم و بحران موجود وخیمتر میشود؛ حدود ۹۰ درصد سیبزمینیهای استان در انبارهای سنتی نگهداری میشود که فاقد تجهیزات برودتی و عایقبندی بوده و نگهداری بیش از حد، باعث مشکلاتی در کیفیت سیبزمینیها میشود.
وی بیان کرد: انبار مکانیزه در استان اردبیل برای نگهداری محصول سیبزمینی وجود ندارد و مابقی سردخانهها به دلیل مناسب نبودن برای نگهداری سیبزمینی و همچنین قیمت بالای کرایه انبار، مورد اقبال کشاورزان استان نبوده و سیبزمینیها در انبارهای سرد و سنتی نگهداری میشوند.
سیبزمینی در کشور بیش از حد نیاز تولید میشود
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اردبیل افزود: وزارت جهاد کشاورزی صرفا خود را متولی تولید میبیند و برنامهای برای مشکلات بعد از تولید اعم از سورتینگ، بستهبندی، و صادرات ندارد؛ به دلیل پایین نگهداشتن قیمت سیبزمینی، این محصول هر سال مازاد مصرف تولید میشود و در مقایسه با سایر سیفیجات ارزش ریالی کمتری داشته و این موضوع سبب میشود که دورریز این محصول نیز افزایش پیدا کند.
شاهی زارع ادامه داد: مشکل سیبزمینی این است که هیچگونه برنامه مشخص از طرف وزارت جهاد کشاورزی و خود کشاورز برای این محصول بعد از تولید وجود ندارد و باعث آشفتگی در بازار و دپوی بیش از حد در انبارهای استان میشود که با گذشت زمان به مرور خراب میشوند.
وی با اشاره به اینکه حدود ۴۰۰ هزار تن سیبزمینی در انبارهای استان اردبیل دپو شده است، گفت: با قیمت تقریبی هر کیلو ۱۰ هزار تومان، حدود ۴ هزار میلیارد تومان از سرمایه استان اردبیل در انبارها دپو شده است که اگر این محصول به فروش نرسد، اقتصاد استان را تضعیف میکند.
محصولات روسیه جایگزین محصولات صادراتی ایران شده است
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اردبیل با اشاره به برخی موانع صادراتی، اظهار داشت: وجود برخی مشکلات در حوزه صادرات باعث شده است که سیبزمینی ایران در برخی بازارهای هدف جایگاه خود را از دست بدهد و شاهد این موضوع هستیم که محصولات کشور روسیه جایگزین محصولات صادراتی ایران شده است.
شاهی زارع بیان کرد: برخی قوانین صادراتی برای صادرات سیبزمینی ایجاد مشکل کرده است که باید تجدیدنظر اساسی در این قوانین صورت بگیرد؛ اساس پیمانسپاری ارزی برای محصولات کشاورزی و عدم ارزشگذاری به روز در محصولات کشاورزی از جمله مهمترین مشکلات حوزه صادرات هستند که باعث شده فعالان این حوزه متحمل ضررهای بسیاری شوند.
کشت سیبزمینی در ۱۴ استان کشور علیرغم عدم نیاز بازار
وی با انتقاد از عدماجرای الگوی کشت تصریح کرد: در سالهای گذشته فقط ۴ استان در سطح کشور کشت سیبزمینی را انجام میدادند که در سالهای اخیر این تعداد به ۱۴ استان رسیده است؛ تولید مازاد سیبزمینی در کشور باعث وجود مشکلاتی در فروش این محصول شده است که این الگوی کشت باید اصلاح شده و هر استان با توجه به مزیت تولید خود و بر اساس آمایش سرزمینی اقدام به کشت محصولات کشاورزی کند.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اردبیل گفت: در استان اردبیل کشت سیب زمینی برای ۲۲ هزار هکتار از مزارع سیبزمینی پیشبینی شده است که در حال حاضر ۱۹ هزار هکتار کشت شده و با وجود کاهش سطح کشت، شاهد تولید مازاد مصرف در استان هستیم.
شاهی زارع افزود: این موضوع اتلاف سرمایه و منابع را به دنبال دارد چرا که وضعیت عرضه و تقاضا با یکدیگر همخوانی نداشته و باعث دپوی سیبزمینی استان در انبارها میشود.
نظر شما