تحولات منطقه

شهرک مهرگان مشهد ۲هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی را در افق کاری خود دیده؛ اما در این منطقه با وجود واحدهای ایزوگام و استفاده برخی واحدهای متخلف از اسلج اسیدی در تولید ایزوگام، ساکنان از بوی نامطبوع این ماده اولیه رنج می‌برند.

بوی فیلتر نشدنی
زمان مطالعه: ۷ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، تأخیر در اجرای طرح تفصیلی و جامع مشهد در سال‌های اخیر، مسائل و مشکلات مختلفی برای این شهر به وجود آورده و در ۱۵ سال اخیر با اجرای طرح مسکن مهر، بیش از پیش مشکلات رخ‌نمایی می‌کنند. یکی از چالش‌ها آنجاست که شهرک مهرگان مشهد ۲هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی را در افق کاری خود دیده؛ اما در این منطقه با وجود واحدهای ایزوگام و استفاده برخی واحدهای متخلف از اسلج اسیدی در تولید ایزوگام، ساکنان از بوی نامطبوع این ماده اولیه رنج می‌برند.  


واحدهای ایزوگام مستقر در شهرک مهرگان باید ضوابط شهری را رعایت کنند
شهردار مشهد درباره وضعیت شهرک مهرگان در گفت‌وگو با قدس خراسان می‌گوید: در سال ۹۲ این منطقه در قالب محدوده منفصل شهری، به شهر اضافه شد. بنابراین اگر مردم در حوزه مسائل آلودگی هوا پیگیری کنند، از سوی نهادهای مرتبط در راستای رفع آلاینده‌ها اقدام می‌شود و شهرداری نیز به دلیل مسئولیت در زمینه ساماندهی مشاغل مزاحم پیگیری و اقدام می‌کند.
محمدرضا قلندرشریف با اشاره به ضرورت رعایت ضوابط شهری برای واحدهای مستقر در شهرک مهرگان می‌افزاید: براساس قانون وقتی یک واحد صنعتی مجوزدار، پس از تغییر طرح‌های جامع و تفصیلی یک شهر در محدوده شهری واقع شود، باید فعالیت صنعتی خود را که موجب آلایندگی شده، تعطیل یا به منطقه دیگری منتقل کند. البته قانون برای این واحدها نیز حقوق و تسهیلاتی در حوزه زمینی که در آن مستقر بوده‌اند، قائل شده است.

بوی نامطبوع ناشی از اسلج اسیدی با هیچ فیلتراسیونی قابل کنترل نیست
رئیس اداره حفاظت محیط زیست مشهد با اشاره به مسئله آلودگی هوا و ایجاد بوی نامطبوع ناشی از تولید ایزوگام در گفت‌وگو با قدس خراسان بیان می‌کند: واحدهای ایزوگام در حال حاضر همگی به سیستم فیلتراسیون مجهز و ملزم به استفاده از این سیستم در زمان فعالیت خود هستند.
هادی موسی‌پور با بیان اینکه استفاده از ماده اولیه استاندارد از موضوع فیلتراسیون با اهمیت‌تر است، می‌افزاید: اگر واحدی در ماده اولیه خود از اسلج اسیدی استفاده کند، بوی نامطبوع آن با هیچ سیستم فیلتراسیونی قابل کنترل نیست و این موضوع نیاز به نظارت دارد.
به گفته وی استفاده از ماده استاندارد، بوی بد ناشی از تولید ایزوگام را تا ۸۰ درصد کاهش می‌دهد و بقیه نیز با فیلتراسیون قابل کنترل است.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست مشهد با اشاره به ضرورت بارگذاری پسماند ویژه واحدهای تولیدی ایزوگام در سامانه محیط زیست اظهار می‌کند: درباره مدیریت فاضلاب بهداشتی نیز بر اساس ضوابط هر کارگاه صنعتی با ظرفیت ۱۵۰ نفر باید سپتیک داشته باشد.

