قدس؛ انتخابات ریاستجمهوری آمریکا تقابل میان یک دموکرات «با ادعای رویکرد نرم در قبال فلسطین» به نام هریس است که رئیساش اسرائیل را مسلح کرده است و یک جمهوریخواه بیرحم طرفدار اسرائیل به نام ترامپ که با اختصاص بودجه جنگی موافق نیست. در حالی که مسائل سیاست خارجی به ندرت عامل تعیین کننده ای در انتخابات گذشته ایالات متحده بوده است، جنگ در غزه ممکن است تعادل را به نفع یک نامزد تغییر دهد، به خصوص در رقابت تنگاتنگی که هر رای مهم است.
حمایت بی دریغ جو بایدن از اسرائیل که خود را صهیونیست معرفی می کند، به کاهش محبوبیت وی و شکاف بین جناح های مترقی و میانه رو حزب دموکرات را بیشتر کرده است. این امر منجر به از دست دادن حوزههای انتخابیه مهم از جمله رای دهندگان جوان، جوامع عرب و مسلمان و بسیاری از مترقیان شده است. علاوه بر این، بسیاری از رای دهندگان یهودی جوان تر و با گرایش چپ، دیگر حمایت بی چون و چرا از اسرائیل را به عنوان یک امر بدیهی در نظر نمیگیرند.
" در حالی که حزب دموکرات به خوبی از این آسیبپذیری آگاه است، بسیاری در تعجب هستند که آیا کاندیدای آنها، یعنی کامالا هریس، میتواند رایدهندگان ناامید را به صندوق بازگرداند و رویکرد جدیدی در سیاست در قبال غزه در این بازه زمانی ارائه دهد.
از هریس چه انتظاری باید داشت؟
رسانهها اظهارات اخیر هریس را بهعنوان تغییری بالقوه از موضع بایدن حامی اسرائیل دانستهاند و او را بهعنوان صدایی همدلتر در دولت معرفی میکنند؛ هریس اخیراً اعلام کرده است که در مورد رنج فلسطینیها «سکوت نخواهد کرد» که در تضاد با سخنان بایدن است؛ با این حال، بسیاری از حامیان مترقی و طرفدار فلسطین چیزی بیش از تغییر لحن را می طلبند و تغییر سیاست را مستلزم تغییر اساسی در حمایت نظامی بی قید و شرط ایالات متحده از کشور اشغالگر می دانند و با آشکار شدن نسل کشی در غزه، این ژست های نمادین، مانند تصمیم اخیر هریس برای نادیده گرفتن سخنرانی بنیامین نتانیاهو در کنگره، دیگر برای تامین این آرا کافی نیست.
دکتر ایمان عبدالهادی، استادیار توسعه انسانی مقایسهای در دانشگاه شیکاگو، اشاره میکند که هریس تاکنون هیچ تعهدی در قبال غزه نداشته است. او به طور شفاهی تعهد به امنیت اسرائیل را تکرار کرده است و سخنگوی کمپین گفت که تحریم تسلیحاتی را علیه رژیم اشغالگر در نظر نخواهد گرفت.
وی تاکید میکند: اساسا، فقط لحن تغییر کرده است، نه سیاست... همدلی او(هریس) کافی نیست. بسیاری به یاد دارند که چگونه هریس با رای ممتنع باراک اوباما رئیس جمهور سابق در قطعنامه سازمان ملل در دسامبر ۲۰۱۶ در محکومیت شهرک سازی غیرقانونی اسرائیل مخالفت کرد و چگونه با جنبش بایکوت ، سلب سرمایه و تحریم ها علیه اسرائیل (BDS) مخالفت کرد.
علیرغم این انتقادات، جورج بشارات، استاد حقوق در کالج حقوقی هاستینگز سانفرانسیسکو، میگوید که تصور نکنید که رویکرد هریس در قبال فلسطسین و بحران غزه تفاوت قابل توجهی از سیاست های بایدن در مورد غزه فاصله بگیرد. او معتقد است که بعید است که او تا پایان دوره ریاست جمهوری بایدن اختیارات او را تضعیف کند. همچنین، از آنجایی که به نظر میرسد که انتخابات با حاشیههای کمرنگ مشخص میشود، بشارت فکر میکند که هریس از هر اقدامی که شانس پیروزی او را به حداقل میرساند، اجتناب خواهد کرد.
