به زعم کارشناسان، ورود بخش خصوصی به بهره برداری از میادین مشترک که قبلاً در انحصار شرکت ملی نفت بود، مزیت های زیادی برای کشور دارد. از جمله ی این مزیت ها می توان به افزایش تولید گاز در کشور و رفع ناترازی گاز در زمستان، دسترسی به بازارهای فروش نفت بیشتر، کارآیی و بهره وری بیشتر و سرعت بالای پروژه ها اشاره کرد.
در راستای افزایش بهره برداری از میادین مشترک، به صندوق توسعه ملی این اجازه داده شده است در قبال طلبی که از دولت دارد، با در اختیار گرفتن میدانها، بدون اینکه بنگاهداری کند، با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی برداشت از میدانهای مشترک را افزایش دهد. این امکان به وجود آمده است که صندوق، سهم دولت از نفت را بابت طلب خود بردارد.
حجم زیادی از منابع گازی کشور در میادین مشترک قرار گرفته است. طرف مقابل با حداکثر توان در حال بهره برداری است و ما عقب ماندگی هایی در این زمینه داریم. مجلس در برنامه هفتم توسعه مصوب کرده است که بخش خصوصی داخلی و خارجی می تواند به بهره برداری از میادین گازی مشترک ورود کند.
در ادامه نظرات ایرج ندیمی، نماینده ادوار مجلس و کارشناس اقتصادی را در خصوص شکستن انحصار شرکت ملی نفت در زمینه ی بهره برداری از میادین مشترک نفت و گاز کشور می خوانید.
لزوم استفاده از ظرفیت بخش خصوصی برای بهره برداری از ذخایر مشترک نفت و گاز
ندیمی با اشاره به این موضوع که منافع کشور ایجاب می کند بخش خصوصی در بهره برداری از میادین مشترک نفت و گاز مشارکت داشته باشد و انحصار شرکت ملی نفت در این زمینه شکسته شود، تصریح کرد: ما با ۶ کشور میادین مشترک نفتی داریم. معنایش این است که اگر ما در برداشت از ذخایر غفلت کنیم، دیگران منتظر ما نمی مانند و به برداشت حداکثری می پردازند.
وی ادامه داد: قابلیت فرار بودن گاز و قابل برداشت بودن نفت باعث می شود که حساسیت برداشت از میادین مشترک نفت و گاز اهمیت بیشتری پیدا کند. تجربه های ما در ارتباط با عراق، قطر، عربستان و آذربایجان نشان می دهد که باید به سمت برداشت از میادین مشترک حرکت کنیم و از ظرفیت های موجود مانند بخش خصوصی به درستی بهره ببریم.
نماینده ادوار مجلس و کارشناس اقتصادی توضیح داد: مشارکت بخش خصوصی در برداشت از میادین مشترک نفت و گاز کشور اقدام درستی است. البته این مصوبه دیرهنگام است اما اجرای درستش می تواند کمک کننده باشد.
ندیمی گفت: واقعیت این است که کشورهای مقابل در حال برداشت حداکثری از منابع هستند و میادین مشترک در حال غارت است. باید برای این موضوع چاره اندیشی اساسی داشته باشیم.
در میادین مشترک با قطر چند ده سال به لحاظ میزان و تکنولوژی برداشت عقب هستیم
وی ادامه داد: به طور مثال، در میادینی که با قطر مشترک هستیم، چند ده سال به لحاظ میزان و تکنولوژی برداشت عقب هستیم. می توانیم به استفاده از سرمایه و تخصص بخش خصوصی بپردازیم و زمینه را برای جبران این عقب ماندگی مهیا کنیم.
نماینده ادوار مجلس و کارشناس اقتصادی توضیح داد: پروژه هایی که کشورهای خارجی مانند چین و آمریکا در منطقه پیش برده اند، نشان می دهد که به لحاظ تکنولوژی از جهان عقبیم. باید برای این موضوع نیز فکری کنیم.
ندیمی گفت: فضای انرژی در جهان به سرعت در حال تغییر است. شاید اگر برداشت به موقع از منابع نفت و گاز مشترک کشور نداشته باشیم و نتوانیم از درآمدش در راستای پیشرفت کشور بهره ببریم، در آینده برای فروش این منابع با مشکل مواجه می شویم. بنابراین برداشت حداکثری از میادین نفت و گاز مشترک کشور یک ضرورت است. باید با استفاده از تمام ظرفیت های موجود به این سمت حرکت کنیم.
وی ادامه داد: استفاده از انرژی های پاک و غیرفسیلی در حال رشد است و امکان دارد، در چند دهه ی آینده که به برداشت از نفت و گاز می پردازیم، خریداری در جهان برایشان نباشد.
نظر شما