نتایج انتخابات پارلمان اروپا اگرچه کسب اکثریت از سوی احزاب حامی اتحادیه اروپا را نشان میدهد اما راست افراطی در این ماراتن نتایج قابل توجهی کسب کرده است. شهروندان ۲۷ کشور اروپایی در انتخاباتی که چهار روز بطول انجامید، برای انتخاب ۷۲۰ نماینده خود پای صندوقهای رأی رفتند. نتایج رایگیری که یکشنبه به پایان رسید نشان میدهد به شرح زیر است: حزب راستگرای مردم اروپا (EPP) ۱۸۹ کرسی (۱3 کرسی بیش تر از دور قبل در سال ۲۰۱۹)، حزب چپگرای سوسیال دموکرات (S&D)، ۱۳۵ کرسی (۵ کرسی کمتر از دور قبل)، حزب چپگرای تجدید اروپا (Renew) ۸۳ کرسی (۱۹ کرسی کمتر از دور قبل)، محافظه کاران و اصلاحطلبان راستگرا (ECR) ۷۲ کرسی (چهار کرسی بیشتر از دور قبل)، حزب هویت و دموکراسی (ID) ۵۸ کرسی (یک کرسی کمتر از دور قبل)، حزب سبز ۵۳ کرسی (۱۹ کرسی کمتر از دور قبل)، نمایندگان مستقل ۴۵ کرسی (۵ کرسی کمتر از دور قبل)، چپگرایان ۳۵ کرسی (دو کرسی کمتر از دور قبل).
به این ترتیب حزب مردم اروپا و سوسیال دموکرات ها همچنان خود را به عنوان بزرگترین بلوک سیاسی در پارلمان اروپا مطرح کردند. حزب تجدید (لیبرال) و حزب سبز هر کدام با از دست دادن ۱۹ کرسی نتایج «مایوس کنندهای» داشتند و در برابر احزاب دست راستی چون حزب محافظه کاران و اصلاح طلبان با کسب ۷۲ کرسی که چهار کرسی بیشتر از انتخابات سال ۲۰۱۹ است ابراز پیروزی کردند.
با این وجود بنابر نتایج نهایی انتخابات پارلمان اروپا، احزاب راستگرا و پوپولیستها در کشورهای مختلف از جمله آلمان، فرانسه، اتریش و ایتالیا موفق شدند، آرای خود را در مقایسه با دوره پیش افزایش دهند.
بازندگان بزرگ انتخابات
علیرغم موفقیت احزاب راستگرا و پوپولیست در انتخابات پارلمان اروپا، اما افزایش پیشبینیشده در حمایت از احزاب راست افراطی آنطور که برخی انتظار داشتند آشکار نبود و احزاب محافظهکار و راست میانهرو بزرگترین فراکسیون را در پارلمان اروپا در دست دارند.
سیدنادر نوربخش، کارشناس مسائل اروپا طی گفت و گو با قدس در تحلیل نتایج انتخابات پارلمان اروپا گفت: در این ماراتن ما شاهد چرخش مردمی به سمت احزاب راست در اروپا هستیم و دو گروه حزبی سبزها و لیبرال ها بازنده اصلی رقابت می باشند بطوریکه این موضوع در انتخاب رئیس کمیسیون اروپا تأثیر خواهد داشت. با این حال شانس احزاب راست میانه برای تصدی کرسی ریاست به مراتب بیشتر از دیگر جریانات سیاسی از جمله احزاب سیاسی پوپولیست و چپ افراطی خواهد بود.
وی درباره تاثیرات انتخابات پارلمان اروپا بر روندهای جاری افزود: یکی از رویداد های مهم سیاسی در تاریخ اروپا انتخابات پارلمان هست که بصورت هر پنج سال یکبار انجام می شود و آخرین انتخابات آن هم در ماه می ۲۰۱۹ برگزار شد. یکی از جنبه های مورد توجه در این دوره از انتخابات محک قرار گرفتن شهروندان اروپایی در همه پرسی برای دولت های ملی خود بود. در واقع این انتخابات همانند یک انتخاب میان دوره ای برای خیلی از کشورهای اروپایی محسوب می شود که دولت های مستقر، موقعیت خود را مورد سنجش قرار دهند.
این کارشناس مسائل اروپا تاکید داشت: بعنوان نمونه در دو کشور فرانسه و آلمان، احزاب راست رادیکال نسبت به جناح های سیاسی حاکم در انتخابات پارلمان پیشی گرفتند. فرانسه در پی اعلام نتایج انتخابات که بیانگر پیروزی حزب راستگرای پوپولیستی "اتحاد ملی" که ماری لوپن با کسب 32 درصد ارا -10 درصد بیشتر از انتخابات گذشته- در مقابل 16 درصد ارای حزب رنسانس امانوئل مکرون بود، دستخوش زلزلهای سیاسی شد تا ماکرون با اعلام انحلال پارلمان، برگزاری انتخابات زودهنگام را خواستار شود. در آلمان حمایت از سوسیال دموکراتهای چپ میانه اولاف شولتز، صدراعظم این کشور تنها ۱۳.۹ درصد بود و حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان با کسب 16.5 درصد آرا - نسبت به ۱۱ درصد در سال ۲۰۱۹ - به رتبه دوم صعود کرد. در ایتالیا نیزحزب راستگرای پوپولیست "برادران ایتالیا" که رهبری آن را جورجیا ملونی، نخستوزیر این کشور برعهده دارد، دست کم ۲9 درصد از آراء را به خود اختصاص داد و قدرتمندترین حزب شد. روند چرخش به راست در اتریش، اسپانیا، بلژیک، هلند، مجارستان و حتی لهستان هم چشمگیر بود.
اوکراین از چشم اروپا می افتد
نوربخش درباره تاثیرات این انتخابات و قدرت یابی راستگرایان در این ماراتن بر سیاست خارجی اتحادیه تصریح کرد: با توجه به اینکه برخی از نمایندگان پارلمان که به گروه هویت و دموکراسی (راست رادیکال) تعلق دارند با روسیه رابطه نزدیکی دارند، این می تواند در آینده جنگ در اوکراین تأثیرگذار باشد. به ویژه حزب اجتماع ملی مارین لوپن در فرانسه، حزب آزادی اتریش، حزب راست افراطی آلترناتیوی برای المان و یا حزب اوربان در مجارستان با مسکو روابط نزدیک و خوبی دارند و همین امر منجر خواهد شد مسئله حمایت از کی یف به مراتب در بین برخی نمایندگان پارلمان اروپا کم رنگ شود. از سوی دیگر انتظار می رود یکی از مواردی که در آینده مورد توجه نمایندگان جدید در پارلمان اروپا قرار بگیرد سخت گیری بیشتر در مقوله مهاجران باشد و از سویی دیگر مباحث مربوط به قوانین محیط زیست با چالش مواجه خواهند شد.
نظر شما