با اینکه برخی خانوادهها کار کردن را برای ایجاد روحیه استقلال در کودک ضروری میدانند اما هنگامی که دلیل حقیقی این اتفاق در کودکان را بررسی کنیم، به نکاتی میرسیم که فراتر از مسائل تربیتی هستند و غالبا از روی اجبار رخ میدهند. در ادامه این متن با مرور چند معضل اجتماعی، ارتباط آنها را با افزایش تعداد کودکان کار بررسی کردهایم.
فقر
ضعف در توانایی مالی به عنوان بزرگترین محرک کودکان برای روی آوردن به کار شناخته شده است. هنگامی که خانوادهها نتوانند نیازهای نخستین خود را برطرف کنند، ناچار میشوند فرزندان خود را هم وادار به کار کردن کنند.فقر همچنین میتواند باعث افزایش آمارهای منفی از جمله سطح پایین سواد و دانش شود که اگر با آن مقابله صورت بگیرد، ارتباط میان فقر با کار کودکان و کاهش سطح علم جامعه هم تنظیم خواهد شد.
محرومیت از سیستم آموزشی مناسب
در دسترس بودن آموزش باکیفیت یکی از مهمترین عواملی است که میتواند از ورود زود به هنگام کودکان به حوزههای مختلف کار جلوگیری کند. مدرسه باید محیطی آرام، با کلاسهای مناسب، برنامهریزی درست و اصولی و هزینه معقول برای جوامع کم برخوردارتر باشد.
عدم اطلاع از اثرات مخرب کار کودکان
یکی از دیدگاههای غلط در زمینه تربیت فرزند، نظریه "کار کردن به ایجاد روحیه استقلال و رشد شخصیتی کودکان کمک میکند" است. هنگامی که خانوادهها خطرات و مضرات کار کودک و تاثیرات آن بر سلامتی، ایمنی و رفاه فرزندانشان را درک نکنند، موجب ایجاد آسیبهای بیشتری خواهند شد که اثرات منفی این اتفاق را تشدید میکند.
بلایای طبیعی
در مناطق روستایی، هنگام نزول رخدادهای طبیعی و از بین رفتن محصولات، خانوادهها برای جبران خسارات مجبور میشوند از فرزندانشان درخواست کار کردن کنند. بلایای طبیعی و تغییرات آب و هوایی یکی از مواردی است که سیر صعودی پیدا کرده و در حال افزایش است. خانوادههای روستایی در این شرایط گاها ناچار به کمک گرفتن از کودکان خانواده میشوند.
جنگ و درگیری
طبق گزارش OLI، بیش از نیمی از کل مهاجرین جنگزده را کودکان تشکیل میدهند. این کودکان به دلیل افزایش مشکلات اقتصادی، کاهش حمایتهای مادی، کمبود خدمات اولیه و حمایت از کودکان مجبور به کار کردن میشوند.آمار کودکان کار در کشورهای تحت تاثیر جنگ تقریبا ۲ برابر میانگین جهانی است.
مقابله با کار کودکان
یکی از اهداف سازمان ملل، حذف و مقابله با هر شکلی از کار کودکان تا سال ۲۰۲۵ است. در حال حاضر ۱۵۲ میلیون کودک در جهان مشغول به کار هستند؛ با توجه به این آمار برای ریشه کن کردن این اتفاق، راه طولانی در پیش است اما میتوانیم امیدوار باشیم که با برنامه ریزیهای اصولی و موثر، تا چند سال آینده شاهد پیشرفتهای چشمگیری در این زمینه خواهیم بود.
منبع: eclt foundation
ترجمه: تکتم شریفی نژاد _ خبرنگار تحریریه جوان قدس
نظر شما