دیابت بارداری، مهمترین عارضه طبی دوران بارداری و یکی از شایعترین مشکلات متابولیک در این دوران برای زنان است که به دلیل مقاومت به انسولین ایجاد میشود؛ به طوری که طی آن، حساسیت به انسولین حدود ۸۰ درصد کاهش پیدا میکند. شیوع دیابت بارداری در بسیاری از کشورهای در حال توسعه و همچنین توسعه یافته به شدت در حال افزایش است و در بخشهای مختلف جهان تا ۱۴ درصد گزارش شده است. عوامل مؤثر بر بروز دیابت بارداری در مطالعات مختلف شامل سن ۳۵ سال یا بیشتر، نژاد خاص فرد، چاقی، بیماری شناخته شده قلبی عروقی، فشارخون مزمن، افزایش سطح تری گلیسیرید یا کلسترول، سابقه اختلال تحمل گلوکز یا اختلال سطح قندخون ناشتا هستند.
بنا بر گفتههای متخصصان، همچنین نداشتن فعالیت بدنی، سابقه خانوادگی دیابت نوع دو در اقوام درجه یک، سابقه دیابت بارداری، بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک، سابقه تولد نوزاد با وزن بالای چهار کیلوگرم، سابقه مرگ غیرقابل توجیه جنین یا نوزاد ناهنجار، مصرف سیگار حین و یا قبل از بارداری و مصرف طولانی کورتیکواستروئید از دیگر عوامل احتمالی بروز این بیماری هستند. عوارض مادری دیابت بارداری شامل سزارین، زایمان زودرس، اختلالات فشارخون در حاملگی، نیاز به القای لیبر، زایمان ابزاری، پلی هیدروآمنیوس، صدمات مجرای زایمانی و شیوع بیشتر عفونتها طی حاملگی هستند. از عوارض نوزادی این نوع دیابت نیز میتوان به هایپوگلایسمی، هیپوکلسمی، آسفیکسی، فلج عصبی، سندرم زجر تنفسی، ماکروزومی، دیستوشی شانه، شکستگیهای استخوانی، پلی سیتمی، زردی، تشنج و مرده زایی اشاره کرد.
محققان کشورمان با توجه به اهمیت کنترل این بیماری از طریق روشهای طبیعی، مطالعه ای را انجام دادهاند که در آن، اثر استفاده از نوعی کپسول خوراکی محتوی عصاره پیاز قرمز بر قند خون زنان مبتلا به دیابت بارداری تحت درمان با رژیم غذایی مورد بررسی واقع شده است.
در این مطالعه که روی ۶۰ نفر از زنان مبتلا به دیابت بارداری شهر مشهد انجام شده است، شرکت کنندگان ابتدا به دو گروه تقسیم شدند و قند خون ناشتا و دوساعته در آنها اندازه گیری شد. سپس افراد یکی از این دو گروه بهمدت ۴ هفته، روزی ۲ نوبت کپسول ۵۰۰ میلی گرمی عصاره پیاز قرمز مصرف کردند و همزمان قند خون آنها مورد سنجش قرار گرفته و با گروه دیگر مقایسه گردید.
نتایج این تحقیق که در ماهنامه علمی پژوهشی «زنان، مامایی و نازایی ایران» متعلق به دانشگاه علوم پزشکی مشهد منتشر شدهاند، نشان میدهند که عصاره پیاز قرمز دارای تأثیر به سزایی در کاهش قندخون ناشتا در زنان مبتلا به دیابت بارداری است و آموزش مصرف آن در مراکز بهداشتی درمانی قابل توصیه است.
به گفته راحله بابازاده، استادیار و پژوهشگر مرکز تحقیقات مراقبتهای پرستاری و مامایی و دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و همکارانش، «تفاوت میانگین قند خون ناشتای ۲ و ۴ هفته بعد نسبت به قبل از مطالعه در گروه مداخله نسبت به گروه دیگر دارای اختلاف معنیدار و قابل توجهی بود. این موضوع نشان از تاثیرگذاری کپسول عصاره پیاز قرمز بر کاهش قند خون ناشتا دارد».
آنها می گویند: «به عبارت دیگر، با توجه به این که رژیم غذایی، خط اول و اصلیترین مرحله در کنترل و درمان بیماران دچار دیابت بارداری است، کپسول خوراکی عصاره آبی الکلی پیاز قرمز، قندخون ناشتای زنان مبتلا به دیابت بارداری تحت درمان با رژیم غذایی را کاهش میدهد. لذا امید است که این نتایج به تیم سلامت کمک کنند تا با کنترل دیابت بارداری در محدوده تحت درمان با رژیم غذایی، از نیاز به درمان دارویی و هزینههای سنگین تهیه آن جلوگیری شود».
بر اساس این تحقیق، مادران مبتلا به دیابت بارداری و کودکان آنها در آینده مستعد فشارخون بالا، چاقی، اختلال تحمل گلوکز، دیابت نوع دو، اختلال متابولیسم لیپید، سندرم متابولیک، بیماری قلبی عروقی و تکرار این عواقب در نسلهای بعدی هستند. بنابراین با توجه به شیوع روزافزون دیابت بارداری و هزینههای بهداشتی سنگین آن، کنترل این بیماری از طریق روشهایی مانند روش طبیعی ارائه شده در این تحقیق، ضروری به نظر میرسد.
نظر شما