اما انتقادی که کارشناسان و خبرگان اقتصادی به فعالان این محصول در تویسرکان دارند این است که تنها به خامفروشی این محصول اکتفا میکنند و توجهی به ارزش افزودهای که از صنایع تبدیلی و فراوردههای جانبی آن نظیر روغن گردو ایجاد میشود ندارند.
ضرورت فعال شدن صنایع تبدیلی
موضوعی که رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان نیز به آن اشاره و عنوان میکند: برای حفظ، تثبیت و توسعه جایگاه گردوی جهانی تویسرکان باید صنایع تبدیلی و جنبی این بخش را فعالتر کرد.
رضا بهراملو با بیان اینکه گردو یک محصول ویژه باغی است که ضایعات ندارد و از همه اجزای آن یعنی تنه درخت، پوست سبز، پوست چوبی، لایه میانی مغز و مغز آن میتوان محصولات متنوع و درآمدزا ایجاد کرد، تصریح میکند: در جشنواره گردوی شهر جهانی گردو باید شاهد نمایش فراوردههای متنوع حاصل از صنایع تبدیلی گردو باشیم و این امر جز با حرکت برنامهریزی شده و نظاممند به سمت توسعه فراوری گردوی تویسرکان محقق نمیشود.
وی با بیان اینکه ایران رتبه سوم گردوی جهان را داراست و استان همدان رتبه نخست در کشور و شهرستان تویسرکان رتبه نخست در استان همدان را در این زمینه به خود اختصاص داده که نمایانگر جایگاه خاص گردوی این شهرستان است، خاطرنشان میکند: حدود ۸۰ درصد باغهای شهرستان تویسرکان را باغهای گردو با قدمت چند هزار ساله تشکیل میدهند که تولیدات آنها معادل ۵هزار میلیارد تومان ارزش اقتصادی دارد.
وی با تأکید بر اینکه ثبت جهانی گردوی تویسرکان با توجه به همه زوایا و آمار و اطلاعات رسمی بیدلیل نبوده و نیست، میافزاید: باید جایگاه جهانی گردوی تویسرکان را حفظ کرده و به سمت فراوری و گسترش صنایع تبدیلی این محصول ارزشمند باغی حرکت کنیم.
تدوین نقشه راه الگوی کشت
بهراملو به این نکته نیز اشاره میکند که برای نخستین بار در کشور، نقشه راه الگوی کشت محصولات باغی و زراعی در بازه زمانی چهل ساله در استان همدان تدوین شده و گردوی تویسرکان نیز در این فهرست قرار دارد.
وی تأکید میکند: باید از تجربهها و ایدههای باغداران گردوی نمونه کشوری تویسرکان با رویکرد برنامههای دانشبنیان در کمیتههای فنی و کارشناسی خود استفاده کنیم تا طی مسیر نقشه راهی که با استفاده از کارشناسان و صاحبنظران تدوین شده هموارتر شود.
ضرورت ورود بخش خصوصی به سرمایهگذاری در صنایع جانبی گردو
رئیس کمیسیون کشاورزی استانداری همدان نیز با اشاره به اینکه کشاورزان تویسرکانی نباید به فروش گردو به صورت خام اکتفا کنند، اظهار میکند: برای ایجاد صنایع تبدیلی و جانبی این محصول از جمله روغن گردو، کره گردو و استفاده از پوست آن باید سرمایهگذاریهای لازم به ویژه توسط بخش خصوصی انجام شود.بهزاد بابایی با اشاره به برداشت مقدار متناسب گردو از هر هکتار، ادامه میدهد: گردوی تویسرکان یک برند جهانی است و از یک هکتار باغ گردو حدود ۳هزار کیلوگرم گردو برداشت میشود و قیمت متعارفی که در حال حاضر از کشاورز خریداری میشود، ۲میلیون و ۵۰۰ تا ۳میلیون ریال است.
