انتخابات

۱۱ فروردین ۱۴۰۳ - ۱۵:۵۵
کد خبر: 974745

توصیه‌هایی که قرار است به آن‌ها پرداخته شود را می توان به دو بخش تقسیم کرد. توصیه های بخش اول به راه های غلبه بر نقصان های جسمی دوران پیری اشاره دارد و توصیه های بخش دوم به روش هایی برای تقویت روابط ما با دیگران مربوط می‌شود.

چند توصیه‌ی مفید درباره‌ی پیری

به گزارش قدس آنلاین: هنگام ملاحظه توصیه های ارایه شده، به تفاوت های بین کنترل اولیه و کنترل ثانویه توجه کنید. کنترل اولیه، به شکل دهی یا تغییر محیط فیزیکی و اجتماعی خود اطلاق می شود. در حالی که کنترل ثانویه، به سازگاری و منطبق ساختن خود با محیط اجتماعی و فیزیکی اشاره دارد. مقابله‌ی انطباقی مستلزم این است که ما بین چیزهایی که میتوانیم کنترل کنیم و آنهایی که نمی توانیم کنترل کنیم تمایز قایل شویم. چون غالب افراد هرچه مسن تر میشوند، کنترل اولیه‌ی کمتری بر زندگیشان دارند. از این رو برای آنها مهم است که امکان کنترل ثانویه را بررسی کنند. کنترل ثانویه با احساس درماندگی و تسلیم شدن متفاوت است. استفاده از مهارت های حل مسئله ی خود برای تسلط یافتن بر محدودیت هایی که پیری بر شما تحمیل کرده است چالشی ارزشمند است.

غلبه یافتن بر محدودیت‌های جسمی

مثبت تلقی کردن نقصان های جسمی همراه پیری امری دشوار است. متأسفانه ارزیابی اولیه ی ما از افت جسمانی دوره‌ی پیری حاکی از آن است که این فرایندی گریزناپذیر است. بنابراین مجبوریم با یک ارزیابی ثانویه که راه های مقابله ای خوبی برای کنار آمدن با محدودیت های جسمی پیری در اختیار ما میگذارد، با آنها مواجه شویم. به عنوان مثال، وقتی بینایی شما ضعیف میشود باید با این فکر که شما میتوانید یک عینک خوب تهیه کنید و همچنین نور خوبی برای خود ایجاد کنید، این نقص را جبران کنید. کتابخانه ها کتاب هایی با حروف درشت دارند و کتاب ها و روزنامه های زیادی به صورت نوار در دسترس شما هستند، میتوان با ایجاد تغییراتی، محیط خانه را نیز راحت تر کرد. وسایلی برای خانه و آشپزخانه خود تهیه کنید که قابل کنترل باشند. ساعت هایی بخرید که خواندنشان مشکل نیست و همچنین تلفن هایی که شماره گیریشان راحت تر است. پله ها و آستانه های درها را به خوبی روشن و علامت گذاری کنید. داشتن کفش هایی خوب و عصا به شما کمک میکند تا راحت تر حرکت کنید و یک صندلی راحت میتواند واقعاً لذت بخش باشد. هدف از ارایه این پیشنهادها، آگاه ساختن شما از مفهوم تسلط و کفایت است. اغلب افراد سالمند برای استفاده از گوشی یا عصا احساس شرمندگی میکنند، در نتیجه خانه نشین میشوند و رنج میبرند. روش مقابله ای موفق آن است که با نگرش حل مسئله ای، با محدودیت های جسمی مواجه شویم.

افزایش روابط شخصی

عامل مهمی که با رضایت از زندگی افراد سالمند مرتبط است، احساس پیوند و ارتباط د اشتن با دیگران است. نمونه هایی از پیوند اجتماعی در نگرش های زیر بیان شده اند:

- بعد از بازنشستگی هنوز هم به چیزهایی که با شغل سابقم ارتباط دارد علاقه مند هستم.

- حساس میکنم حالا همان قدر مسئولیت دارم که در میانسالی داشتم.

- حتی اگر بچه هایم الآن پیش من نباشند باز هم به عنوان والد نقش مهمی دارم.

- احساس میکنم حالا نقش های تکمیل کننده زیادی در زندگی دارم.

- از ارتباط داشتن با گروه های سالمند بیشتر بهره مند میشوم.

- در دوره ی پیری هم به شرکت در گروه های اجتماعی و همسن خود ادامه میدهم.

- به عنوان یک فرد سالخورده هنوز هم میتوانم در جامعه سهمی داشته باشم.

در بیشتر جوامع، گروه ها و فعالیت هایی وجود دارد که برای افراد سالمند فرصت هایی جهت ایجاد روابط شخصی با یکدیگر فراهم می آورد. ارتقای روابط شخصی با جوانا،ن برای سالمندان مشکل تر است، زیرا افراد با سنین مختلف به طور معمول نکات مشترکی با هم ندارند. برای حل این مشکل، افراد مسن باید ببینند که در روابط با جوانان به دنبال چه چیزی هستند. دو نیاز که در بسیاری از سالمندان مشترک است، اعمال کنترل و ابراز محبت است.

از نظر اعمال کنترل در روابط شخصی، افراد سالمند در موقعیت نامساعدی قرار دارند، بیشتر جوانان خواهان استقلال هستند و ممکن است در برابر نصایح و پیشنهادهای افراد سالمند بی صبر و بی توجه باشند. احتمالاً برای سالمندان بدترین شیوه ی اعمال کنترل در روابط با نوجوانان، نق زدن و دخالت کردن در کار آنان است. اتخاذ یک رویکرد مسئله گشایی بیشتر سودمند است. یک راه بهتر برای برقراری ارتباط با جوانان، آگاهی از نیاز آنها به استقلال و تمرین خویشتن داری در مقابل میل به پند و اندرز دادن است. مسئله ی مهم این است که دانش و تجربیات خود را به شیوه ای انتقال دهید که فرد جوان قادر به پذیرفتن آن باشد. این کار همیشه آسان نیست ولی شما را به تفکر و تمرین ذهنی وادار میسازد. کنترل واقعی در اثر نق زدن و هیاهو به پا کردن حاصل نمیشود، بلکه در نتیجه ی احترام گذاشتن به حس استقلال جوانان به دست میآید. گر شما خود را به عنوان فردی با دانش و تجربه نشان دهید افراد جوان در صورت آمادگی جویای نظرهای شما خواهند شد. دو پیشنهاد میتواند به پر کردن شکاف نسل ها در هنگام ابراز محبت کمک کند: پیشنهاد اول این است که از علایق افرادی که برای شما مهم هستند آگاه باشید. توصیه میشود که با تکرار چند بار یک داستان جوانان را خسته نکنید. افراد سالمند باید درک کنند که اگرچه ریشه ها و تجارب رشدی آنها در گذشته است، ولی رویکرد و جهت گیری جوانان بیشتر به سوی آینده معطوف است. هنگام ارتباط با جوانان غالباً هماهنگ ساختن خود با دیدگاه آنها ضروری است.

پیشنهاد دیگر برای ایجاد روابط دوستانه با جوانان، این است که به آنها کمک کنید تا شما را بهتر درک کنند. جوانان نمیدانند که چه چیزی برای افراد سالمند خوشایند است. به عنوان مثال، اگر شما مشکل بینایی یا شنوایی دارید، بهتر است دیگران را مطلع سازید تا بدانند چگونه با شما ارتباط برقرار کنند. به طور معمول آگاه ساختن دیگران از نیازهای خویش کار خوبی است. اگر سعی کنید مشکلات شنیداری و حرکتی خود را از دیگران پنهان کنید، در دراز مدت رنج خواهید برد. این به معنای آن نیست که درباره ی هر درد و ناراحتی کوچک شکوه و ناله کنید، بلکه موضوع اعمال شایستگی و مطلع ساختن دیگران از چیزهایی است که برای رضایت بخش کردن تعاملات لازم است.

فهرست مهارت‌های مقابله با پیری

۱- دوره پیری و سالمندی را  به تجربه خود کام‌بخش مثبت مبدل سازید.

۲- از طریق به کار بستن توانمندیهایتان شأن و غرور خود را حفظ کنید.

۳- آینده نگر باشید.

۴- تکالیف زندگی خود را به طور کامل انجام دهید.

۵- اهمیت تداوم و استمرار زندگی را درک کنید.

۶- ارزش خردمندی و تجربه ی خود را درک کنید.

۷- توانایی های ذهنی خود را به کار بگیرید.

۸- فرصت هایی برای نشان دادن توانایی های خود و کسب اتکا به نفس پیدا کنید.

۹- فردیت خود را ابراز نمایید.

 خبرنگار: الهه ضمیری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.