انتقال واحدهای ایزوگام به مکانی دیگر، نیاز به مطالعه و تحقیق دارد
موسی‌پور با بیان اینکه با گسترش شهرک مهرگان، این شهرک به واحدهای ایزوگام نزدیک شده است، می‌گوید: در جلسات زیادی برای انتقال واحدهای ایزوگام به منطقه‌ای دیگر صحبت شده که این کار نیاز به تحقیق و بررسی دارد.
وی با اشاره به واردات ایزوگام غیر استاندارد از شهرهای دیگر به مشهد تأکید می‌کند: این ایزوگام‌ها قیمت تمام شده پایینی دارند که توان رقابت از واحدهای مشهدی را می‌گیرد و ممکن است برخی از واحدها را مجبور به تولید غیراستاندارد و ایجاد بوی نامطبوع کند که اداره استاندارد باید در این زمینه نظارت داشته باشد.

استاندارد واحدهای ایزوگام اجباری است 
مدیرکل استاندارد خراسان رضوی با اشاره به استاندارد ملی موجود در زمینه عایق رطوبتی می‌گوید: به طور کلی دو دسته استاندارد اجباری و تشویقی وجود دارد؛ اما ورق‌های انعطاف‌پذیر عایق رطوبتی مشمول استاندارد اجباری شماره ۳۸۸۵ بوده و رعایت آن از سوی تولیدکنندگان ضروری است.
سیدمحمد سجادی عطار با بیان اینکه در حال حاضر ۳۹ پروانه استاندارد معتبر در این زمینه داریم، می‌افزاید: براساس این قانون، واحدها مجاز به استفاده از اسلج اسیدی به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در عایق نیستند و این موضوع تخلف محسوب می‌شود.

اثبات استفاده از اسلج اسیدی، نیاز به آزمایش‌های پیچیده‌تری دارد
به گفته وی تشخیص استفاده از اسلج اسیدی در نتایج آزمون، کار سختی است. در برخی از آزمایش‌ها کیفیت محصول نهایی تنزل پیدا می‌کند؛ اما اینکه حتماً در تولید این محصول از اسلج اسیدی استفاده شده یا خیر، قابل اثبات نیست و آزمایش‌های بسیار پیچیده‌تری لازم است.
مدیر کل استاندارد خراسان رضوی با بیان اینکه بوی نامطلوب منطقه نیز به تنهایی اثبات‌کننده استفاده از اسلج اسیدی نیست، تأکید می‌کند: وجود مشاغل گوناگون در منطقه از یک سو و همین‌طور به کار بردن مواد بازیافتی و پسماند مختلف در ماده اولیه ایزوگام برای کاهش قیمت، منجر شده استفاده از این ماده ثابت نشود. بررسی‌های فراوان با همکاری سایر دستگاه‌های اجرایی مثل سازمان محیط زیست و خانه صمت اثبات نکرد که بوی نامطلوب حتماً مربوط به همین موضوع است در عین حال احتمالش وجود دارد و ما نمی‌توانیم آن را رد کنیم و اگر یکی از این واحدها هم از این ماده استفاده کند، ممکن است این بو ایجاد شده و هوا را آلوده کند.

در بازرسی‌ها استفاده از اسلج اسیدی ثابت نشده است
سجادی با اشاره به انجام ۷۰ بازرسی از ابتدای سال می‌افزاید: با این حال موردی که استفاده از اسلج اسیدی در آن‌ اثبات شود، گزارش نشده است.
وی با اشاره به قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد تأکید می‌کند: اگر محصولاتی در بازار بدون استاندارد تولید و عرضه شوند، طبق ماده ۴۰ این قانون جرم است.
به گفته مدیر کل استاندارد خراسان رضوی، نظارت اداره استاندارد بر واحدهای تولیدی و همچنین نمونه‌برداری برای محصولات با استاندارد اجباری، به صورت ادواری و هر فصل یک بار صورت می‌گیرد.
سجادی با اشاره به دریافت پروانه استاندارد توسط واحدها اظهار می‌کند: هر واحد تولیدی در زمان دریافت پروانه استاندارد باید یک مدیر کنترل کیفیت با تحصیلات و تجربه کافی استخدام کند که در واحد تولیدی مستقر شود و تمام فرایند تولید محصول را کنترل و تأیید کند و پس از آن به بازار عرضه شود.