وی با بیان اینکه ایجاد صنایع جانبی گردو ضروری است، تأکید میکند: گردویی که تولید میشود، فقط نباید از هسته آن استفاده کرد بلکه باید صنایع جانبی گردوی تویسرکان نیز ایجاد شود که این مسئله باید از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی و سازمان صنعت، معدن، تجارت، جهاد کشاورزی و استاندار پیگیری و منابع لازم برای ایجاد صنایع تکمیلی گردو در استان ایجاد شود.وی با اشاره به اینکه باید بتوان از ارزش افزوده گردو برای بهرهمندی کشاورزان نیز استفاده کرد و نباید فقط به فروش گردو به صورت خامفروشی اکتفا شود، تصریح میکند: صنایع تبدیلی و تکمیلی گردو در تویسرکان باید توسط بخش خصوصی ایجاد شود و مورد حمایت قرار گیرد.
سنگاندازی در مسیر سرمایهگذاری
رئیس اتاق بازرگانی شهرستان تویسرکان نیز با بیان اینکه ۸۵ درصد جمعیت این شهرستان در زمینه باغداری و تولید و خرید و فروش گردو فعالیت دارند و ارتزاق آنان از طریق گردو است، اظهار میکند: در حال حاضر در بحث بازار گردو موفق به جذب یک سرمایهگذار برای شهرستان شدهایم که از طریق آن بتوانیم در شهرستان تویسرکان یک بازار متشکل و سازمان یافته راهاندازی و ایجاد کنیم که این بازار، بازار تخصصی گردوی جهان باشد اما متأسفانه فعلاً شهرداری در این ارتباط سنگاندازی میکند و با سرمایهگذار مورد نظر راه نمیآید.
عبدالله قمری ادامه میدهد: طبق مصوبه وزارت جهاد کشاورزی واردات گردوی خارجی ممنوع است اما متأسفانه در بازار تویسرکان، همدان و حتی برخی از بازارهای سایر استانها از جمله تهران گردوی کشورهایی چون شیلی، چین و اوکراین به وفور مشاهده میشود که این موضوع ضربه سنگینی بر گردوی تویسرکان وارد میکند و نیاز است نهاد نظارتی به واردات غیرقانونی این محصول توجه جدی داشته باشد.
ضرورت فعال شدن صنایع تبدیلی
موضوعی که رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان همدان نیز به آن اشاره و عنوان میکند: برای حفظ، تثبیت و توسعه جایگاه گردوی جهانی تویسرکان باید صنایع تبدیلی و جنبی این بخش را فعالتر کرد.
رضا بهراملو با بیان اینکه گردو یک محصول ویژه باغی است که ضایعات ندارد و از همه اجزای آن یعنی تنه درخت، پوست سبز، پوست چوبی، لایه میانی مغز و مغز آن میتوان محصولات متنوع و درآمدزا ایجاد کرد، تصریح میکند: در جشنواره گردوی شهر جهانی گردو باید شاهد نمایش فراوردههای متنوع حاصل از صنایع تبدیلی گردو باشیم و این امر جز با حرکت برنامهریزی شده و نظاممند به سمت توسعه فراوری گردوی تویسرکان محقق نمیشود.
وی با بیان اینکه ایران رتبه سوم گردوی جهان را داراست و استان همدان رتبه نخست در کشور و شهرستان تویسرکان رتبه نخست در استان همدان را در این زمینه به خود اختصاص داده که نمایانگر جایگاه خاص گردوی این شهرستان است، خاطرنشان میکند: حدود ۸۰ درصد باغهای شهرستان تویسرکان را باغهای گردو با قدمت چند هزار ساله تشکیل میدهند که تولیدات آنها معادل ۵هزار میلیارد تومان ارزش اقتصادی دارد.
وی با تأکید بر اینکه ثبت جهانی گردوی تویسرکان با توجه به همه زوایا و آمار و اطلاعات رسمی بیدلیل نبوده و نیست، میافزاید: باید جایگاه جهانی گردوی تویسرکان را حفظ کرده و به سمت فراوری و گسترش صنایع تبدیلی این محصول ارزشمند باغی حرکت کنیم.