او می گوید: او احتمالاً از حمایت طرفداران اسرائیل از [دونالد] ترامپ، بهویژه در قالب کمکهای مالی هنگفت به کمپین او، بیش از آنکه در کسب آرا در میشیگان و سایر ایالتها از طریق تغییر جهت گیری قابل توجه سیاست مزیتی میبیند، میترسد. بر این اساس، "کمپین هریس والز، انرژی فوقالعادهای را صرف نظارت بر اهمیت موضوع در میان گروههای مختلفی میکند که برای پیروزی در انتخابات نیاز به حمایت دارند، و بنابراین، برای اکثر دموکراتها، غزه معاملهشکنی نخواهد بود.
سینگ، دانشیار گروه علوم سیاسی و امور بینالملل از دانشگاه مری واشنگتن برای آن دسته از آمریکاییهایی که میخواهند هریس موضع سختتری در قبال سیاستهای اسرائیل اتخاذ کند، چالش این است که موضوع را تا حد امکان برجسته کنند.
دکتر سینگ پیش بینی می کند که گروه های طرفدار فلسطین ممکن است رویدادهای مبارزات انتخاباتی و حتی کنوانسیون ملی را مختل کنند. وی می گوید: هزاران معترض ضد جنگ این هفته در کنوانسیون شیکاگو تجمع کرده اند و از هریس خواسته اند که انتقال تسلیحات ایالات متحده به اسرائیل را ممنوع کند - در غیر این صورت خطر از دست دادن آرای آنها وجود دارد.
سینگ یادآوری میکند که اگر هریس برنده شود، «نمیتواند نسل جدیدی را که از حمایت حزب دموکرات از نسلکشی غزه منزجر شدهاند، نادیده بگیرد. اگرچه بعید است اکثر دموکراتها رفتار رأیدهی خود را صرفاً بر اساس مسئله غزه قرار دهند.
سینگ معتقد است که هریس همچنین باید مجموعهای از پیشنهادات قابل قبول برای پایان دادن به جنگ ارائه دهد و حداقل پیشنهاد دهد که پس از خاموش شدن صدای اسلحهها چه اتفاقی باید رخ دهد - و حتی مقامات اسرائیلی را حداقل در قبال کارهایی که انجام داده اند، پاسخگو نگه دارد.
لابی قدرتمند اسرائیل
پروفسور جاشوا لندیس، رئیس مرکز مطالعات خاورمیانه در دانشگاه اوکلاهاما، اظهار می دارد که هر دو حزب سیاسی معتقدند که حمایت از اسرائیل و پولهایی که آمریکاییهای طرفدار اسرائیل به انتخابات کمک میکنند،برای پیروزی آنها در انتخابات ضروری است و نمیتوان انتظار داشت که نامزدها به اسرائیل پشت کنند»، دیدگاهی که پروفسور جفری ساکس نیز بر آن پافشاری میکند و میگوید: نظام سیاسی آمریکا هنوز در دست لابی اسرائیل است.
ساکس استدلال میکند که هر دو حزب بزرگ در ایالات متحده در حال حاضر پشت ماشین کشتار اسرائیل ایستادهاند و در اقدامات جنون آمیز آنها شریک هستند. او هشدار می دهد که این حمایت تزلزل ناپذیر نه تنها برای ایالات متحده و فلسطین بلکه برای خود اسرائیل نیز به فاجعه منجر می شود، زیرا ظلم و افراط گرایی کنترل نشده ماهیت اسرائیل را تهدید می کند.
