هر سال به روزهای پایانی ماه صفر که نزدیک میشویم، شور و شوق زیارت اربعین سالار شهیدان در دلهای عاشق جوانه میزند. اشتیاقی که فقط مختص به شیعیان کشور ما نیست. عاشقان امام حسین(ع) از اقصی نقاط دنیا برای برگزاری هر چه باشکوهتر اجتماع اربعین به کشور عراق سفر میکنند و در این مراسم عظیم حضور به هم میرسانند.
تعداد زیادی از این زائران مسیر نجف به سمت کربلای معلی را پیاده طی میکنند تا عشق و ارادت خود را به سیدالشهدا(ع) نشان بدهند. طی کردن عمودهای شمارهگذاری شده در این مسیر و شمارش رسیدن به سرزمین عشق برای آنها شور و حالی وصفنشدنی دارد. این در حالی است که تعداد کمی از زائران در صورت ناتوانی و مشکلات جسمی با وسیلههای نقلیه موجود، خود را به کربلا میرسانند تا پاداش زیارت روز اربعین سیدالشهدا(ع) را از دست ندهند.
طی کردن مسیر نجف به کربلا با پای پیاده و با وجود گرمای طاقتفرسای هوا در چند سال اخیر کار آسانی نیست. مردم کشور عراق هر سال برای خدمتگزاری به زائران اباعبدالله(ع) در طول این مسیر موکبهایی را ایجاد و با آب خنک، شربت، چای، قهوه، غذا و میوه از زائران پذیرایی میکنند. ارادت آنها به امام حسین(ع) با خدمت بیچشمداشت به زائران ایشان در این سالها، سوژه بسیاری از عکاسان و خبرنگاران در سرتاسر دنیا شده است. آنها تمام اندوخته یک سال خود را در ایام اربعین در اختیار زائران امام حسین(ع) قرار میدهند، آنها را برای استراحت به خانههای خود میبرند، با خودروهای خود زائران خسته و در راه مانده را جابهجا میکنند و انواع و اقسام خدمات دیگر.
در یکی دو سال اخیر شاهد نوآوریها و خلاقیتهای زیادی برای آسایش زائران اربعین در سفر به عراق و مسیر پیادهروی چند روزه نجف به کربلا هستیم و امسال هم مواردی از این دست مشاهده شد که در ادامه به آنها میپردازیم.
پلتفرمی برای میزبانی
هر ساله در اربعین حسینی تعداد زیادی زائر از کشورهای مختلف به کربلا سفر میکنند. عراقیها تمام تلاش خود را میکنند تا بتوانند میزبان خوبی برای زائرانی باشند که از مرزهای زمینی و هوایی برای زیارت به این کشور میروند. خیلی از عراقیها اندوخته یک سال کار خود را برای اربعین هزینه میکنند. آنها هر چه دارند با اخلاص تمام به پای زائران میریزند.
پایگاه خبری شبکه تلویزیونی السومریه عراق در هفته اخیر همزمان با نزدیک شدن اربعین حسینی، در گزارشی به معرفی یک پلتفرم نوآورانه در موضوع اربعین پرداخته بود.
با بررسی این پلتفرم، شاهد رفتار نوآورانه و جدیدی در برخی از مشتاقان میزبانی از زائران اربعینی در خانههایشان (در کشور عراق) هستیم.
امکان مشخص کردن ظرفیت خالی هر یک از محلهای اسکان توسط میزبان به صورت برخط از جمله قابلیتهای موجود در این پلتفرم است تا از این طریق زائرانی که در طول مسیر هستند بتوانند در سریعترین زمان به نزدیکترین محل اسکان براساس موقعیت جغرافیایی خود دست یابند.
شناخت، تعامل و مشارکت با موکبها در تأمین نیازهایشان و بهرهمندی از خدمات اسکان زائران در اربعین حسینی از طریق آدرس mofidapp.com امکانپذیر است.
تجلی همدلی در میزبانی عراقیها از زائران ایرانی
جوانان عراقی در قالب خدمترسانی به زائران اربعین، با حضور در خیابانها و معابر مقدمات اسکان زائران در منازل را فراهم کردهاند.
