بازار طلا و سکه فصل پاییز را با نوسانهای بیشتری نسبت به روزهای پایانی تابستان آغاز کرد به طوری که رکوردزنی پیاپی قیمت اونس طلا موجب شد طلا در بازار داخلی نیز پلههای صعود را دو تا یکی طی کند و خودش را به مرزهای ۳میلیون و ۹۰۰هزار تومان در هر گرم برساند.
افزایش ۵۲ دلاری اونس طلا در یک هفته
کشتیآرای، نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر در گفتوگو با قدس با اشاره به رکوردزنی بیسابقه نرخ طلا در صعود از کانال ۲هزارو۶۰۰ دلاری میگوید: طلا در دومین روز مهرماه (در لحظه نوشتن این گزارش) با ۳ دلار افزایش به ۲هزارو۶۲۹ دلار رسیده است که این رقم به طور متوسط نسبت به هفته گذشته، ۵۲دلار افزایش قیمت را در اونس جهانی نشان میدهد.
وی در پاسخ به اینکه چرا قیمت جهانی طلا افزایش یافته، درباره سه عامل اصلی بالا رفتن تقاضا برای خرید طلا در بازارهای جهانی میگوید: کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو، شاخصهای اقتصادی ضعیف آمریکا که موجب کاهش ارزش دلار شده و مسائل ژئوپلتیکی، سیاسی و برخورد نظامی که در جهان اتفاق افتاده، تقاضای جهانی برای طلا را افزایش داده است.
وی در عین حال تأکید میکند: در بازار داخلی کشور قیمت ارز به جز چهارشنبه هفته گذشته که به علت اتفاقهایی که در لبنان افتاد با افزایش همراه شد، تغییر چندانی نداشته است، بنابراین اتفاقی که در حوزه بینالمللی افتاده موجب شده قیمت طلا و سکه با افزایش شدید همراه باشد، به طوری که شاهد افزایش یک میلیون تومانی قیمت سکه در پنج روز اخیر هستیم.
حباب سکه در کشور با کاهش همراه بوده است
وی با تأکید بر اینکه در بازار داخلی تقاضا موجب بالا رفتن قیمت طلا و سکه نشده است، یادآوری میکند: با توجه به حراجهایی که بانک مرکزی درخصوص سکه و طلا در اتاق ارز و طلای کشور انجام داده است، عرضه طلا و سکه به وفور در کشور وجود دارد به همین دلیل هم حباب سکه افزایش پیدا نکرده، بلکه با کاهش همراه بوده است. بنابراین تمام پیشامدها در حوزه بینالمللی است و ربطی به مسائل داخلی ندارد.
وی درباره پیشبینی بازار سکه و طلا میگوید: آنچه مسلم است در شرایط موجود، در بازار داخلی شوک یا نوسان شدیدی را شاهد نخواهیم بود، از سوی دیگر اتفاقهای جهانی قابل پیشبینی نیستند و شرایط سیاسی جهانی به گونه است که نشان میدهد در قیمت اونس طلا و فلزات گرانبهای دیگر احتمال تغییرات وجود دارد. بنابراین چون قیمت ارز تغییر چندانی نکرده ما در حوزه داخلی مسئلهای نداریم، ولی قیمت جهانی طلا ممکن است باز هم دچار تغییراتی شود و توصیه میکنیم مردم در چنین مواقعی که بازار هیجانی است در داد و ستدها بیشتر دقت کنند.
رکود و رونق طلا در چرخه نوسان نرخ بهره
محمدرضا فلفلانی، تحلیلگر بازارهای مالی هم در گفتوگو با قدس میگوید: در روزهای اخیر مشاهده شد نرخ طلا در بازار جهانی افزایش پیدا کرد و این نکته حائز اهمیت است که بدانیم این افزایش ناشی از چه مواردی بوده است.
فلفلانی یکی از مهمترین متغیرهای اثرگذار بر اونس طلا در بازارهای جهانی را نرخ بهره میداند که توسط کمیته بازار آزاد فدرال رزرو و در پی رصد و پایشی که نسبت به متغیرهای اقتصاد کلان از جمله تورم و جی دی پی و بازار اشتغال صورت میگیرد، مشخص میشود.
این تحلیلگر بازارهای مالی با تأکید بر اینکه نرخ بهره مؤثرترین سلاح بانک مرکزی آمریکا برای مدیریت چرخههای رونق و رکود در اقتصاد است، توضیح میدهد: این کمیته در مواقعی که بازار با رکود مواجه است نسبت به کاهش نرخ بهره اقدام میکند تا به واسطه این محرک، تقاضا در اقتصاد ایجاد کند و در مواقعی که بازار با تورم مواجه است نرخ بهره را افزایش میدهد تا بتواند تورم را مدیریت کند. بدین ترتیب در روزهای گذشته با توجه به اینکه نرخ بهره ۵/۰درصد کاهش را تجربه کرد، دیدیم یک محرک برای افزایش قیمت کامودیتیها بهخصوص طلا در بازار ایجاد شد و در این حوزه شاهد رونق بودیم.
وی با یادآوری اینکه طلا علاوه بر این موضوع، از محل افزایش ریسکها و تنشها در اقتصاد کلان هم افزایش قیمت پیدا میکند، میافزاید: هر چه سطح ریسکها در اقتصاد کلان افزایش پیدا کند طلا به عنوان یک سرمایهگذاری امن مورد اقبال سرمایهگذاران قرار میگیرد و تقاضا برای آن افزایش مییابد. در داخل کشور هم علاوه بر این متغیرها، نرخ ارز هم در نرخ طلا اهمیت دارد و افزایش آن منجر به افزایش قیمت طلا میشود.
اختصاص بخشی از سبد سرمایهگذاری به طلا
فلفلانی توضیح میدهد: وقتی همه این اجزای پازل در کنار هم قرار میگیرند به این جمعبندی میرسیم که خوب است طلا بخشی از سبد سرمایهگذاری ما باشد.
وی میگوید: این را اضافه کنم خرید طلا از بازار فیزیکی مستلزم پذیرش ریسک است که با خرید واحدهای صندوقهای طلا در بازار سرمایه، ریسکهای این فضا میتواند کاهش پیدا کند.
وی یادآوری میکند: هدف ما تشویق به سرمایهگذاری در حوزه طلا نیست ولی خوب است طلا بخشی از سبد سرمایهگذاری مردم باشد، حال اینکه چه درصدی از سبد را تشکیل دهد مستلزم این است که فرد ببیند چه مقدار روحیه ریسکگریزی دارد و ترکیب داراییها و درآمد الان و آیندهاش به چه صورت است و با توجه به آنالیز آنها میتواند نسبت به یک سرمایه گذاری هوشمندانه و مؤثر اقدام کند.
وی تأکید میکند: اگر به دنبال سرمایهگذاری موفق در فضای بازارهای مالی هستیم باید به این موضوع دقت کنیم که ابتدا نسبت به متغیرهای اقتصاد کلان ازجمله تورم در بازار جهانی و در داخل کشور، موضوعات مرتبط با نرخ بهره فدرال رزرو و همچنین نرخ سود بانکی در کشور و سیاستهای انقباضی و انبساطی پولی و مالی مطلع باشیم و بعد برای سرمایهگذاری در آن اقدام کنیم.
نظر شما