انتخابات

معاون بهداشت وزارت بهداشت از تدوین نقشه وضعیت تغذیه‌ای کشور برای نخستین بار در وزارت بهداشت خبر داد.

تدوین نقشه وضعیت تغذیه‌ای کشور برای نخستین بار در وزارت بهداشت

احمد اسماعیل زاده؛ مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت از رونمایی سبد غذایی مطلوب ایرانیان که به همت معاونت بهداشت وزارت بهداشت تدوین و طراحی شده است، خبر داد و اظهار کرد: سبد غذایی مطلوب ایرانیان که به همت معاونت بهداشت وزارت بهداشت تدوین و طراحی شده است، در اجلاس رؤسای دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور با حضور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی رونمایی شد.

وی با اشاره به تاکید وزیر بهداشت مبنی بر اهمیت تغذیه سالم و دستیابی به امنیت غذایی پایدار در کشور افزود: این سبد که تحت نظر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت و با مشارکت دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی و اساتیدی از انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای کشور، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، دانشگاه علوم پزشکی مشهد و دانشگاه علوم پزشکی اهواز تدوین شده است، پس از ۱۰ سال مورد بازنگری قرار گرفته و در آن مقادیر اقلام غذایی که بتواند کالری و مواد مغذی مورد نیاز عموم جامعه را برآورده کند، ذکر شده است.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت بیان کرد: مبنای تدوین سبد غذایی مطلوب به صورت عمده براساس ترکیب جمعیتی (گروه‌های سنی و جنسیتی) و فرهنگ غذایی جامعه است، به طوری که حداقل کالری، پروتئین و برخی از ریزمغذی‌های اساسی جامعه تامین شود.

وی افزود: سبد غذایی مطلوب میانگین نیاز جامعه را برآورد می‌کند، نه نیاز یک گروه خاصی از جامعه؛ این سبد کاربردهای متنوعی دارد از جمله سیاستگذاری در عرضه مواد غذایی از قبیل برنامه ریزی تولید، صادرات و واردات مواد غذایی، ارزیابی سیاست‌های مرتبط با غذا و تغذیه، برنامه‌ریزی‌های تغذیه ای و طراحی سبدهای غذایی حمایتی برای گروه‌های آسیب‌پذیر جامعه. هدف اصلی تدوین سبد، تمامی گروه های سنی و جنسی موجود در جامعه است.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه این سبد ابزاری علمی و قوی برای تدوین سیاست‌های غذا و تغذیه، برنامه ‌ریزی‌های اجرایی و ارزشیابی عملکرد برنامه‌ها در جهت تأمین امنیت غذایی و حفظ سلامت تغذیه‌ای جامعه است، گفت: سبدهای غذایی مطلوب در سطوح هزینه‌ای متفاوت، ابزاری برای برخورداری اقشار مختلف با منابع محدود از الگوی غذایی بهینه هستند و براساس اطلاعات جدید در زمینه مقدار توصیه‌ شده روزانه انرژی و مواد مغذی، الگوی غذای مصرفی، عادات غذایی، رفتار مصرف ‌کنندگان و قیمت مواد غذایی، به ‌صورت ادواری به ‌روز می‌شوند.

وی تصریح کرد: بنابراین، برای نخستین بار سبد غذایی مطلوب در سطوح هزینه‌ای مختلف به‌عنوان راهنما برای سیاستگذاری در حوزه غذا و تغذیه و نیز حوزه حمایتی و رفاهی تدوین شد که در آن سبد غذایی مطلوب و مقرون ‌به ‌صرفه بر پایه اصول نظام غذا و تغذیه پایدار برای جامعه ایرانی در سال ۱۴۰۳ ارائه شده است.

در ادامه، حسین فرشیدی؛ معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به تدوین نقشه وضعیت تغذیه‌ای کشور برای نخستین بار در وزارت بهداشت گفت: پس از هشت ماه تلاش در معاونت بهداشت وزارت بهداشت و با همت دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت و اقدامات ارزنده مدیران و کارشناسان تغذیه در دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور، برای نخستین بار در کشور نقشه وضعیت تغذیه کشور طراحی شد.

وی افزود: این نقشه وضعیت شاخص‌های مهم تغذیه‌ای را در کل کشور و به تفکیک هر استان مشخص کرده تا مسئولان و سیاستگذاران به‌ویژه رؤسای دانشگاه‌های علوم پزشکی و معاونین بهداشت بتوانند وضعیت جمعیت تحت پوشش خود را نسبت به سایر نقاط کشور ارزیابی و مداخلات انجام شده برای دستیابی به وضعیت تغذیه در دانشگاه خود را بررسی کنند و از نقاط بحرانی در هر دانشگاه آگاه شده و بتوانند مداخلات سریع برای بهبود وضعیت را انجام دهند.

فرشیدی تصریح کرد: این نقشه بر پایه ۱۰ شاخص مهم تغذیه طراحی شده است و مقرر است در طی سال‌های آتی چند شاخص بر اساس وضعیت بیوشیمیایی تغذیه نیز به آن اضافه شود.

معاون بهداشت وزارت بهداشت همچنین افزود: معاونت بهداشت وزارت بهداشت این نقشه کشوری را در اختیار تمام روسای دانشگاه‌ها و معاونین بهداشت قرار داده تا بتوانند از وضعیت تغذیه دانشگاه خود بر اساس این شاخص‌ها مطلع شوند؛ نظر به اینکه این نقشه بر پایه شاخص‌های مربوط به سال ۱۴۰۲ تدوین شده است، مقرر است که تدوین این نقشه‌ها بر اساس تغییر در وضعیت شاخص‌ها به صورت سالانه انجام شود و کنار هم گذاشتن این نقشه‌ها در طی چند سال خواهد توانست روند وضعیت تغذیه را در کل کشور و همچنین به تفکیک هر استان کاملاً روشن سازد.

فرشیدی خاطرنشان کرد: در گام بعدی این پروژه، معاونت بهداشت وزارت بهداشت در نظر دارد تا نقشه‌ها را به تفکیک روستاها و شهرها و شهرستان‌های هر دانشگاه تدوین کرده و در اختیار معاونین بهداشت دانشگاه‌ها قرار دهد تا هر دانشگاه به طور جزیی در تمام نقاط شهری و روستایی خود از وضعیت تغذیه جمعیت تحت پوشش خود آگاه باشند و بتوانند برنامه ریزی لازم برای ارزشیابی مداخلات و نیز تدوین مداخلات جدید را انجام دهند.

منبع: خبرگزاری تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.