"تقریبا از هر ۱۰ ایرانی، یک نفر صاحب یک حیوان خانگی است" این آماری است که رئیس سابق جامعه دامپزشکان ایران اعلام کرده بود. در سالهای اخیر، تمایل و گرایش افراد به خرید و نگهداری حیوانات خانگی افزایش پیدا کرده است. با اینکه در عرف عموم مردم، حیواناتی مثل سگ و گربه به عنوان حیوانات خانگی پذیرفته شدهاند اما برخی از افراد با نگهداری موجوداتی عجیب و گاهی دور از ذهن، به جمعیت آماری ذکر شده اضافه میشوند.
در چند سال گذشته، با ظهور پدیده نگهداری از برخی حیوانات مثل مار، سوسمار و الاغهای مینیاتوری، جامعه با ابعاد متفاوتی از زندگیهای نمایشی مواجه شده است.
به نظر میرسد که این سیر پیشروی عجیب به سرپرستی گرفتن حیوانات خانگی، به اولین حیوانی بازمیگردد که با انسان زندگی میکرده است. محققان دریافتند که اولین حیوان خانگی انسان، روباه بوده است؛ یافتههای این پژوهش به حدود ۱۵۰۰ سال پیش برمیگردد که از زیر خاک، روباهی در آغوش یک انسان پیدا و با انجام آزمایشاتی مشخص شد که این ۲ با یکدیگر زندگی میکردهاند.
این روند از ۱۵۰۰ سال پیش تا کنون با عجایب بسیاری در حال تداوم است؛ به صورتی که این روزها یکی از بحثهای داغ فضای مجازی، خرید و فروش میمون و سنجاب به عنوان حیوان خانگی است!
قاچاق حیوان، بازار سیاه جدید دلالان
تقاضای حیوانات عجیب خانگی به حدی افزایش پیدا کرده است که برخی افراد دست به قاچاق موجوداتی مثل سنجاب و میمون زده و در پی آن، آسیبهای فراوانی به محیط زیست وارد میکنند. قاچاق حیواناتی که برای خرید و فروش از کشورهای دیگر به ایران وارد میشوند، به دلیل سود بسیار بالا رواج گستردهای داشته به حدی که تا کنون در جایگاه چهارم قاچاق پس از مواد مخدر، اسلحه و انسان قرار گرفته است.
سنجابها به کشاورز طبیعت معروف هستند و یکی از حیوانات موثر در اکوسیستم طبیعت به شمار میروند و همچنین به رشد گیاهان کمک بسیاری میکنند؛ در همین راستا، تغییر مکان زندگی آنها یکی از مسائل نگران کننده برای دوستداران و حامیان محیط زیست است.
به گزارش یکی از فعالان محیط زیست، دور شدن سنجابها از طبیعت در سالهای اخیر توسط انسانها، اثرات گاها جبران ناپذیری را به محیط زیست وارد کرده است چرا که حضور این حیوان در طبیعت برای سلامت درختان، کاهش حیوانات مزاحم برای رشد سالم گیاهان و بسیاری دیگر از موارد ضرورت دارد.
میمونهای جنگلی در خانه رام نمیشوند!
پس از قاچاق حیوانات مختلف و آسیب جنگلهای بدون سنجاب، نکته قابل توجه مربوط به میمونهاست. معروفترین و شناخته شدهترین گونه میمونهایی که تحت سرپرستی قرار میگیرند، رزوسها هستند که در جنوب شرق آسیا زندگی میکند.
این گونه خوی بسیار وحشی و پرخاشگرایانهای دارد؛ به صورتی که اگر طبق روال طبیعی در جنگل و محیط زندگی مناسب رشد کند، آسیبهای فراوانی به گیاهان و حیوانات میزند چه رسد به اینکه از خانوادهاش جدا و به فضای خانه و زندگی شهری بیاید.
میمونهای رزوس علاقه و وابستگی شدیدی به مادرشان دارند و در صورت جدایی از والدشان غیرقابل کنترل و وحشی میشوند؛ با این حال قاچاقچیان برای بهرهوری از شرایط موجود و استفاده از سود بالای این کار، میمون مادر را میکشند و نوزاد را در کیسههای پلاستیکی حبس کرده و به کشورهای دیگر میفرستند.
رزوسها پس از جدایی از مادرشان، به دلیل ترس و وحشت تا مدتی بسیار آرام و بدون تنش هستند اما پس از گذشت زمانی، روحیه اصلی خود را به دست میآورند و دیگر قابل کنترل نیستند.
رفتارهای پرخاشگرانه و خارج شدن از کنترل رزوسها، پس از بلوغ تشدید میشود و معمولا به حدی میرسد که افراد از پس آنها برنمیآیند و مجبور میشوند میمونهای بالغ شده را به طبیعت برگردانند؛ اما این اتفاق تازه آغاز ماجراست!
میمون بالغی که پرخاشگری را ذاتا در خود داشته است، با پشت سر گذاشتن روزهایی که هیچ تناسبی با سبک زندگیاش نداشته، وحشیتر شده و آماده میشود تا جنگل را با خاک یکسان کند! گیاهان را نابود میکند، به حیوانات دیگر آسیب جدی میزند و به همین روال، طبیعت را از سیر طبیعی خود خارج میکند.
طبق آخرین گزارش خبرگزاریها در سال ۱۴۰۱ از قیمت فروش میمونهای رزوس، هزینه اعلامی از سوی قاچاقچیان از ۱۰ میلیون تومان آغاز و تا ۱۵ میلیون تومان برآورد شده است. نکته قابل توجه این است که در همین گزارشها، پایینترین قیمت مربوط به گونه رزوس اعلام شده است چرا که دلالان میمون هم در جریان خطرات این نوع جانور بودهاند و میخواستند به هر چه زودتر از دست آنها خلاص شوند.
شاید بر هم زدن نظم طبیعت در نگاه اول کاری سخت و دشوار باشد اما دیدید که به همین سادگی طبیعت فدای خودخواهی و تمایل به دیده شدن در برخی افراد ناآگاه یا حتی شاید آگاهی میشود که حاضر هستند جهان را فدای یه نگاه بیشتر کنند.
تکتم شریفی نژاد_ خبرنگار تحریریه جوان قدس
نظر شما