استمرار بوی نامطبوع
با این حال رئیس شورای اجتماعی محله مهرگان ظهر دیروز در گفت‌وگو با قدس خراسان از استمرار وجود بوی نامطبوع در این منطقه خبر داده و می‌گوید: از بهمن سال ۱۴۰۱ پیرو مصوبه فرمانداری از طریق محیط زیست، پیگیر رفع این مسئله بودیم. جلسات بسیاری در قالب یک کارگروه با حضور نمایندگان فرمانداری، استاندارد، محیط زیست، اتحادیه عایق رطوبتی، شورای اجتماعی محلات شهرک مهرگان و صمت برگزار شد که با برگزاری هر جلسه تا چند روز بوی نامطبوع قطع می‌شد اما پس از آن دوباره به مشام می‌رسید و آخرین مرتبه که این بوی نامطبوع حس شد، جمعه شب گذشته بود. با این حال مشکل مردم این شهرک کماکان استمرار دارد؛ اما با فاصله‌های نامشخص و با وجود جریمه‌ ۱۰۰میلیونی واحد متخلف، این جریمه‌ها بازدارندگی کامل نداشته و اتحادیه این واحدهای تولیدی و  نیز صنعت و معدن هیچ‌کدام زیر بار نمی‌روند.
مجید حسنی ادامه می‌دهد: با تکمیل فاز ۳ این شهرک، بیش از ۷هزار  نفر در این منطقه ساکن می‌شوند و پیشنهاد می‌کنیم با توجه به اینکه مسئله بوی نامطبوع حل‌شدنی نیست، با توافق دولت و سازمان صمت، این واحدها به شهرک صنعتی شماره ۵ مشهد منتقل شوند.
او از برگزاری جلسه آخر کارگروه بدون حضور نماینده مردمی و جمع‌بندی اینکه ممکن است بو از واحدهای تولید ایزوگام نباشد، گلایه دارد و تصریح می‌کند: بوی اسلج اسیدی با بوی سوزاندن زباله یا دیگر بوها تفاوت دارد و برای مردم محلی که در معرض آن هستند، کاملاً قابل تشخیص بوده و متأسفانه مراحل بازدید از واحدهای تولیدی به گونه‌ای است که دست آن واحد تولیدی در پوشاندن تخلف با خریدن زمان، باز است و تا رسیدن زمان بازدید، بوی گزارش شده از بین می‌رود. همین موضوع سبب می‌شود واحدهای متخلف به راحتی قابل شناسایی نباشند.

ضرورت پایانی منصفانه
با توجه به سخنان مدیر کل استاندارد مبنی بر نیاز به آزمایش‌های پیچیده‌تر برای اثبات استفاده از اسلج اسیدی در مواد اولیه تولید ایزوگام و مشکلی که با پیگیری جدی مردم در این چند سال همچنان گریبانگیر ساکنان شهرک مهرگان است و رفع آن راهی جز جدیت بیشتر مسئولان ندارد، ضروری است اداره کل استاندارد برای تغییر و اصلاح آزمایش‌های موجود اقدام کند تا تخلف‌های احتمالی شناسایی و از آن جلوگیری شود.
اما نمی‌توان نادیده گرفت که اگر طرح جامع و تفصیلی مشهد سریع‌تر اجرا می‌شد و سال‌ها به تأخیر نمی‌افتاد، اکنون با شهرکی که ۴۰ سال پیش مجوز زمین‌های اطرافش را برای واحدهای صنعتی تولید ایزوگام داده‌اند، روبه‌رو نبودیم. از سال ۹۲ این منطقه را به دلیل مشکلات آلودگی هوا و بوی نامطبوع واحدهای ایزوگام به عنوان منطقه منفصل به شهر اضافه کردند؛ اما با وجود این تا اردیبهشت امسال، این منطقه طرح تفصیلی نداشته و مردم برای ساخت و ساز و مسائل عمرانی دچار مشکل بوده‌اند.  
از مسائل مختلف موجود در شهرک مهرگان که بگذریم، به موضوع حقوق مکتسبه‌ واحدهای ایزوگام می‌رسیم که قانون باید برای آن‌ها قائل باشد و همان‌قدر که مردم منطقه مهرگان حق دارند مطالبه برخورد با متخلفان ایجاد بوی نامطبوع را داشته باشند، برای جلوگیری از مشکلات آینده این منطقه باید حقوق مکتسبه واحدهای تولیدی را برای جابه‌جایی از این منطقه در نظر گرفت تا جانب انصاف رعایت شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha