"بسیاری از دستگاه ها حمایت چندانی از گروه های مردمی جمعیت نمی کنند."

معاون راهبردی قرارگاه مردمی جمعیت کشور انتقاد کرد: غفلت از گروه های مردم نهاد جمعیت

معاون راهبردی قرارگاه مردمی جمعیت کشور ضمن بیان این مطلب در خصوص نقش گروه های مردم نهاد در ترویج فرهنگ جوانی جمعیت به "قدس آنلاین" می گوید: خوشبختانه بیش از یک دهه است که رویکرد کلی کشور از کاهش جمعیت به سوی افزایش و جوانی جمعیت تغییر کرده و سال ۱۳۹۳ نیز سیاست های کلی جمعیت از سوی رهبر انقلاب اعلام و ابلاغ شده است.

حجت الاسلام مسلم منفرد اضافه می کند: با وجود آنکه چند سال در حوزه افزایش جمعیت با خلاء قانونی مواجه بودیم، آبان سال ۱۴۰۰ با روی کار آمدن مجلس انقلابی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به تصویب رسید و از سوی رئیس جمهور به وزارتخانه ها و دستگاه های مختلف ابلاغ شد و طبق اعلام مجلس شورای اسلامی اکنون با گذشت ۱۸ ماه از ابلاغ این قانون ۳۰ درصد آن اجرا شده است.

وی با اشاره به اینکه طی ۱۰ سال گذشته رهبر معظم انقلاب بیش از ۵۰ سخنرانی عمومی در خصوص مسئله جمعیت داشته اند که نشان می دهد این موضوع چقدر برای مقام معظم رهبری حائز اهمیت بوده است، ادامه می دهد: مقام معظم رهبری در موضوع جمعیت علاوه بر مسئولان و نخبگان؛ آحاد مردم را نسبت به مسئله جمعیت خطاب قرار داده اند تا درک عمومی از ابر بحران جمعیت که در راه است، افزایش یابد.

اهمیت نقش آفرینی گروه های مردمی

معاون راهبردی مجمع فعالان جمعیت با اشاره به اینکه طی سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی هر جا مردم در صحنه حضور داشته اند، کارها با سرعت بیشتری پیشرفت داشته است و مقام معظم رهبری نیز همواره بر اهمیت نقش آفرینی مردم در حیطه ها و سطوح مختلف تاکید داشته اند، می گوید: رهبر انقلاب در دیدار دوم اردیبهشت ۱۳۹۲ با اعضای جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی فرمودند طرف مقابل ما در حوزه جمعیت چند اندیشکده، دستگاه تبلیغی، رسانه و حتی چند دولت نیست، چرا که طرف مقابل ما جبهه تشکیل داده است. بنابراین از افراد و حتی مجموعه ها به تنهایی کاری بر نمی آید و لازم است یک کار گسترده جبهه ای انجام شود و این کار بدون حضور آحاد مردم تحقق نمی یابد. در بیانیه گام دوم انقلاب نیز جوانان مومن و انقلابی را در حوزه های مختلف مخاطب قرار داده اند که این نیز نشان دهنده اهمیت نقش آفرینی نیروهای مردمی است.

وی با تاکید بر اهمیت ایفای نقش جریان ها و حلقه های میانی در حوزه جوانی جمعیت، اضافه می کند: حلقه های میانی مجموعه ای از خود ملت هستند که در قالب گروه های مردم نهاد در این حوزه اطلاع رسانی و فرهنگ سازی می کنند.

نقش گروه های مردم نهاد در اجرای قانون حمایت از خانواده

به گفته منفرد خوشبختانه قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت نیز در مواد گوناگون به اهمیت نقش نیروهای مردمی و تشکل های مردم نهاد تاکید دارد و حمایت از آن ها را برعهده وزارت کشور، وزارت ارشاد، سازمان تبلیغات اسلامی و دیگر مجموعه های دولتی گذاشته، اما آنچه که تا امروز اتفاق افتاده است، در عمل بسیاری از دستگاه ها حمایت چشمگیری از گروه های مردمی نداشته اند و این همان بخش از قانون است که تاکنون مورد توجه قرار نگرفته و باید اجرایی شود.

معاون راهبردی قرارگاه مردمی جمعیت کشور ادامه می دهد: در برخی مواقع قوانین و دستورالعمل هایی وضع می شود که بسیاری از آن ها دست و پاگیر است؛ به طوری که در حوزه حمایت از تشکل های مردم نهاد حوزه جمعیت و فرزندآوری نیز دستورالعمل های حمایتی متعددی وجود دارد که به موجب آن ها بسیاری از گروه های مردم نهاد را از حمایت های دولتی محروم می کند؛ این درحالی است که برخی از این گروه ها بیش از ۱۰ سال سابقه فعالیت در این حوزه دارند و به صورت جهادی و آتش به اختیار فعالیت می کنند و چون با مجموعه فعالان جمعیت همکاری دارند شناخته شده هستند اما با وجود آنکه  قانون دستگاه ها را موظف به حمایت از این مجموعه ها کرده است، اما به دلیل اینکه برخی از این گروه ها در وزارت ارشاد، سازمان تبلیغات یا وزارت کشور ثبت نشده اند، حمایتی از آن ها صورت نمی گیرد. ضمن آنکه گروه های مردم نهاد متعددی در مساجد، حسینیه ها، کانون ها، محله ها و در واقع کف میدان جامعه در حوزه اهمیت فرزند آوری و جوانی جمعیت تبلیغ و حل مسئله می کنند و در حوزه های مختلف فرهنگ سازی، آگاهی بخشی، فعالیت های فرهنگی و اجتماعی، فعالیت های خدماتی ( در حوزه درمان ناباروری خانواده ها)، حمایت مادران باردار و شیرده بسیار تاثیرگذار هستند، اما از آن ها حمایت نمی شود. درحالی که نقش عنصرهای مردمی بسیار با عظمتی است که هیچ دستگاه دولتی نه تنها در کشور ما بلکه در بسیاری از کشورها توانایی چنین نقش آفرینی ای را ندارند.

ساز و کار حمایت از گروه های مردم نهاد دیده نشده است

به گفته منفرد، بسیاری بسیاری از گروه های مردمی و فعالان حوزه جمعیت که در مساجد فعالیت می کنند، در وزارت ارشاد، وزارت کشور و سازمان تبلیغات ثبت نشده اند، به همین دلیل ساز و کار حمایتی برای آن ها تدوین نشده است، بنابر این ضرورت دارد قانونگذاران حوزه جمعیت تمهیدات لازم را برای حمایت از این گروه های مردمی بیندیشند و از تاثیرگذاری فعالیت آن ها در پیشگیری از سقوط در سیاه چاله جمعیتی غافل نباشند. چرا که در حال حاضر بیش از ۸۰۰ مجموعه مردم نهاد شناسایی شده در حوزه جمعیت در استان ها و شهرهای مختلف فعالیت دارند که بخشی از آن ها در وزارتخانه های ارشاد، کشور و یا سازمان تبلیغات ثبت نشده اند. 

منبع: قدس آنلاین

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.