تحولات منطقه

۷ فروردین ۱۴۰۳ - ۱۳:۰۵
کد خبر: ۹۷۴۴۶۴

هر زمان معامله ای صورت می گیرد، قراردادی تحت عنوان قولنامه یا مبایعه نامه بین خریدار و فروشنده بسته می شود. آیا این قرارداد ها باهم تفاوت داشته و در دسته اسناد رسمی قرار می گیرند؟

آیا قولنامه با مبایعه نامه تفاوت دارد؟
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، طبق ماده ۱۰ قانون مدنی، قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده‌اند، در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد، نافذ است. در نتیجه افراد می توانند هر قراردادی که مفاد آن مخالف نظم عمومی جامعه و قوانین و مقررات نباشد را با استناد به این ماده قانونی، منعقد کنند. قولنامه یکی از قرارداد های حاصل از ماده ۱۰ قانون مدنی است که با شرایط ویژه ای تنظیم می شود. قولنامه و مبایعه نامه علی رغم اعتباری که دارند، هیچ کدام در دسته اسناد رسمی قرار نمی گیرند؛ زیرا از لحاظ قانونی تنها زمانی که افراد در دفاتر اسناد رسمی نسبت به تنظیم سند رسمی اعم از ملک یا هر مال دیگر، اقدامی کنند، شامل اسناد رسمی قرار خواهند گرفت.

قولنامه چیست؟

قولنامه در واقع همان پیش نویس قرارداد اصلی (عقد بیع) است. به بیان دیگر، گاهی در اثر وجود شرایطی، خریدار و فروشنده قصد معامله مالی را دارند اما شرایط آن به طور کامل فراهم نیست. برای مثال خریدار پول کافی برای انجام معامله را ندارد. در این صورت قولنامه ای میان طرفین تنظیم می شود و در این قولنامه قول‌ هایی بین خریدار و فروشنده رد و بدل می‌ شود و طرفین متعهد می شوند تا در یک زمان و مکان معینی حضور پیدا کنند و در صورت محقق شدن شرایط تعیین شده در قرارداد، معامله را واقع سازند. در این هنگام با توافق طرفین و بستن قولنامه، فروشنده به خریدار اطمینان می‌دهد تا زمان انتقال رسمی سند، ملک را به فرد دیگری نفروشد. البته قولنامه به معنای این نیست که خریدار و فروشنده ۱۰۰% موظف به انجام و ادامه معامله باشند؛ از این رو بندهایی مثل وجه التزام به آن اضافه می‌شود تا در صورت فسخ قرارداد از سوی هر یک از طرفین، مبلغ مشخص شده را به طرف دیگر قرارداد پرداخت کند.

مبایعه نامه چیست؟

مبایعه نامه یا بیع نامه یک سند عادی است که در آن مالی به دیگری فروخته می شود و قرارداد مکتوبی میان طرفین تنظیم می شود. در واقع مالی در مقابل دریافت بهای آن فروخته می شود. پس در این نوع قرارداد، خریدار و فروشنده در خصوص زمان و مکان مال مورد معامله و نحوه ی پرداخت ثمن، تعهداتی را قبول کرده و به توافق می رسند.

همچنین مبایعه نامه باید دارای ویژگی هایی اعم از ثبت در سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور و داشتن کد رهگیری، تنظیم در سه نسخه کاملا مشابه با استفاده از کاربن یا نسخه های پرینت شده و داشتن هولوگرام معتبر و شماره ثبت باشد.

تفاوت قولنامه و مبایعه نامه

-طبق تعریف ارائه شده، قولنامه دارای مفاهیم قول و تعهد است، در حالی که مبایعه نامه یعنی قرارداد بیع یا همان قرارداد خرید و فروش منعقد شده است.

- مبایعه نامه نسبت به قولنامه از اعتبار قانونی بیشتری برخوردار است و می توان از طریق سایت اسناد رسمی فروش ملک به غیر را بررسی کرد. در حالی که این امکان برای قولنامه وجود ندارد.

-از آنجایی که مبایعه نامه یک تعهد اصلی است به محض انعقاد آن، مالکیت انتقال داده می شود اما در قولنامه دو طرف تنها متعهد می شوند که اقدامات لازم برای معامله ای در آینده را انجام دهند. در نتیجه انتقال مالکیتی صورت نمی گیرد.

فائزه مجردیان - خبرنگار تحریریه جوان قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.