تدوین نقشه راه الگوی کشت
بهراملو به این نکته نیز اشاره میکند که برای نخستین بار در کشور، نقشه راه الگوی کشت محصولات باغی و زراعی در بازه زمانی چهل ساله در استان همدان تدوین شده و گردوی تویسرکان نیز در این فهرست قرار دارد.
وی تأکید میکند: باید از تجربهها و ایدههای باغداران گردوی نمونه کشوری تویسرکان با رویکرد برنامههای دانشبنیان در کمیتههای فنی و کارشناسی خود استفاده کنیم تا طی مسیر نقشه راهی که با استفاده از کارشناسان و صاحبنظران تدوین شده هموارتر شود.
ضرورت ورود بخش خصوصی به سرمایهگذاری در صنایع جانبی گردو
رئیس کمیسیون کشاورزی استانداری همدان نیز با اشاره به اینکه کشاورزان تویسرکانی نباید به فروش گردو به صورت خام اکتفا کنند، اظهار میکند: برای ایجاد صنایع تبدیلی و جانبی این محصول از جمله روغن گردو، کره گردو و استفاده از پوست آن باید سرمایهگذاریهای لازم به ویژه توسط بخش خصوصی انجام شود.بهزاد بابایی با اشاره به برداشت مقدار متناسب گردو از هر هکتار، ادامه میدهد: گردوی تویسرکان یک برند جهانی است و از یک هکتار باغ گردو حدود ۳هزار کیلوگرم گردو برداشت میشود و قیمت متعارفی که در حال حاضر از کشاورز خریداری میشود، ۲میلیون و ۵۰۰ تا ۳میلیون ریال است.
وی با بیان اینکه ایجاد صنایع جانبی گردو ضروری است، تأکید میکند: گردویی که تولید میشود، فقط نباید از هسته آن استفاده کرد بلکه باید صنایع جانبی گردوی تویسرکان نیز ایجاد شود که این مسئله باید از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی و سازمان صنعت، معدن، تجارت، جهاد کشاورزی و استاندار پیگیری و منابع لازم برای ایجاد صنایع تکمیلی گردو در استان ایجاد شود.وی با اشاره به اینکه باید بتوان از ارزش افزوده گردو برای بهرهمندی کشاورزان نیز استفاده کرد و نباید فقط به فروش گردو به صورت خامفروشی اکتفا شود، تصریح میکند: صنایع تبدیلی و تکمیلی گردو در تویسرکان باید توسط بخش خصوصی ایجاد شود و مورد حمایت قرار گیرد.
سنگاندازی در مسیر سرمایهگذاری
رئیس اتاق بازرگانی شهرستان تویسرکان نیز با بیان اینکه ۸۵ درصد جمعیت این شهرستان در زمینه باغداری و تولید و خرید و فروش گردو فعالیت دارند و ارتزاق آنان از طریق گردو است، اظهار میکند: در حال حاضر در بحث بازار گردو موفق به جذب یک سرمایهگذار برای شهرستان شدهایم که از طریق آن بتوانیم در شهرستان تویسرکان یک بازار متشکل و سازمان یافته راهاندازی و ایجاد کنیم که این بازار، بازار تخصصی گردوی جهان باشد اما متأسفانه فعلاً شهرداری در این ارتباط سنگاندازی میکند و با سرمایهگذار مورد نظر راه نمیآید.
عبدالله قمری ادامه میدهد: طبق مصوبه وزارت جهاد کشاورزی واردات گردوی خارجی ممنوع است اما متأسفانه در بازار تویسرکان، همدان و حتی برخی از بازارهای سایر استانها از جمله تهران گردوی کشورهایی چون شیلی، چین و اوکراین به وفور مشاهده میشود که این موضوع ضربه سنگینی بر گردوی تویسرکان وارد میکند و نیاز است نهاد نظارتی به واردات غیرقانونی این محصول توجه جدی داشته باشد.
نظر شما