اجلاس اکو

به‌گفته معاون وزیر نفت آبان ماه امسال به‌دلیل ورود توده سرد از اسکاندیناوی در ۱۱ استان شمالی سبب کاهش ۱۲ درجه سانتی گراد خواهد شد و هر سانتی گراد باعث افزایش ۲۵ میلیون متر مکعبی گاز می‌شود که این میزان معادل یک فاز پارس جنوبی است!

چالش‌ ناترازی برای دومین دارنده گاز جهان!

به‌گزارش قدس آنلاین، توکلی، معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران امروز اعلام کرد که پیش‌بینی شده دمای هوایی امسال ۴ درجه سردتر شود و این یعنی ۱۰۰ میلیون متر مکعب بر میزان مصرف خانگی گاز افزوده می‌شود.

طبق گفته وی آبان ماه امسال به‌دلیل ورود توده سرد از اسکاندیناوی در ۱۱ استان شمالی سبب کاهش ۱۲ درجه سانتی گراد خواهد شد و هر سانتی گراد باعث افزایش ۲۵ میلیون متر مکعبی گاز می‌شود که این میزان معادل یک فاز پارس جنوبی است!

شاید حدود دو دهه است که در محافل گوناگون از ناترازی گاز سخن گفته می‌شود. اما؛ تاکنون راهکار منطقی و قابل اجرایی در این رابطه مشاهده نشده است. به‌نظر می‌رسد برای غلبه بر این ناترازی، هم باید در سمت تقاضا و مصرف کنترل‌هایی صورت گیرد و هم در سطح عرضه، گاز بیشتری تولید کنیم تا بتوانیم جوابگوی نیاز جامعه باشیم.

در رابطه با افزایش میزان تولید به‌نظر می‌رسد یکی از معیارهای مهمی که می‌بایست مد نظر قرار گیرد این است که افرادی با دید توسعه‌ای انتخاب شوند که متاسفانه عملکرد سال‌های گذشته در این رابطه نشان می‌دهد چنین دیدی وجود ندارد و مثال این مدعا هم این است که قرار بود تا پایان برنامه توسعه میادین، روزانه ۱۴۰ میلیون مترمکعب گاز به ‌سبد تولید گاز کشور اضافه شود که از این میزان تنها حدود ۵ میلیون مترمکعب محقق شد!

البته نباید از این نکته غافل بود که استفاده از راهکارهای تولیدی به‌تنهایی نمی‌تواند در شرایط حاضر مسئله ناترازی گاز را رفع کند، چراکه ما هرچه میزان تولید را افزیش دهیم چنانچه درسمت میزان مصرف برنامه‌ای نداشته باشیم و حد و مرزی در این رابطه قائل نباشیم و به‌صورت کلی فرهنگ غالب بر نحوه مصرف را اصلاح نکنیم به‌طور قطع پس از افزایش تولید هم با ناترازی دست‌به‌گریبان خواهیم بود(به‌ویژه اینکه در راهکارهای توسعه‌ای نیازمند هزینه بسیار بزرگ برای سرمایه‌گذاری‌ هستیم)، بنابراین در کنار توجه به‌مسئله تولید باید راهکارهای مدیریت مصرف را چه در بحث ساختمان‌سازی و چه استفاده از وسایل گرمایشی کم مصرف و همچنین فرهنگ مصرف بهینه انرژی را مد نظر قرار دهیم.

بارها گفته شده که مصرف گاز خانگی در تابستان حدود ۲۳۰ میلیون مترمکعب است که این میزان در ایام پیک یعنی در زمستان به‌حدود ۷۰۰ میلیون مترمکعب می‌رسد و این یعنی ۸۰ تا ۸۵ درصد کل مصرف شبکه گاز در این ایام، صرف مصرف خانگی و حمل‌ونقل می‌شود که این میزان گاز به‌اندازه کل مصرف روزانه گاز در قاره اروپاست که ۱۰ برابر ایران تولید ناخالص داخلی دارد.

کارشناسان بر این باورند که استفاده از تجهیزات کم‌مصرف، فرهنگ مصرف بهینه انرژی و قیمت‌گذاری پلکانی گاز ازجمله راهکارهای کوتاه‌مدت کاهش ناترازی گاز در کشور است و از آنجا که گفته می‌شود امسال زمستان سردی را در پیش رو داریم و احتمال افزایش ۱۰۰ میلیون مترمکعبی گاز خانگی وجود دارد، بنابراین برای اینکه شاهد اتفاقات سال‌های اخیر در برخی شهرستان‌ها(قطعی گاز) نباشیم ضروری است با توجه به ‌اینکه حدود ۸۰درصد از گرمایش کشور به‌وسیله بخاری تأمین می‌شود، از تجهیزات گرمایشی با راندمان بالا مانند بخاری گازسوز دودکش‌دار با راندمان بالا استفاده شود تا حداقل در کوتاه مدت بتوان این ناترازی را رفع کرد.

گفته می‌شود بیشتر بخاری‌های تولیدی و مصرفی در بخش‌های مختلف، ازجمله خانگی و تجاری، دارای برچسب انرژی و کارآیی D یا پایین‌تر هستند که این بخاری‌ها سالانه بیش از هزارو۲۰۰ مترمکعب گاز طبیعی مصرف می‌کنند، درحالی که یک بخاری با برچسب انرژی A حدود ۶۰۰ مترمکعب در سال مصرف دارد. بنابراین، با جایگزینی بخاری‌های با راندمان بالا به‌جای بخاری‌های فرسوده و کم‌راندمان، می‌توان به‌ازای هر دستگاه بخاری بیش از ۶۰۰ مترمکعب گاز طبیعی در سال صرفه‌جویی کرد و چنانچه تعداد بخاری‌های بخش خانگی را ۲۰ میلیون دستگاه در نظر بگیریم، این اقدام منجر به‌کاهش حدود ۱۲ میلیارد مترمکعبی مصرف گاز طبیعی در سال خواهد شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.