تحولات منطقه

شما می توانید با مهار کردن صفات اضطراب‌زا، اضطراب خود را بیشتر کنترل کنید. چهار ویژگی عمده‌ی شخصیتی اضطراب‌زا عبارتند از: کمال گرایی، نیاز شدید به تایید شدن، بی توجهی به علایم جسمی و روانی استرس، و نیاز شدید به کنترل.

معرفی چهار راهکارِ کنترل ویژگی‌های اضطراب‌زا
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

کمال گرا نباشید

افراد معمولاً زمانی مضطرب میشوند که انتظاراتشان به طور نامعقولی بالا است و بیش از اندازه نگران شکسته‌ای کوچک و اشتباهات جزیی هستند. وقتی در مورد چیزهای زیادی نگران هستید، به سختی میتوانید آرام باشید و از زندگیتان لذت ببرید. با عمل به پیشنهادات زیر می توانید کمال گرایی خود را مهار کنید:

۱- رزشمند بودن خود را در گرو پیشرفت هایتان ندانید. اگر اصرار دارید بخشی از عزت نفس خود را به پیشرف تهایتان ربط دهید، از واقع بینانه بودن اهدافتان مطمئن شوید.

۲- سبک تفکر کمال گرایانه‌ی خود را شناسایی و کنترل کنید و بکوشید با خودتان این گونه

حرف نزنید:

- نباید اشتباه کنم.

- باید بتوانم تمام کارها را درست انجام دهم.

- نمی توانم آن را انجام دهم.

- هر قدر هم تلاش کنم فایده ای ندارد.

در عوض سعی کنید حرف های زیر را به خود بگویید:

- حداکثر توان خود را به کار خواهم گرفت.

- از اشتباهات خود درس میگیرم.

- باید کار را به قسمت های کوچک تقسیم کنم.

۳- در اهمیت خطاهای کوچک خود اغراق نکنید. تقریباً تمام اشتباهات کوچک شما پس از مدت کوتاهی کاملاً فراموش میشوند، پس چرا بی جهت خودتان را ناراحت می کنید؟ منصفانه نیست که با اصرار بر اینکه تمام جزئیات کوچک باید در جای خود قرار بگیرند، خودتان را از پا در آورید. چند مشکل بسیار مهم را برای نگران بودن درباره شان برگزینید و بقیه ی مسائل را کنار بگذارید. با مسایل بی اهمیت خود را ناراحت نکنید.

۴- به جنبه های مثبت توجه کنید. وقتی بی جهت خود را مضطرب میکنید، باید حواس خود را از موضوع پرت کنید. یک راه خوب برای پرت کردن حواس، تغییر کانون توجه از افکار منفی به افکار مثبت است.

۵- اهداف واقع بینانه‌ای انتخاب کنید. اهدافتان باید طوری باشد که در شما علاقه و چالش ایجاد کنند، ولی نباید دست نیافتنی باشد. اهداف خود را نباید قطعی و مسلم فرض کنید، آنها را با واقعیت ها منطبق کنید.

۶- زمانی را صرف تفریح بکنید. اگر در مورد بعضی چیزها کمال گرا هستید، لااقل در مورد

همه‌ی مسائل کمال گرا نباشید.

۷- رویکردی تسلط گرا نسبت به زندگی داشته باشید. با این رویکرد شما می توانید بدون نگرانی زیاد درباره‌ی نتیجه کار به شیوه ی موثر با مشکلات موجود برخورد کنید.

خودتان را بپذیرید

آلبرت الیس (روانشناس آمریکایی)، بارها در سخنرانی ها و مقالات خود بیان کرده است که اگر ما ارزشمند بودن خود را مبتنی بر نحوه‌ی رفتار دیگران بدانیم، اشتباه بزرگی مرتکب شده ایم. اگر مردم با ما خوب برخورد نکنند، احساس افسردگی و خشم میکنیم و اگر آنها با ما خوب باشند، احساس اضطراب میکنیم. چرا؟ ما مضطرب هستیم زیرا فکر میکنیم اگر چه آنها در حال حاضر با ما خوب هستند، ولی ممکن است در آینده این طور نباشند. همان طور که الیس میگوید، تنها راه بیرون آمدن از این دام، پذیرش خویشتن است. همه‌ی ما ترجیح میدهیم دیگران ما را دوست بدارند و با ما خوب رفتار کنند ولی نمیتوانیم ارزشمند بودن خود را در گرو اعمال آنها نسبت به ما که اغلب نیز کاملاً غیر قابل پیش بینی است، بدانیم.

به علایم استرس توجه کنید

بخش مهمی از کنترل اضطراب، آگاهی از وضعیت روانی و جسمی خود است. وقتی احساس اضطراب یا تنش میکنید، برای اینکه بتوانید از مهارت‌های مقابله ای خود استفاده کنید، خویشتن‌دار باشید و خود را مورد بازبینی قرار دهید. یک راه خوب برای خود بازنگریة، ارزیابی احساسات و تجربیات خود بر اساس مواد پرسشنامه اضطراب بک است.

در مورد کنترل انعطاف پذیر باشید

افرادی که میل شدید به کنترل مسایل دارند، همانند افرادی که نیاز شدید به تأیید دیگران دارند در دام اضطراب میافتند. این افراد وقتی کنترل ندارند، احساس وحشت زدگی و ناکامی می کنند و وقتی کنترل دارند، چون نمیدانند این کنترل تا چه مدت ممکن است دوام یابد، مضطرب هستند. رهایی از دام کنترل آسان نیست، اما مهار میل به کنترل همه چیز، قدم مهمی برای داشتن یک زندگی آرام و لذت بخش است. در اینجا راه هایی برای رهایی از میل شدید به کنترل ارایه میشوند:

- پذیرش: این حقیقت را بپذیرید که اگر قرار است چیزی اتفاق بیفتد، حتی اگر شما طالب آن نباشید، رخ خواهد داد. توجه داشته باشید با پذیرش واقعیت ها است که دنیا اداره می شود هر چند ممکن است پذیرش واقعیت ها به اندازه‌ی کنترل آنها خوشایند نباشد.

- شکیبایی: بدون داشتن کنترل شاید کارها خیلی خوب انجام نشود اما بالاخره اداره می شود.

- اعتماد کردن: مطمئن باشید که اکثر مسایل حل خواهند شد. آرام و امیدوار بودن نسبت به وقوع رویدادهای مثبت و خوشایند در زندگی بهتر از ناراحت و مضطرب بودن درباره‌ی خطر رویدادهای منفی و غیر قابل پیش بینی است.

- شوخ طبعی: از شوخ طبعی به عنوان یکی از مهارت های مقابله‌ای استفاده کنید. دست برداشتن از تلاش برای کنترل مسایل زندگی، احتمالاً وحشتناک است. اما استفاده از شوخ طبعی به شما کمک میکند تا نسبت به این وحشت حالتی پذیرا و صمیمانه پیدا کنید.

الهه ضمیری - خبرنگار تحریریه جوان قدس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.