تحولات منطقه

امروز دقیقاً پنج ماه است که از آغاز ماجرای اخیر غزه می‌گذرد و اگر چه این موضوع چندی‌است که دیگر در صدر اخبار  و شاید اولویت‌های ذهنی ما جایی ندارد، اما هنوز مسئله اول جهان اسلام و عرب است و این را به‌ویژه با رصد رسانه‌های عربی و فعالان مجازی عرب به‌خوبی می‌توان دریافت.

ایران، حزب‌الله و نبرد غزه
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

ترجمه: مصطفی لشکری -  امروز دقیقاً پنج ماه است که از آغاز ماجرای اخیر غزه می‌گذرد و اگر چه این موضوع چندی‌است که دیگر در صدر اخبار  و شاید اولویت‌های ذهنی ما جایی ندارد، اما هنوز مسئله اول جهان اسلام و عرب است و این را به‌ویژه با رصد رسانه‌های عربی و فعالان مجازی عرب به‌خوبی می‌توان دریافت. پایگاه تحلیلی مستقل «رأی الیوم» که با سردبیر مشهورش «عبدالباری عطوان» شناخته می‌شود، در یادداشتی به قلم «فؤاد البطاینة» نویسنده و تحلیلگر اردنی به ارزیابی مشارکت برخی طرف‌های غیرفلسطینی در فشار بر رژیم اشغالگر و حامیان بین‌المللی آن برای توقف نسل‌کشی در غزه می‌پردازد. از تحلیل رفتار و مواضع مردم جهان و به‌ویژه یهودیان ضدصهیونیسم آغاز می‌کند و در ادامه عملکرد یمنی‌ها، حزب‌الله لبنان و گروه‌های مقاومت عراقی و نقش ایران در این میان را بررسی می‌کند.
البطاینة، با توجه به عوامل مؤثر بر رفتار گروه‌های مقاومت عراقی، اولویت‌ها و مأموریت‌هایشان و همچنین نسبت آن با تجاوزگری رژیم صهیونیستی، توقف عملیات آن‌ها را طبیعی می‌داند، اما درباره انصارالله نگاه متفاوتی دارد. او معتقد است مشارکت نظامی یمنی‌ها با توجه به ماهیت و موقعیت آن، نتایج خوبی داشته و به اهداف رژیم صهیونیستی و متحدانش از تجاوز به غزه ضربه زده است.
بخش دیگر یادداشت تحلیلی این نویسنده اردنی اما به رفتار حزب‌الله و نسبت آن با ایران اختصاص دارد. البطاینة می‌نویسد: «ارزیابی دقیق مشارکت حزب‌الله برای کسانی که نمی‌خواهند منحصربه‌فرد بودن آن به‌عنوان یک نیروی مقاومت ضربه‌زننده و مسئولیت‌های لبنانی، منطقه‌ای و بین‌المللی‌اش را در نظر بگیرند، دشوار و غیرممکن است». به عقیده او، حزب‌الله توانست با شرف و وفاداری و همچنین پرداخت بهای گزاف خون، خود را از غافل‌گیری و مسئولیتی که عملیات حماس برایش ایجاد کرده بود، نجات دهد.
این تحلیلگر اردنی، با توجه به نوع ارتباط حزب‌الله لبنان با ایران و سیاست‌های راهبردی ضدآمریکایی و ضد صهیونیستی‌اش در منطقه، حمایت شدید آن از آرمان فلسطین را تحلیل می‌کند و این حمایت را محل تلاقی مصالح مقاومت با منافع ملت‌های عربی می‌داند که سیاست و خیانت حاکمان خود را رد می‌کند. او با اشاره به اینکه توقع ورود ایران به یک جنگ فراگیر با آمریکا و اسرائیل و تحمل خسارات ویرانگر با هر زمینه‌ای که باشد، درست نیست، می‌نویسد: «این طبیعی نیست که از ایران همان چیزی را توقع داشته باشیم که از فلسطینی‌ها و عرب‌ها می‌خواهیم، بلکه باید ایران را با دیگر کشورهای اسلامی و میزان بخشش آن‌ها مقایسه کنیم. همین که ما به‌عنوان عرب از خودمان خجالت بکشیم و او برای ادای وظیفه اسلامی‌اش سربلند باشد، کافی است؛ ایران به تنهایی و با وجود خطراتی بزرگ، اقدام به تأسیس و تقویت مقاومت فلسطین و یمن کرد و باید به‌خاطر استواری این مقاومت، به خود ببالد».
البطاینة، با بیان اینکه مشارکت حزب‌الله در این چارچوب قابل ارزیابی است، می‌نویسد: «بسیاری از مردم، شاید به اشتباه، امیدوارند که حزب‌الله مشارکت نظامی خود را توسعه دهد؛ اما باید بدانیم این به یک جنگ آشکار با اسرائیل و به نوبه خود به یک جنگ منطقه‌ای منجر می‌‎شود که در آن ایران، حزب‌الله و لبنان بیشترین آسیب را خواهند دید. آیا این همان چیزی است که ما می‌خواهیم؟». به اعتقاد او، «جنگ منطقه‌ای خط قرمز ایران است و آمریکا هم از آن اجتناب می‌کند؛ اما در صورتی که حزب‌الله و ایران مستقیماً به رژیم صهیونیستی حمله کنند، آمریکا هم وارد خواهد شد و این همان چیزی است که اسرائیل به دنبال آن است و به‌تازگی با زیر پا گذاشتن قواعد درگیری حزب‌الله، درپی هل دادن آمریکا در چنین جنگی است».

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha