تحولات منطقه

در این گزارش به موضوع فضاسازی برای سینمای کودک و سالن های مخصوص کودکان پرداخته ایم.

سینماهایی برای کودکان/ آیا سالن های سینمایی مخصوص کودکان در ایران وجود دارد؟
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

اگر کودکی در نزدیکی خود داشته باشید، حتما با این موضوع مواجه شده‌اید که بخواهید او را به سینما ببرید تا فیلمی ببیند ولی آیا هر فیلمی را میشود با کودکان دید؟ یا اصلا سالن های سینما و شرایط محیطی آنها برای کودکان مناسب است؟ موضوعی که در سال‌های اخیر سالن‌داران سینمای ایران را هم به اقدام واداشته است و همان طور که می دانید، سال قبل اولین سالن سینمای کودک در مشهد افتتاح شد که البته هنوز راه زیادی برای پیمودن ادامه این مسیر احساس می‌شود.

 یک سالن سینمایی کودک باید تفاوت‌های اساسی با سالن‌های معمولی داشته باشد. متاسفانه کودکان، فیلم‌های شان را در سالن‌هایی می‌بینند که برای آن‌ها طراحی نشده است . طبیعتا مهم‌ترین بخش کار در سالن های سینما چه برای کودکان و چه بزرگ سالان وجود صندلی‌هایی راحت است. در اغلب سالن‌های سینمای کودک در جهان این صندلی‌ها بسیار نرم هستند و امکان دراز کردن پا و حتی دراز کشیدن برای کودک وجود دارد. وجود کوسن‌ها و بالش‌های نرم هم می‌تواند به راحت‌تر و خودمانی‌ترشدن فضا کمک کند. صندلی باید امن هم باشد، یعنی لبه تیز و برنده نداشته باشد که سالن سینمای کودک سیدنی در استرلیا، بهترین مصداق برای این مورد است.

اگر نگاهی به عکس‌های سالن‌های سینمایی کودکان در سرتاسر جهان بیندازید، خواهید دید که تقریبا در اغلب آن‌ها اسباب بازی و وسایل سرگرمی وجود دارد. وجود  استخر توپ، سرسره ‌های بلند، وسایل بازی کوچک در اطراف سالن، باعث می‌شود کودک بتواند فضا را نه فقط برای تماشای فیلم که موقعیتی برای بازی و لذت بردن هم بداند. در این شرایط والدی که با کودک در سینما حضور دارد، می‌تواند بهتر او را مدیریت کند. سالن سینمای آمریکا یکی از معروف‌ترین سالن‌های سینمای کودک در دنیا است.

سینمای کودک یک مثلث است

لیلا میرهادی، مدیر امور سینمایی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: سینمای کودک یک مثلث است که اضلاع آن را مخاطب یا همان کودکان، فیلم یا محصول و شرایط اکران یا نمایش تشکیل می‌دهد. یک سالن مخصوص کودکان باید فضای لازم را برای تفریح کودکان داشته باشد و نباید آن را شبیه یک سالن سینمای بزرگسال بدانیم.

او گفت: کانون این رسالت را دارد که سالن سینمایی مخصوص کودکان در اختیار آنها قرار دهد. سینمای مختص کودکان دارای سالن انتظار مخصوص کودکان، راهنمای سالن، بروشور فیلم‌ها و غرفه‌های فرهنگی و هنری مربوط به کودکان است. این سینما برای بزرگسالان نیست و سینمایی کودک محور است و خدماتی به کودکان داده می‌شود که در سالن‌های بزرگسالان وجود ندارد. مثلا در این سالن راهنمایی داریم که اگر کودکان در زمان پخش فیلم از سالن بیرون آمدند، آنها را راهنمایی و با معرفی کتاب و غرفه‌های کانون سرگرم کند.

مدیر امور سینمایی کانون با اشاره به تغییرات این سینما پس از بازسازی گفت: این پردیس پس از تعمیرات، یک سالن اصلی و دو سالن کوچک دارد که سالن و پرده نمایش فیلم آنها با استانداردهای مخاطب کودک هماهنگ است. با اتمام تعمیرات که از اسفند ۹۰ آغاز شده، یک سالن تئاتر هم برای این سینما در نظر گرفته شده که کودکان از نمایش‌های مخصوص خود هم بهره ببرند.

میرهادی در انتهای سخنانش بر اهمیت اختصاص یک سینما به کودکان تاکید کرد و گفت: قطعا کودکان در سینمای مختص خود احساس راحتی بیشتری می‌کنند تا این‌که در سینمای بزرگسالان با شرایطی سخت تر فیلم تماشا کنند. سینمای ایران قابلیت تخصیص بیش از ده سینما به فیلم کودک را دارد، همچنان که تعداد کتابخانه‌های کودک و نوجوان در حال افزایش است.

محمدعلی طالبی، کارگردان سینما درباره ضرورت و اهمیت اختصاص یک سالن سینما به کودکان گفت: آیا در شهری که بیش از ۱۰ میلیون جمعیت دارد، یک سالن سینما برای کودکان کافی است؟ آیا یک کشور ۷۰ میلیونی فقط به یک سالن سینمای کودک نیاز دارد؟به نظر من باید به جای اختصاص یک سالن سینما به این سوال پاسخ داده شود که چرا زنگ سینما متوقف شد. قرار بود که تعدادی سینما در تهران و شهرستان‌ها به این موضوع اختصاص داده شود، ولی هیچ کدام در مقام اجرا، این طرح را همراهی نکردند.

ابوالفضل جلیلی، فیلمسازی که تجربه ساخت فیلم کودک و نوجوان را هم دارد در این رابطه گفت: به نظرم اگر بخواهیم برای بقای سینمای کودک تلاش کنیم، اختصاص یک سالن کافی نیست. مسوولان ما باید 5 هزار فیلم کودک و جهانی را وارد و در کنار فیلم‌های تولید داخل در سینماهای کشور اکران کنند. با این کار هم جنب و جوشی در سینما به وجود می‌آید و حس رقابت اوج می‌گیرد و هم بهترین فیلم‌های کودک در سینماها نمایش داده می‌شود. اگر سینماهای کشور دو سئانس به اکران این فیلم‌ها اختصاص دهند، نه تنها به فعالیتشان لطمه نمی‌خورد، بلکه شور و هیجان فراوانی را به سینما می‌آورند و حضور بچه‌ها در سینما جان دوباره‌ای به این مکان فرهنگی می‌دهد.

    

نیایش احمدی _ خبرنگار تحریریه جوان قدس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha