اجلاس اکو

۱۷ آبان ۱۴۰۳ - ۰۸:۱۳
کد خبر: 1025792

ترامپ تاریخ‌مصرف‌گذشته!

محمدرضا فلفلانی، تحلیلگر بازارهای مالی

در حالی که اقتصاد ایالات متحده تلاش می‌کند در برابر سرپیچی‌های جهانی مقاومت کند، این پرسش مطرح است که پیروز انتخابات آمریکا و ترامپی که امروز می‌شناسیم ریسک‌های ما در اقتصاد و در تصمیم‌گیری منطقه‌ای را بالا خواهد برد؟

به‌گزارش قدس آنلاین، در حالی که اقتصاد ایالات متحده تلاش می‌کند در برابر سرپیچی‌های جهانی مقاومت کند، این پرسش مطرح است که پیروز انتخابات آمریکا و ترامپی که امروز می‌شناسیم ریسک‌های ما در اقتصاد و در تصمیم‌گیری منطقه‌ای را بالا خواهد برد یا رفتار محتاطانه‌تری در قبال کشورمان پیش خواهد گرفت.

ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود از برجام خارج شد اما از آن دوره زمان زیادی گذشته و ترامپ هم می‌داند اجرای برخی از اقدام‌ها هزینه بالایی دارد.  هر چند بعضی از سیاست‌ها غیر قابل پیش‌بینی است ولی می‌توان گفت ترامپی که در حال حاضر بر مسند قدرت خواهد نشست با ترامپ گذشته تفاوت دارد. مؤید این مطلب نیز این است که در برخی اظهار نظرها، رویکردهای ترامپ در سیاست‌گذاری و برنامه‌های عملیاتی تغییراتی داشته که این موضوع در طول زمان تصدیق و صحه‌گذاری نیز می‌شود.

اگر بخواهیم ببینیم  در دوره قبل که پیش و زمانی که ترامپ رئیس جمهور آمریکا بود چه شرایطی در اقتصاد جهانی وجود داشت و سیاست‌هایی که در حوزه اقتصاد اثرگذار بود توسط ترامپ چطور تعیین و اجرا می‌شد، باید به سوابق گذشته نگاهی بیندازیم. تاریخ نشان می‌دهد ترامپ فردی است که در فضای اقتصادی به دنبال افزایش قدرت رقابت‌پذیری اقتصاد آمریکا در مقابل چین و همچنین کشورهای اروپایی است و در این حوزه سیاست‌گذاری‌های متفاوتی انجام داده از جمله تعیین تعرفه‌های گمرکی و اعمال فشار بر فدرال رزرو برای اینکه شاخص دلار یا ایندکس دلار تقویت نشود.

تقویت نشدن ایندکس دلار به این معناست که رقابت‌پذیری اقتصاد آمریکا در خارج از مرزهای این کشور بتواند افزایش پیدا کند. یعنی محصولات و خدمات صادراتی آمریکا بتواند با قدرت بالایی با کشورهای مقصد رقابت کند که این امر به بهبود تراز تجاری آمریکا کمک می‌کند.

بعد دیگر ماجرا این است که انتخاب این فرد چه تأثیری بر اقتصاد ایران می‌تواند داشته باشد؟ باید گفت هر چه ایندکس دلار تضعیف بشود، نرخ کامودیتی‌ها در کشور افزایش پیدا خواهد کرد و این امر سبب می‌شود شرکت‌های صادرات‌محور شاهد افزایش سودآوری باشند به شرط اینکه در منطقه افزایش تنش‌ها از یک سطحی فراتر نرود. علاوه بر آن پیش‌بینی می‌شود با توجه به اینکه در فضای سیاسی احتمال تشدید تنش‌ها وجود دارد نرخ دلار و طلا در داخل کشور به واسطه انتظارات تورمی افزایش پیدا کند.

البته این افزایش تا حدی می‌تواند با واقعیت‌های اقتصادی همخوانی داشته باشد و پس از آن به خاطر هیجان‌هاست که بعداً می‌تواند این افزایش را پس بگیرد. انتظار داریم بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و معاون اول رئیس جمهور بتوانند سیاست‌های مقابله با نگاه پیش‌بینانه و پیشوازانه اعمال کنند تا ثبات را در فضای کشور حفظ کنیم هر چند بازدارندگی ایران از لحاظ اقتصادی به گونه‌ای است که بازگشت ترامپ هیچ شوک پایداری به اقتصاد ایران وارد نخواهد کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.