• روایت‌های تک بعدی درباره حضرت فاطمه(س) را متوقف کنیم

    روایت‌های تک بعدی درباره حضرت فاطمه(س) را متوقف کنیم

    ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) فرصت مغتنمی است که کمی از روزمرگی‌ها فاصله گرفته، با نگاهی دقیق‌تر به زندگی بانویی که معادلات سیاسی و اعتقادی جریان انحرافی اسلام را برهم زد بیشتر آشنا شویم.

  • وابستگی به خیر یا به شر!

    وابستگی به خیر یا به شر!

    یک سینماگر در مقام هنرمند در نخستین نگاه باید دارای ویژگی‌های معین و مشخصی به لحاظ تفکر، نوع نگاه به مسائل هنری، فرهنگی و اجتماعی و همچنین استقلال در ساخت آثار هنری مزین باشد.

  • باید و نبایدهای داستان انقلاب اسلامی ایران

    باید و نبایدهای داستان انقلاب اسلامی ایران

    بی شک حفظ حقایق مهم و سرنوشت ساز انقلاب اسلامی، عینیت‌نگری، مستندسازی و دلالت‌گری شالوده اصلی داستان انقلاب را تشکیل می‌دهند. در این آثار، نویسندگان چون پژوهشگران باید امانت‌دار باشند و با دقت و ریزبینی خاصی به ثبت اطلاعات و رویدادهای مهم انقلاب بپردازند تا بتوانند در قالب داستانی آن رویدادهای مهم را حفظ کنند.

  • یک سوزن به خودمان بزنیم!

    یک سوزن به خودمان بزنیم!

    همزمان با ۲۲ بهمن ماه، سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، سی و ششمین دوره جشنواره فیلم فجر با یان رسید.

  • داستان انقلاب اسلامی ‌و داستان انقلاب در غرب

    خرده روایت ها

    داستان انقلاب اسلامی ‌و داستان انقلاب در غرب

    نظام درونی و بیرونی ادبیات داستانی انقلاب در غرب به گونه‌ای تدوین شده که می‌تواند جدا از تحلیلی عمیق و کاونده، تصویری قابل قبول از نظام‌های سیاسی و اجتماعی حاکم برجهان، انواع رویدادها و روابط پنهان و آشکار و در پی آن پیامدهای گوناگون آن‌ها را ارائه بدهد.

  • برکات پیروی از ولی

    برکات پیروی از ولی

    در روایتی از دختر رسول خدا حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) آمده است: خدا اطاعت و پیروی از ما اهل بیت را سبب برقراری نظم اجتماعی در امت اسلامی و امامت و رهبری ما را عامل وحدت و در امان ماندن از تفرقه‌ها قرار داده است.

  • قهرمان تازه وارد می‌شود

    درباره «لاتاری» به کارگردانی محمدحسین مهدویان

    قهرمان تازه وارد می‌شود

    از همان روزهایی که قرار بود، «لاتاری» ساخته شود و فیلمنامه‌اش برای کسب مجوز دچار مشکل شد، می‌شد حدس زد با یک فیلم بحث‌برانگیز مواجهیم که از جنس دیگر فیلم‌های کارگردانش محمدحسین مهدویان نیست.

  • آیا مهدویان، حاتمی کیا را پشت سر گذاشته است؟

    مساله ای فراتر از زمانه «آژانس شیشه ای» و «لاتاری»

    آیا مهدویان، حاتمی کیا را پشت سر گذاشته است؟

    هر دو شاید در برخی از روایتگری هایشان اشکالاتی داشته باشند ولی ظاهرا مهدویان چندان علاقه ای به پیچیدگی و ملاحظه گری روایتگری حاتمی کیا در فیلم هایش ندارد. شاید برخی بگویند تکنیک پیشرفته حاتمی کیا در سینما پیام وی را پیچیده تر کرده ولی وقعیت همان است که مهدویان شفاف تر در حال روایتگری است. سینمای وی پیام را شفاف تر منتقل می کند و به همین دلیل جبهه مقابل را سریع تر منفعل و وادار به واکنش می کند.

  • خستگی ناپذیری واخلاق مداری دو ویژگی شاخص مرحوم مقدسی بود

    خستگی ناپذیری واخلاق مداری دو ویژگی شاخص مرحوم مقدسی بود

    مرحوم رضا مقدسی را هیچ گاه عصبانی وکج خلق ندیدم، درحالی که نسبت به مسائل ومشکلات کشور بسیار حساس بود وبا جدیت آنها را پیگیری می کرد اما مهربان وآرام بود، به نحوی که توجه و واکنش به مسائل سیاسی حساس یا موضوعات اجتماعی قابل توجه به ایشان ارجاع میشد تا دغدغه های روزنامه قدس را در یادداشتی به رشته تحریردر آورد یا با پیگیری های خود وتیم کاری اش سعی در باز کردن گرهی از مشکلات جامعه داشته باشد.

  • برای «آقا رضا» که کبوتر حرم بود!

    برای «آقا رضا» که کبوتر حرم بود!

    وقتی به اتاق رسیدیم حاج آقا رئیسی رفته بود. آقارضا روی تخت دراز کشیده بود با بدنی نحیف و صورتی تکیده، اما گل خنده را چنان به رویمان شکفت که نه رنج خودش معلوم شد و نه غم ما.

  • انقلابی برای «فتح بزرگ»

    یادداشت

    انقلابی برای «فتح بزرگ»

    انقلاب اسلامی ایران یکی از دینی‌ترین انقلاب‌ها در طول تاریخ بشری است.

  • جنگ امروز، جنگ رسانه‌هاست

    جنگ امروز، جنگ رسانه‌هاست

    دنیای امروز، عصر رسانه است و اگر هر تفکر و نظامی‌بخواهد باقی بماند باید در عرصه رسانه‌ای حضور فعال داشته باشد. رسانه های بیگانه در جنگ رسانه‌ای امروز، رویدادها و واقعیات دنیا را وارونه جلوه می‌دهند و حق را ناحق می‌کنند. در چنین شرایطی است که باید از حق خود دفاع و آنچه را که به حق می‌دانیم انعکاس دهیم.

  • ای دریغا که دریغای عزیزی گوییم

    ای دریغا که دریغای عزیزی گوییم

    تقی وحیدیان‌کامیار پر کشید، خبری تلخ برای اهالی ادبیات که کام زبان فارسی را در آخرین فصل سال تلخ کرد.

  • آشنایی‌زدایی از کلمات

    خوانش شعری از محمدرضا براری

    آشنایی‌زدایی از کلمات

    «برای ملاقاتم فقط سنگ ریزه بیاور/این جزیره دیگر/سنگی برای دریا انداختن ندارد»*

  • حالا وقتش رسیده است

    به مناسبت هفدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس

    حالا وقتش رسیده است

    حالا زمانه آن رسیده است که به سروقتتان بیایم.سالیان درازی از سال‌های مقاومت و ایثار گذشته است.انگار گرد و غباری قطور می‌رود تا تمامی‌ رویدادهای سرنوشت‌ساز و تأثیرگذار هشت سال دفاع مفدس را از نظرها پنهان کند.

  • مرگ پایان کبوتر نیست

    مرگ پایان کبوتر نیست

    خداوند برای هر انسانی عمری را مقدر کرده است و به همین جهت در آیات و روایات دینی سفارش شده است تا در زمان زندگی دنیایی به اصلاح رفتار، گفتار و کردار خویش بپردازیم و با انجام واجبات دینی و ترک محرمات زمینه زندگی جاودانه خود را به خوبی فراهم کنیم. زندگی اخروی ما ثمره زندگی دنیایی ماست و مصداق بارز «الدنیا مزرعه الاخره». بنابراین «مرگ» یک اتفاق نیست، یک واقعیت مقدر الهی برای همه ماست و کسی در این واقعیت مستثنا نخواهد بود.

  • حضرت زینب (س) پیشگام و پیشوای مقاومت اسلامی

    حضرت زینب (س) پیشگام و پیشوای مقاومت اسلامی

    یکی از بارزترین صفاتی که برای حضرت زینب(س) بیان شده است، عقیله بنی هاشم و عالمه غیرمعلمه است. بررسی تاریخی نشان می‌دهد، اطلاق این صفات بی‌دلیل نبوده، زیرا حضور حضرت زینب(س) در ماجرای کربلا چنان استوار و با مؤلفه‌های رهبری همراه است که گویی وارث حضرت زهرا(س) و نماینده دین رسول الله(ص) است.

  • چرا رسانه ای
در تراز نظام اسلامی نداریم؟

    چرا رسانه ای در تراز نظام اسلامی نداریم؟

    یکــی از مؤلفه هــای مشــترک بســیاری از چالش های اجتماعی و حتی بحران های سیاسی و اقتصادی یک دهه اخیر ایران، نبود ریگولیشن یا قواعد مشــخص و پذیرفته شده برای نظم رسانه ای است، یا به قول دیگر همیشه پای یک رسانه در میان است.

  • ضرورت پرهیز از رویکرد سیاست زده به تحول علوم انسانی

    ضرورت پرهیز از رویکرد سیاست زده به تحول علوم انسانی

    از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی یکی از اهداف مهم و جدی، تقویت بنیه علمی کشور و بخصوص در عرصه علوم انسانی بوده که در طول این سال‌ها با وجود برخی کاستی‌ها و نقص ها، انصافاً گام‌های خوبی برداشته شده که نباید به بهانه وجود ضعف ها، آن را نادیده انگاشت.

  • اهمیت صنایع دستی از جهات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و ‏اشتغال‌زایی

    اهمیت صنایع دستی از جهات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و ‏اشتغال‌زایی

    بدون شک یکی از افتخارات هر ملت و کشوری، صنایع بومی و دستی آن است هنرهای سنتی، مجموعه هنرهای اصیل، بومی و مردمی هر کشور است که ریشه‌های عمیق و استوار در اعتقادات آداب، عادات، رسوم، سنن و در مجموع فرهنگ معنوی جامعه دارد ‏و نمایشگر فرهنگ و تمدن اقوام بوده است. میراث‌های فرهنگی و هنری که در طول قرون به آیندگان منتقل می‌گردد دارای ارزش معنوی زیاد بود و بر پشتوانه های فرهنگی ـ هنری گذشتگان بنا شده است.

  • خطر ظهور دوباره اسلام لیبرال

    خطر ظهور دوباره اسلام لیبرال

    «اسلام لیبرال» یکی از نگرانی‌های همیشگی امام راحل بود. معمار کبیر انقلاب اسلامی در اواخر حیات پربرکت خود در پیامی به روحانیون که به «منشور روحانیت» معروف شد، نسبت به چهار خطری که انقلاب را تهدید می‌کند، هشدار داد. یکی از این خطرها بازگشت لیبرال‌ها بود. لیبرال‌ها در آن دوران با تابلو و بصورت روشن تفکرات خود را بیان و تبلیغ می‌کردند. اما با برخوردهای انقلابی امام امت و تنگ شدن عرصه بر آن‌ها به تدریج حرکت‌های آشکار آن‌ها تبدیل به حرکت‌های زیرپوستی و پنهان شد.

  • معصومیتی که مظلوم واقع شد

    تأملی در سخنان اخیر رئیس‌جمهور

    معصومیتی که مظلوم واقع شد

    گاهی برخی سخنان از برخی افراد بخصوص زمانی که منصب اجرایی مهم داشته و همزمان لباس دین را هم پوشیده باشند، می‌تواند مشکل‌ساز و حتی منشأ انحراف باشد. نمونه این ماجرا سخنان گاه به گاه رئیس محترم جمهور است که برداشت‌های کاملاً شخصی و استحسانی خود از یک مسئله دینی را در جمع مردم یا مسئولان بیان می‌کند، در حالی که محل بیان چنین سخنانی در بین صاحب نظران و مجامع علمی است تا افراد صاحب نظر پاسخ آن را بدهند و خدای نکرده روزنه‌ای برای ایجاد شبهه و مشکلات بعدی باز نشود.

  • به اندک مال دنیا قانع و در ثمردهی علمی همیشه تشنه بود

    روایت فرزند از جهد علامه علی دوانی

    به اندک مال دنیا قانع و در ثمردهی علمی همیشه تشنه بود

    سخن گفتن از سجایای علمی مرحوم علامه علی رجبی دوانی در این فرصت مختصر، کاری مشکل است، اما به مصداق «ما لایدرک کُلُّه لا یترک کلُّه»، تلاش می‌کنم شمه‌ای از آن را بیان کنم.

  • ادبیات داستانی و فمینیسم

    خرده روایت ها

    ادبیات داستانی و فمینیسم

    هدف اولیه فمینیسم مقابله با برتری‌جویی مردان در سطوح مختلف اجتماعی و سیاسی نبوده است. آنان در ابتدا به قصد مبارزه برای کسب قدرت پایاپای با مردان برنخاستند و تنها به احقاق حقوق اولیه خود می‌اندیشیدند.

  • بی حرمتی به مقدسات؛ چرا؟

    بی حرمتی به مقدسات؛ چرا؟

    این روزها و در پی برخی اجتماعات خیابانی متأسفانه برخی شعارهای ساختارشکن توسط ضد انقلاب که همواره از این فرصتها سوءاستفاده می کند، به گوش رسید. شعارهایی که آشکار بود، طراحی و برنامه‌ریزی انتشار آن از فراسوی مرزهای کشور یا دست‌کم، خارج از دایره معترضان خیابانی، هدایت می‌شود.

  • وقتی خبرنگار چشمانش را می‌بندد

    وقتی خبرنگار چشمانش را می‌بندد

    یکی از همکاران که برای دیدن او در این روزهای آخر به مشهد رفته بود، میگفت: فقط چشمهایش برایش مانده است، فقط چشمهایش کار میکند. تعجب نکردم. او در سرشت خبرنگار بود، خبرنگاری حرفهای و ششدانگ. خبرنگار باید تا آخرین لحظه، تا جان در بدن دارد، ببیند. باید چشمهایش کار کند. همهچیز را درست و خوب ببیند و کاستیها را که دید، فریاد بزند.

  • رسالت مهم «هنرهای آسمانی»

    رسالت مهم «هنرهای آسمانی»

    کنگره شعر و قصه طلاب که در سال ۱۳۶۸ و با اشاره و تأکید رهبر معظم انقلاب متولد شد، دارد به ۳۰سالگی خود نزدیک می‌شود. بدون شک، این جشنواره که البته در این سه دهه گاهی دچار تعطیلی شده و هم اکنون چند سالی است با نام جشنواره «هنرهای آسمانی» به فعالیت خود ادامه می‌دهد، آثار و برکات زیادی در تولیدات هنری حوزه‌های علمیه داشته است.

  • مریم دوران

    سخن از بانوی کرامت

    مریم دوران

    آری، سخن از بانوی کرامت، بنت موسی بن جعفرعلیهما السلام حضرت فاطمه معصومه علیهاالسلام است.

  • مؤلفه های سیاست دینی و دین سیاسی

    مؤلفه های سیاست دینی و دین سیاسی

    گرگ را از هر طرف که بخوانی همان گرگ است، اما بعضی از واژه ها هستند که اگر جابه جا ‌شوند مفهوم آن ها گاهی از زمین تا آسمان متفاوت می‌شود؛ سیاست دینی از جمله همین واژه هاست که همان گرگ‌ها برای اینکه بتوانند در لباس چوپان، گله را بدرند کلمات آن را جابه جا می‌کنند و از این طریق به اغراض خود می‌رسند. آنچه بر اهل بینش مسلّم است فاصله بین سیاست دینی و دین سیاسی، فاصله اسلام تا کفر است.

  • حجت الاسلام دکتر عبدالحسین خسروپناه، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی

    حجت الاسلام والمسلمین دکتر عبدالحسین خسروپناه، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی

    حجت الاسلام دکتر عبدالحسین خسروپناه، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی

    با همه مشکلات و گرفتاری‌ها و آسیب هایی که امروز جامعه ما بدان دچار است، اما نباید از یاد ببریم که به هر حال ایران اسلامی در حال حاضر پرچمدار و منادی تمدن اسلامی در دنیاست.