تحولات لبنان و فلسطین

معاون توان‌بخشی بهزیستی خراسان رضوی از پنج مرکز روزانه برای توانمندسازی و مراقبت از سالمندان در خراسان رضوی خبر داد و گفت: به ازای هر سالمند ماهانه مبلغ دو میلیون و ۵۶۰ هزار تومان یارانه دولتی به این مراکز پرداخت می‌شود.

یارانه حمایتی دولت برای ارتقای توانمندی سالمندان

به گزارش قدس خراسان، درد مفاصل، کندی حرکات، فشار خون، چربی، دیابت، دندان‌هایی از جنس مصنوعی، عینکی کائوچویی به رنگ مشکی و شاید هم عصایی به شکل حرف لام واژگون برای خیلی از ما تداعی‌گر دوره‌ای از زندگی به نام سالمندی باشد.

قامت راست، صورت بشاش و آن‌همه شور و نشاطی که در جوانی قرار بود دنیا را متحول کند، حالا جای خود را به همه آن ویژگی‌هایی داده که در مجموع به آن می‌گوییم «سالمندی!». این‌ها اثر گذشت سن است که حالا خیلی‌ها معتقدند فقط یک عدد است؛ عددی که تا پیر نشوی، قدرتش را باور نخواهی کرد.

 معاون توان‌بخشی بهزیستی خراسان رضوی در این باره می‌گوید: جمعیت کشور رو به سالمندی است و در حال حاضر حدود ۱۱درصد جامعه سالمند هستند. البته در خراسان رضوی هم این نسبت ۱۱ درصد است؛ اما در شهرستان گناباد ۱۲ درصد جمعیت را سالمندان تشکیل می‌دهند.

حمیدرضا علیزاده با بیان اینکه این نسبت در کشور طبق پیش‌بینی‌ها در سال ۱۴۲۰ به ۳۳ درصد خواهد رسید، ادامه می‌دهد: بی‌شک این موضوع نیاز به یک سری اقدام‌ها در راستای رفاه حال سالمندان به لحاظ تأمین اجتماعی، بیمه‌های درمانی و نشاط آن‌ها دارد که باید مدنظر قرار  بگیرد. 

نگهداری از هزار و ۶۰۰ سالمند در خانه‌های سالمندان

وی در پاسخ به این پرسش که سالمندان در چه مراکزی نگهداری می‌شوند، بیان می‌کند: بهزیستی در خراسان رضوی دو نوع مرکز برای سالمندان دارد؛ یکی مراکز شبانه‌روزی است که ۴۶ مرکز در حال حاضر در استان فعال بوده و افزون بر هزار و ۶۰۰ سالمند در آنجا نگهداری می‌شوند. حدود ۳۵ تا ۴۰ درصد از افرادی که در مراکز شبانه‌روزی سالمندان نگهداری می‌شوند، افراد مجهول‌الهویه هستند که ۱۰۰درصد خانواده دارند؛ اما رها شده‌اند.

یارانه حمایتی دولت برای سالمندان در مراکز روزانه 

معاون توان‌بخشی بهزیستی خراسان رضوی اظهار می‌کند: مراکز دیگر ما مراکز روزانه سالمندان است که بسیار برای ما اهمیت دارد و هدفش ارتقای توانمندی و سلامت سالمندان در راستای پیشگیری از روانه شدن آن‌ها به مراکز نگهداری شبانه‌روزی است. در این مراکز روزانه بحث‌های توان‌پزشکی از قبیل کاردرمانی و فیزیوتراپی انجام می‌شود و بیشتر سالمندان برای جلوگیری از آلزایمر و تنهایی به این مراکز می‌آیند. بنابراین برای افزایش تمرکز و اعتماد به نفسشان آموزش‌های حرفه‌ای مانند هنردرمانی، موسیقی‌درمانی و حتی تدریس زبان انگلیسی انجام می‌شود.

علیزاده بیان می‌کند: در خراسان رضوی پنج مرکز روزانه وجود دارد که دو مرکز در مشهد است و در مجموع ۲۰۷ نفر از سالمندان از خدمات آن‌ها استفاده می‌کنند. به ازای هر نفر ۲میلیون و ۵۶۰ هزار تومان یارانه پرداخت می‌شود که بستگی به سطح درآمدی و اقتصادی خانواده دارد. اگر پس از بررسی مشخص شود خانواده نیاز به حمایت دارد، این یارانه تعلق می‌گیرد. البته به مراکز روزانه خیلی توجه نشده و شاید خیلی از خانواده‌ها هنوز اطلاع نداشته باشند.

