به گزارش قدس آنلاین، میدان خشکبار خوی با بیش از ۲۵۰ واحد مغازه، بزرگترین میدان خشکبار خاورمیانه است که حدود ۲۰ هزار خانواده از طریق کشت و برداشت دانه آجیلی کدو و آفتابگردان در این شهر امرار معاش می کنند.
چندین سال است که کسبه میدان خشکبار خوی با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کنند که این مشکلات موجب رکود این میدان خشکبار در خوی شده است.
حسن از کسبه میدان تخمه خوی که چندین سال است به کاشت تخمه آفتابگردان مبادرت می کند در گفتوگو با ایسنا با ابراز ناراحتی از اینکه بذر مورد نیازمان را از کشور ترکیه پس از مشکلات فراوان و با قیمت کیلویی نزدیک به سه میلیون تومان وارد میکنیم، تصریح کرد: هم در بخش کشت این محصول دچار مشکل بوده و حمایتی از کشاورزان نمیشود و هم در بخش میدان خشکبار از کوچکترین امکانات رفاهی و خدماتی محروم هستیم.
اکبر یکی دیگر از کسبه میدان خشکبار خوی اظهار کرد: وجود بازار فرعی و غیرقانونی داخل میدان خشکبار خوی موجب شده کسبه میدان نتوانند تخمههای خود را بفروشند.
وی از نبود امکاناتی چون سیستم لولهکشی آب داخل مغازهها و امکانات رفاهی همچون محلی برای استراحت گلایه کرد و گفت: این میدان قدیمی و نیازمند رسیدگی و نوسازی است.
فعالیت مستقیم بیش از ۲هزار نفر در میدان خشکبار خوی
رستملو، رئیس اتحادیه خشکبار خوی نیز اظهار کرد: بیش از دو هزار نفر بصورت مستقیم در میدان خشکبارخوی مشغول فعالیت هستند و حدود ۲۰ هزار خانواده در سطح شهرستان خوی از کاشت و برداشت تخمه آفتابگردان و کدو امرار معاش می کنند.
وی تصریح کرد: واردات بیرویه تخمه از خارج کشور و قیمت زیاد بذر تخمه که بصورت قاچاق از کشورهایی نظیر ترکیه وارد میشود بزرگترین بازار خشکبار کشور را با رکود مواجه کرده و توان کشاورزان را و تولیدکنندگان این محصول را به شدت کاهش داده است بطوری که دلالان بذر را از شهر وان در ترکیه با قیمت یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان خریده و به صورت قاچاق به قیمت نزدیک به سه میلیون به کشاورزان و تولیدکنندگان محصول تخمه آفتابگردان میفروشند.
رستملو افزود: دلالان در اکثر اوقات با وجود اینکه هزینه هنگفتی از تولیدکنندگان اخذ میکنند، اما در عوض بذر نامرغوب را به خریدار میفروشند.
وی با گلهمندی از مسئولین شهری از نبود امکانات در میدان خشکبار خوی، تصریح کرد: با بیمهری مسئولین شهری نسبت به زیر ساختهای خدماتی و رفاهی میدان خشکبار خوی در حال حاضر این میدان فاقد هرگونه امکانات رفاهی و خدماتی است.
وجود بازار غیررسمی، آفت بازار خشکبار خوی
رستملو، دایر نمودن یک بازار فرعی و غیر رسمی و غیر قانونی در داخل بازار خشکبار خوی را از دیگر مشکلات مهم این مجموعه عنوان کرد و گفت: این بازار غیر قانونی بدون هیچ گونه ضابطه ای در داخل میدان خشکبار اقدام به خرید و فروش تخمه کرده و کام اصناف و کسبه را تلخ و موجب رکود بازار شدهاند.
تولید ۶۰ هزار تن تخمه آفتابگردان و کدو در اراضی خوی
امینی، رئیس جهاد کشاورزی خوی نیز اظهار کرد: ۲۵ هکتار از اراضی کشاورزی آبی خوی زیر کشت دانههای آجیلی میرود و در سال گذشته نزدیک به ۶۰ هزار تن تخمه آفتابگردان و کدو در شهرستان خوی تولید شده است.
معضل صادرات تخمه خوی
وی با بیان اینکه صادرات تخمه خوی فقط به کشور عراق و در مقیاس کم انجام میشود، تصریح کرد: چون واردکنندگان دانه های روغنی باهمان تعرفه تخمه آجیلی هم وارد می کنند و این موجب می شود تولیدکنندگان و کشاورزان خوئی که می توانند کل نیاز کشور در بخش تخمه آجیلی را تامین کنند نتوانند با تخمه های وارداتی رقابت کرده در نتیجه محصولاتشان به جای صادرات روی دست باد می کند.
گردش مالی میدان خشکبار خوی بعنوان بزرگترین میدان خشکبار خاورمیانه حدود چهار هزار میلیارد تومان است که این رقم در اقتصاد مردم منطقه نقش مهمی را ایفا میکند.
وجود دو مشکل در بخش واردات بیرویه تخمه و بذر از خارج کشور و نبود امکانات رفاهی و خدماتی و زیر ساختی در میدان خشکبار خوی عملا این بازار خشکبار را با رکود مواجه ساخته لذا ضروری است مسئولین کشوری، استانی و شهرستانی در سالی که به سال جهش تولید با مشارکت مردم توسط مقام معظم رهبری نامگذاری شده یاریگر بزرگترین میدان خشکبار خاورمیانه در راستای تولید با مشارکت مردم باشند.
نظر شما