در سالهای اخیر همزمان با نزدیک شدن به ایام سال نو، فرهنگ اشتباه خرید گونه غیر بومی و مهاجم ماهی قرمز(کاراس) بعنوان بخشی از هفتسین سفره نوروزی رواج چشمگیری یافته است و به دنبال آن با فرارسیدن روز طبیعت، شاهد رهاسازی این ماهیهای قرمز در منابع آبهای داخلی کشور (نظیر رودخانهها، تالابها، دریاچهها و سدها) هستیم.
در این بین تعدادی از قاچاقچیان حیات وحش نیز با سوءاستفاده از فرصت پیش آمده و عدم آگاهی عموم شهروندان، در سطح گسترده اقدام به عرضه و فروش این گونه غیربومی کرده و ضمن تبلیغ خرید این ماهی به عنوان بخشی از سفره هفتسین و کسب درآمدهای نامشروع از این طریق، تنوع زیستی کشور را در معرض خطر نابودی قرار میدهند.
ماهی قرمز ازجمله گونههای غیربومی است که در بسیاری از مناطق جهان به عنوان ماهی زینتی نگهداری میشود اما رهاسازی ناقص یا غیرقانونی این گونه در محیطهای طبیعی میتواند تاثیرات منفی جدی بر روی اکوسیستمهای طبیعی داشته باشد. این امر به دلیل خصوصیات زیستی گونه موصوف ( شامل بکرزایی، تحمل شرایط بد زیست محیطی، تهدید زیستی منابع آبی، انتقال بیماری، رقابت غذایی با گونههای بومی و ...) حیات آبزیان بومی را تحت تاثیر قرار داده و دچار چالش های جدی کرده است.
اقدامات مدیریتی و ممنوعیت رهاسازی ماهی قرمز در بسیاری از کشورهای جهان به منظور کنترل و جلوگیری از تاثیرات منفی این ماهی بر اکوسیستم های طبیعی اتخاذ شده است.
از جمله اثرات زیانبار رهاسازی ماهی قرمز در آب های طبیعی کشور می توان به تهدید برای گونه های بومی، ایجاد تغییرات در ترکیب گونه ای، تخریب محیط زیست، تاثیر بر روی رشد جلبکها، تاثیر منفی بر رفتار تولید مثلی برخی از دوزیستان بومی در حضور این گونه، انتقال بیماری به ماهیان دیگر و ... اشاره کرد.
لذا سازمان حفاظت محیط زیست ضمن هشدار به کلیه مردم و علاقمندان به حیوانات، طبیعت و محیط زیست، از عموم مردم خواهشمند است ضمن عدم خرید ماهی قرمز در ایام پیش رو و آگاه سازی دوستان و آشنایان خود از عواقب و خطرات زیست محیطی این گونه غیر بومی برای تنوع زیستی کشورمان، چنانچه قبلاً اقدام به خرید این ماهی کردهاند، از رهاسازی آن در روز طبیعت در رودخانهها، تالابها، دریاچه های پشت سدها و سایر حوضههای آبی کشور خودداری کنند
نظر شما