ایرج ندیمی، کارشناس اقتصادی و نماینده ادوار مجلس با اشاره به این موضوع که مسئله مصرف انرژی در همه جای دنیا مطرح است و فقط به کشور ما اختصاص ندارد، تصریح کرد: با استفاده از روش های گوناگون می توانیم به بهینه سازی مصرف بپردازیم. بخشی از مصرف به صنایع برمی گردد. به طور مثال، در ارتباط با بنزین باید به مسئله کیفیت خودروها دقت کنیم.
وی ادامه داد: فرهنگ مصرف نیز اهمیت بالایی در میزان مصرف انرژی در کشور دارد. نیاز است فرهنگ سازی صحیح در راستای استفاده درست از منابع انرژی در کشور صورت بگیرد.
این کارشناس اقتصادی و نماینده ادوار مجلس خاطرنشان کرد: موضوع بعدی که در رابطه با میزان مصرف انرژی اهمیت دارد، هزینه است. وقتی هزینه انرژی مصرفی خانوارها به موازات مصرف افزایش پیدا می کند، در واقع اهرمی برای مدیریت مصرف ایجاد می کنیم.
ندیمی گفت: مسئله دیگر که در ارتباط با انرژی مطرح است، جانشین هاست. در کشورهای مختلف در ارتباط با جایگزین های انرژی نیز فکر کرده اند و به دنبال استفاده از انرژی های جایگزین و پاک هستند.
وی ادامه داد: مکانیسم تشویق و تنبیه نیز از دیگر موضوعات مهم در حوزه استفاده از انرژی است. در این روش، کسانی که داخل الگو از انرژی که در اینجا گاز مدنظر است، استفاده می کنند، از یارانه و بخشودگی بهره می برند اما کسانی که مصارف بالا و غیرضرور دارند، مشمول هزینه های بالاتر می شوند.
این کارشناس اقتصادی و نماینده ادوار مجلس خاطرنشان کرد: روش تعرفه گذاری پلکانی که در کشورمان به اجرا گذاشته شده، کاملاً معقول است. به موازات افزایش مصرف، قبوض مشترکان نیز با هزینه بیشتری محاسبه می شود. به نحوی که در نهایت پرمصرف ها هزینه واقعی و غیریارانه ای گاز را پرداخت می کنند.
ندیمی گفت: تعرفه گذاری پلکانی به مدیریت مصرف منجر می شود و می توانیم مشترکان را به کم مصرفی عادت دهیم. زیرا با استفاده از مکانیسم تنبیه و تشویق و قیمت گذاری پلکانی، حساسیتی در مشترکان در ارتباط با میزان مصرف ایجاد می کنیم.
وی ادامه داد: برخی مشترکان توجهی به نحوه استفاده از گاز ندارند. به طوری که گاهاً می بینیم وسایل گرمایشی وقتی کسی در خانه نیست هم روشن گذاشته می شوند. برای اصلاح این روش های غلط باید به فرهنگ سازی های صحیح و استفاده از مکانیسم های تبعیض قیمتی و... مبادرت کنیم.
این کارشناس اقتصادی و نماینده ادوار مجلس خاطرنشان کرد: وقتی قیمت ها به موازات مصرف افزایش می یابد، مشترکان توجه بیشتری در مورد استفاده صحیح از گاز دارند. اما وقتی علاوه بر افزایش قیمت ها به اعمال جریمه برای بدمصرفی و مصارف غیرمتعارف بپردازیم، اثرگذاری بیشتری را شاهد خواهیم بود.
گفتنی است، از آنجائیکه میزان مصرف گاز در کشورمان بسیار زیاد است، راهکارهای متعددی برای حل این مشکل پیشنهاد می شود. یکی از سیاست هایی که طی دو سال گذشته به اجرا گذاشته ایم، تعرفه گذاری پلکانی است.
بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند، این روش یکی از مترقی ترین و کارآمدترین مدل تعرفه گذاری است که ضمن ایجاد عدالت در تخصیص یارانه ها به کنترل مصرف نیز کمک می کند. در این روش، پرمصرف ها قیمت واقعی تری برای گاز پرداخت می کنند. در حالی که مشترکان کم مصرف و خوش مصرف تشویق می شوند.
برخی این سوال را مطرح می کنند که چرا با وجود در اختیار داشتن منابع عظیم نفت و گاز در کشورمان، باید مدیریت مصرف داشته باشیم. در پاسخ باید گفت که منابع انرژی جزو سرمایه های بین نسلی هستند و به آیندگان نیز تعلق دارند، بنابراین ما مسئولیتی در مورد درست مصرف کردن آن ها داریم.
موضوع دیگر این است که بهره برداری از میادین نفت و گاز پروسه ای سخت و هزینه بر است. گاز تا وقتی از زیر زمین به دست مصرف کننده می رسد، هزینه بالایی می برد و زحمت زیادی نیز برایش کشیده می شود. از طرف دیگر، گاز ارزش صادراتی بالایی دارد و در صورتی که درست مورد استفاده قرار بگیرد، می توانیم صادرات داشته باشیم و از مزیت هایش بهره ببریم.
نظر شما