با اینکه هریس ممکن است نسبت به بایدن پیشرفت هایی را در مسشئله فلسطین ارائه دهد اما دکتر جوزف آ. کیچیچیان، کارشناس ارشد مرکز تحقیقات و مطالعات اسلامی ملک فیصل در ریاض، معتقد است که تمرکز اصلی او باید بازگرداندن پرستیژ آمریکا باشد. او تاکید می کند که تنها تعداد انگشت شماری از کشورها هنوز با واشنگتن همسو هستند و اگر ایالات متحده به وجهه مخدوش خود اهمیت می دهد، باید به نگرانی های جامعه بین المللی گوش دهد.
ترامپ گزینه بدون ابهام با رویکرد مشخص
در حالی که هریس با برخی اظهارنظرها ابهاماتی را در مورد غزه ایجاد کرده تا به نوعی خود را از سیاست های مخرب بایدن جدا کند و در عین حال از این طریق فرصتی به دست بیاورد تا پس از انتخابات نوامبر به همان سیاست های بایدن بازگردد اما برای برخی رای دهندگان، این موضع غیر متعهد در مورد حقوق فلسطینی ها ممکن است بر بازگشت ترامپ به کاخ سفید ارجحیت داشته باشد. رئیس جمهور سابق آمریکا بارها به صراحت گفته است که معتقد است اسرائیل باید "کار را تمام کند" و به "پیروزی" دست یابد.
به گفته دکتر عبدالهادی، اگرچه «جمهوریخواهان و دموکراتها سیاست تقریباً یکسانی در قبال اسرائیل داشتهاند، اما ترامپ یک گزینه وحشی است» و سخنان او باید جدی گرفته شود.
کیچیچیان یادآور می شود که ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود به خوبی به منافع اسرائیل خدمت کرد از جمله انتقال بحث برانگیز سفارت ایالات متحده از تل آویو به اورشلیم، تامین تسلیحات پیشرفته به اسرائیل، و مهندسی پیمان ابراهیم، که بیشتر غرب آسیا را در محورهای عادی سازی و مقاومت قطبی کرد.
نظرسنجیها نشان میدهند که انتخابات آتی در ایالتهای نوسانی کلیدی مانند میشیگان، آریزونا و ویسکانسین تصمیمگیری میشود، تعجبآور نیست که گروههای طرفدار اسرائیل منابع قابل توجهی را برای تضمین پیروزی ترامپ هدایت کنند. همچنین این نگرانی وجود دارد که بازگشت ترامپ به اقدامات شدیدتر علیه فعالان از جمله چالش های قانونی و حملات سازماندهی شده رسانه های اجتماعی که برای طرد صداهای مخالف طراحی شده اند منجر شود.
برند کاسلر، پروفسور علوم سیاسی در دانشگاه جیمز مدیسون، بر این باور است که تردیدی وجود ندارد که ترامپ به نتانیاهو یا هر رهبر دیگر لیکود اختیار و آزادی و به طور بالقوه اجازه شهرک سازی شهرک نشینان اسرائیلی در غزه را و به جنایات بیشتر علیه فلسطینی ها چراغ سبز نشان دهد.
با این حال ترامپ هنوز اولین رئیسجمهور ایالات متحده است که نه تنها آغازگر جنگ نبوده، بلکه بر خلاف میل نهاد امنیتی واشنگتن، به دنبال خروج نیروها و حذف پایگاههای نظامی آمریکا از غرب آسیا بوده است.
پروفسور بشارت هشدار می دهد که اگرچه ترامپ ممکن است محدودیتی بیش از بایدن برای اقدامات نظامی اسرائیل اعمال نکند، و یا حتی بیش از بایدن مشتاق آتش زدن یک جنگ منطقه ای نباشد اما به دلایل مختلف و با پیروی از منطق های مختلف احتمال اینکه سیاست های ترامپ و بایدن به نقاط مشابهی ختم شود بسیار زیاد است. این امر برای رای دهندگان ایالت های نوسانی که تمایلی به پاداش دادن به حزب دمکراتیکی که مواضع حمایتی از اسرائیل را تغییر نداده اند و آنها آن را طرفدار نسل کشی و آپارتاید می دانند، نگرانی هایی ایجاد می کند با این حال نیاز به حفظ فرصت ها برای تغییرات اساسی تر در آینده را نیز تشخیص می دهند.
انتهای پیام/
نظر شما