معاون توان‌بخشی بهزیستی خراسان رضوی با بیان اینکه خیلی از سالمندان سالم هستند؛ ولی امکان برطرف کردن بعضی نیازها و کارها برایشان سخت است، عنوان می‌کند: شرایط فعلی، ما را به سمت تک‌بعدی شدن سالمندی در خانواده‌ها پیش برده است. یا مرد تنهاست یا خانم و این افراد به مراکز روزانه ما مراجعه می‌کنند.

وی می‌گوید: مراکز سالمندان مانند سایر مراکز توان‌بخشی غیردولتی و خیریه هستند و ما فقط یارانه می‌دهیم.

علیزاده بیان می‌کند: مراکز طبق فرم‌ها و دستورالعمل‌هایی که داریم، درجه‌بندی می‌شوند. این یارانه به طور یکسان به ازای همه سالمندانی که در این مراکز خدمات دریافت می‌کنند، به آن مرکز پرداخت می‌شود. یارانه مزبور برای مراکز درجه ۲ روزانه سالمندان، ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان در ماه است که البته مراکز درجه ۲ نداریم و همه درجه یک هستند.

وی با تأکید بر اینکه حضور در این مراکز سبب افزایش نشاط و امید به زندگی در این افراد می‌شود، ادامه می‌دهد: از ۲۰۷سالمندی که در مراکز روزانه داریم، برای ۱۹۸ نفر یارانه واریز می‌شود تا اشتیاق پیدا کنند و به این مراکز بیایند. در غیر این صورت در آینده نزدیک به سمت مراکز شبانه‌روزی سوق داده خواهند شد و این مطلوب ما نیست.

البته غیر از مراکز روزانه، برای ایجاد نشاط در سالمندان و افزایش امید به زندگی در آن‌ها، مرکز دیگری هم وجود دارد که معاون توان‌بخشی بهزیستی خراسان رضوی درباره آن می‌گوید: سه بنیاد فرزانگان را در سه شهر مشهد، گناباد و نیشابور ایجاد کرده‌ایم که این مراکز نیز با حمایت‌ها و خدمات بهزیستی، بازی‌های بومی محلی، آموزش‌های درمانی، آموزش‌های حرفه‌ای و سایر برنامه‌های نشاط‌انگیز را برای سالمندان اجرا می‌کنند.

علیزاده در خصوص حمایت دولت از مراکز شبانه‌روزی سالمندان این طور توضیح می‌دهد: در مراکز شبانه‌روزی به ازای هر سالمند که خانواده‌اش توان پرداخت شهریه کامل را نداشته یا مجهول‌الهویه و بدون خانواده مؤثر باشد، ماهانه ۵ میلیون تومان از طرف سازمان بهزیستی برای مرکز واریز می‌شود.

خانه‌های شبانه‌روزی برای سالمندان توانمندتر

وی ادامه می‌دهد: ما همچنین پنج خانه شبانه‌روزی داریم که در هر خانه حداکثر تا ۱۰ سالمند در کنار هم به صورت یک خانواده زندگی می‌کنند. یارانه‌ای که برای هر سالمند در خانه‌های شبانه‌روزی واریز می‌شود، بین ۵/۶ تا ۷ میلیون تومان در ماه است. افرادی در این خانه‌ها زندگی می‌کنند که شرایط پایدارتری دارند و می‌توانند اموری مانند آشپزی را انجام دهند. در آنجا هم مراقب و مددکار دارند. 

معاون توان‌بخشی بهزیستی خراسان رضوی می‌افزاید: درخصوص سالمندان دستورالعمل داریم و شورای ملی سالمندی در کشور تشکیل شده که تعداد زیادی از دستگاه‌ها عضو آن هستند. ما از یک نگرانی درباره سالمندی، در حال رسیدن به یک بحران هستیم. هنوز این موضوع به دغدغه‌ای جدی برای دستگاه‌ها تبدیل نشده است.

علیزاده یکی از بحث‌های مهم در زمینه زیست سالمندان را مناسب‌سازی می‌داند و می‌گوید: این موضوع در اداره‌ها و اماکن عمومی و حتی منازل رعایت نمی‌شود. به عنوان مثال در بیشتر پارک‌ها سنگ کوبیک(قلوه‌سنگ‌های بزرگ) کار می‌شود؛ سنگی که هنگام راه رفتن برای یک فرد سالم و عادی هم کمردرد ایجاد می‌کند. این موضوع برای سالمندان دوچندان مشکل‌ساز خواهد بود و معلوم نیست با چه منطقی از این سنگ استفاده می‌شود! 

خبرنگار: معصومه مؤمنیان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.