به رسم معمول عراقیها از حدود یک هفته پیش از اربعین، موکبهای خود در مسیر مشایه را برپا کرده و به زائران خدمترسانی میکردند اما امسال و با حضور گسترده زائران از حدود ۱۲ روز پیش از اربعین، صحنههای بیبدیل همدلی و خدمت به زائران رقم خورده است.
در روزهای جاری تعداد زیادی از زائران ایرانی، خود را به شهرهای نجف و کربلا رساندهاند. از سوی دیگر با توجه به حضور انبوه مشتاقان و زائران ایرانی و مشکلات اسکان، تغذیه و گرمای هوا در شهرهای نجف و کربلا، گروه زیادی از جوانان عراقی در قالب «لواالخدمه الحسینیه» با تلاش فراوان و مراجعه به زائران مقدمات اسکان زائران حاضر در خیابانها و معابر شهرهای نجف و کربلا را در منازل برادران عراقی فراهم کردهاند تا از حجم زائران بدون اسکان کم کنند.
این گروه از جوانان که در ردههای سنی مختلف هستند با روحیه خدمت بیمنت در طول ساعات شبانهروز در خیابان به دنبال زائران ایرانی و غیرایرانی هستند تا بتوانند خدمتی را برای حضرت(ع) رقم بزنند.
این در شرایطی است که گرمای هوا و عدم آمادگی موکبداران سبب شده منازل اهالی نجف و کربلا به طور گسترده آماده اسکان زائران شود.
در چنین شرایطی لازم است زائران نیز ظرفیتهای میزبانی را سنجیده و در کوتاهترین زمان ممکن، پس از زیارت به شهرهای خود بازگردند تا امکان زیارت برای دیگر زائران در مسیر نیز فراهم شود.
نرمافزاری برای یافتن همسفر اربعین
گفتنی است یک گروه از پژوهشگران ایرانی موفق به طراحی و ساخت سامانهای برای موکبداران و زائران اربعین شدهاند؛ با راهاندازی این سامانه زائران میتوانند همسفر اربعین یا کاروان خودشان را انتخاب و موکبداران نیز خادمانی برای موکب پیدا کنند.
مهدیس کرابی، طراح سامانه موکبداران و زائران اربعین در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا در این خصوص گفت: خدمات این سامانه شامل بخشهای مختلف میشود؛ هسته اصلی آن مربوط به همسفر اربعین است، در این بخش زائرانی که میخواهند از مرز خارج شوند یا به ایران برگردند و وسیله نقلیهای ندارند به زائرانی که وسیله نقلیهشان ظرفیت خالی دارد، متصل میشوند.
وی افزود: این افراد اطلاعات خودشان را در سامانه درج میکنند. امکان دارد مبلغی را نیز برای حمل و نقل بپردازند، اما بیشتر جابهجاییها به صورت مردمی و خودجوش است. زائرانی که نذر سفر داشتهاند به صورت رایگان این کار را انجام میدهند.
کرابی اظهار کرد: بخش دیگر این سامانه، خادم اربعین است. موکبداران ایران و عراق اطلاعات خودشان را درج و اعلام میکنند چه میزان خادم و با چه مشخصاتی نیاز دارند. سپس افرادی که قصد خدمتگزاری دارند با این شمارهها تماس میگیرند و خادم موکبها میشوند.
وی تصریح کرد: بخش دیگر این سامانه، معرفی کاروانهاست. مشخصات کاروانهایی که اربعین قصد رفتن به کربلا و عراق را دارند در این سامانه ثبت میشود، سپس زائران با توجه به استان محل سکونت و روزی که قصد حرکت دارند، کاروان خودشان را انتخاب و سفرشان را آغاز میکنند.
به گفته طراح این سامانه، دیگر بخشهای این سامانه شامل آموزش زبان عربی، معرفی مرزها و ملزومات سفر و راهنمایی برای دریافت ارز است.
خبرنگار: زهره هاشمی
نظر شما